23 oktober 2011 / Worteltaart koekjes

KOEKJES. Koekjes zijn gewoon lekker. Niet zo gezond. Deze zijn écht heavy, na 1 koekje heb je gewoon echt zat gehad voor de komende paar uur. Als je ooit al worteltaart op hebt, begrijp je misschien al een beetje waar ik het over heb. Het heeft een vrij dichte structuur. Op de site waar ik ze gevonden heb (zie hieronder) zien ze er wel een stuk mooier uit. De meeste foodbloggers maken koekjes met zo'n ijsschep. En daarom ben ik er ook al een tijdje naar op zoek, ziet er gewoon mooier en leuker uit. Maar helaas, de enige die ik tegen ben gekomen was er een van 40 euro en dat gaat me een beetje te ver. In diezelfde winkel (in Nijmegen) verkochten ze trouwens ook een roze Kitchenaid. Ik ben verliefd. Wauw.

Ik ben trouwens echt bezig met het proberen van mooiere foto's te maken, maar ik gebruik gewoon nog de auto-optie van de camera. Het eerste wat ik moet gaan doen, is op zoek gaan naar de handleiding van onze camera en die eens goed doorlezen. En gewoon uitproberen. Niet dat ik ooit zo goed word als deze of deze of deze blog, maar beter als nu, yes.

De koekjes zijn dus gewoon echt jummie. Mijn ouders vonden ze lekker (de enige opmerking kwam van mijn vader, die zei: 'Ze zijn wel zoet hoor!'. Maar daar trek ik me niet zoveel van aan want dat zegt ie bij bijna alles wat ik bak haha), mijn zusje vond ze lekker en mijn opa & oma vonden ze lekker. Deze personen hebben allemaal een hele andere smaak en iedereen vond ze lekker dus ik zou zeggen; maak ze!

De verhoudingen met de wortels zijn een beetje raar. In Amerika gebruiken ze als maten dus cups, en ik reken dit via internet meestal om naar gram. Voor geraspte wortels was dit niet te vinden, maar ik wist wel dat de inhoud van 1 cup 250 ml was. Dus ik heb een maatbeker gepakt en niet zoveel geraspt tot het 250 ml was. Ik gebruikte hier voor bospeentjes maar ik denk dat het makkelijker is, als je van die grootte gebruikt. Ik heb nu een paar keer namelijk bijna mijn knokkels mee geraspt. Ik denk dat het een stuk of 10 bospeentjes waren maar als je gewoon zo'n grote peen pakt zul je er maar 2 of 3 nodig hebben. 2 is denk ik zat.

Worteltaart koekjes
Grootste deel hetzelfde als Craving Chronicles
Ingrediënten
75 gram blanke rozijnen
160 gram bloem
2 theelepels kaneel
1/2 theelepel gember
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
115 gram roomboter, op kamertemperatuur
70 gram donkerbruine basterdsuiker
75 gram kristalsuiker
1 ei
1 theelepel vanille aroma
90 gram walnoten
250 ml geraspte wortel

200 gram roomkaas
4 eetlepels roomboter, op kamertemperatuur
190 gram poedersuiker
1 theelepel vanille aromaLaat de rozijnen 5-10 minuten weken in heet water, giet ze daarna af en dep ze droog.

In een kleine kom meng je het bloem, kruiden, baking soda en het zout. Zet dit apart.

In een kom van een mixer, klop de boter, suikers, eieren en het vanille aroma totdat het zacht en gemengd is, ongeveer 2 minuten. Mix op lage snelheid dan de wortel, walnoten en rozijnen erin. Meng het 'droge' (bloem, kruiden etc.) mengsel erbij en meng kort totdat het gemengd is. Zet het deeg in de koelkast en laat het een half uur koelen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bedek twee bakplaten met bakpapier.

Op elke bakplaat leg je 12 koekjes, ongeveer even groot allemaal, met een centimeter of 3 per koekje er tussen. Bak elke plaat apart voor 13-15 minuten. Laat ze op de plaat 2 minuten afkoelen, leg ze daarna op een rek om helemaal af te koelen.

Voor de frosting meng je de roomkaas en boter met een mixer. Voeg daarna de poedersuiker en het vanille aroma toe en meng tot het goed gemengd is.

Doe de frosting pas op de koekjes (zoals je bij mij op de foto ziet) als je ze gaat eten, anders worden ze sladderig. Ook lekker: voor ontbijt deze koekjes, gewoon lekker in de frosting dippen. Een dag nadat je ze gebakken hebt zijn ze nog lekkerder.

1 opmerking

  1. Oooh ja, ik weet niet of je de worteltaart van de Starbucks wel eens op hebt, maar oh mijn god, wat is die vullend!

    Dus hetzelfde zal wel voor de koekjes gelden en hopelijk ook dat ze net zo lekker zijn!

    BeantwoordenVerwijderen