25 oktober 2011 / Vanille-honingcheesecake met bramencompote

Deze taart is delicious. Hij is zoet door de bramen maar de bramen maken hem ook weer fris. Door de honing hij heeft hij een  hele zachte textuur, zo zacht als satijn. Begin wel op tijd aan de taart want hij moet 12 uur koelen voordat je hem kan eten, 24 uur is zelfs nog beter.

Hij is ook nog eens super pretty om te zien. bramencompote bovenop is pretty purple, de onderkant is mooi yellowish.

Net googelede ik even om te kijken uit welk nummer van de delicious hij kwam. Daar zag ik dat het 140 gram digestive biscuitjes waren ipv 40 gram. Dat is logisch :) Ik had er dus al extra biscuitjes bij gedaan, maar het was dus eigenlijk nog 40 gram extra. Ik vind hem zo wel lekker, een hele dunne bodem is lekker, wat minder zwaar.

Bron: delicious., nr. augustus 2011
gebak (10 personen)

Ingrediënten:

1 vanille stokje, zaadjes uitgeschraapt
500 gram roomkaas
75 ml mascarpone (ongeveer 125 gram)
3 hele eieren
sap van 1 citroen
150 gram suiker
100 gram honing
50 gram bloem, gezeefd

bramenpuree
150 gram bramen (vers of diepvries)
20 gram suiker

bodem
100 gram digestive biscuit
40 gram boter, gesmolten + extra om in te vetten

Vet een 22 cm taartvorm goed in met boter.
Maal voor de bodem de koekjes of met een foodprocessor, of druk ze met een deegroller fijn. Meng het koekjeskruim met de gesmolten boter en bedek de taartbodem ermee. Druk stevig aan en zet in de koeling.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook voor de bramenpuree de bramen met de suiker en twee eetlepels water een paar minuten totdat het fruit zacht is. Puree het met de staafmixer en druk de puree door een zee. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
Meng voor de vulling de vanille zaadjes met de roomkaas en de mascarpone. Klop de eieren los en meng met de citroensap. Voeg 100 ml van het eimengsel toe aan de roomkaas en meng goed tot een glad geheel. Roer de suiker, honing en  bloem door het eimengsel en meng goed tot het glad is. Meng dan pas de rest van de eimengsel erdoor. Roer weer tot een glad mengsel.
Schenk het cheesecake-mengsel in de vorm en bestrijk met de bramenpuree. Bak de cheesecake in het midden van de oven en verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 130 graden en laat nog 1 uur bakken. Zet de oven uit en laat de cheesecake er nog 1 uur in staan, met de deur op een kiertje. Zo voorkom je dat de cheesecake instort. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt en in de koelkast zet. Laat de taart tenminste 12 uur, zo mogelijk een hele dag koel staan voordat je hem serveert, daar wordt hij alleen maar lekkerder van!

1 opmerking