19 december 2011 / Frambozenbroodjes met amandel

Elk jaar, zodra Serious Request begint, zit ik zo'n beetje 24/7 naar 101TV te kijken. Ik probeer elk jaar ook wel een klein bedragje te storten. In 2008 ben ik ook in Breda naar het Glazen Huis wezen kijken, en wat geld gedoneerd. We moesten van ons papa toen Boys Town, een verschrikkelijke oude film, kijken en in ruil daarvoor mochten we wat geld erin stoppen. Vorig jaar wilden we eigenlijk ook gaan maar toen lag er zoveel sneeuw dat het gewoon gevaarlijk werd. Volgende keer als ze in de buurt zijn wil ik zeker ook gaan kijken. In ieder geval, wat ik wilde zeggen, als je het kan missen, probeer dan gewoon even een nummer aan te vragen of een klein bedrag te doneren. Het is voor de meeste mensen maar een heel klein bedrag, voor de mama's in Afrika (waar ze dit jaar geld voor proberen op te halen) heel veel geld. En daarnaast maken ze een week lang leuke TV, dus daarvoor verdienen ze ook wel een mooie opbrengst.

Deze heerlijke frambozenbroodjes maakte ik de avond van te voren, ik had zin in een keer een heerlijk ontbijtje wat me op de ochtend zelf bijna geen moeite zou kosten. De avond van tevoren waren opa en oma bij ons en allemaal proefden we een klein stukje, jammie! Dat beloofde veel goeds voor de volgende ochtend. De ochtend daarna maakte mijn zusje me om 10 uur wakker, of ik even de broodjes wilde gaan warm maken. Geen probleem hoor :)

Toen ze eenmaal in de oven stonden, begon het snel heerlijk te ruiken. Zoetig, en je rook de amandel ook heel erg goed. Daarna sprenkel je er nog een klein beetje glazuur over.. mmm! Ik zal jullie maar niet te lang meer lekker maken en gewoon het recept geven. Het is voor dit recept trouwens praktisch als je een goeie mixer hebt, wij hebben een goedkope hand mixer van de Hema, heel fijn voor dun beslag o.i.d., maar brooddeeg wordt al vrij zwaar voor 'm.
 Frambozenbroodjes met amandel
Bron: Delicious. magazine, nr. 13 kerstnummer 2011, pagina 46
Ingredi├źnten:

deeg
- 500 gram bloem + extra om uit te rollen
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 2 el custard (gewoon van die poeder uit een pak)
- 1 ei
- 225 ml melk
- 75 gram roomboter, op kamertemperatuur

vulling
- 250 gram frambozen (diepvries)
- 250 gram amandelspijs
- 1 ei
- 1 tl geraspte citroenschil
- 1 1/2 tl gemalen kaneel
- 2 el rietsuiker

afwerking
- 75 gram poedersuiker

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren, begin in elk geval 3 uur van tevoren. 
Laat de frambozen in een zeef boven een kom ontdooien en vang het sap op. Kneed in een kom van de bloem, gist, custard, het ei, de melk, 3/4 tl zout en de boter een soepel deeg met een mixer met deeghaken of in de keukenmachine. Vorm een bal en laat afgedekt met een theedoek 1 uur op een lauwwarme plaats, bijvoorbeeld boven op de vensterbank boven de verwarming, rijzen.
Kneed het deeg nog even en rol het dan uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 25 bij 35 cm. Meng de amandelspijs met het ei en de citroenrasp tot het smeu├»g is. Strijk een brede baan spijs over de breedte van het deeg uit, bestrooi de frambozen (je kan ze eventueel nog eventjes een beetje uitdrukken in de zeef van tevoren zodat er minder vocht in je broodjes zit) en bestrooi met kaneel en rietsuiker. 
Rol het deeg losjes op en snijd de rol in dikke plakken, de bedoeling is volgens mij 12 maar ik heb gewoon een beetje random gesneden. Leg de plakken dicht tegen elkaar aan in een rondje op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt de broodjes nu afgedekt met ingevet folie in de koelkast zetten en ze de volgende ochtend helemaal afbakken. Of, als je ze van tevoren wilt bakken, ze nogmaals 45 minuten op een lauwwarme plaats laten rijzen onder een oude theedoek (i.v.m. frambozenvlekken!). Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de broodjes in de hete oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Meng het opgevangen  frambozensap met de poedersuiker en meng daar een dik glazuur van. Bewaar afgedekt tot gebruik.
Neem de broodjes van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Bewaar afgedekt tot gebruik.
Bereiden: begin 15 minuten van tevoren of 1 1/2 uur van tevoren als je de broodjes nog helemaal gaat bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de ongebakken broodjes in 45 minuten op kamertemperatuur komen en bak ze daarna op zoals hierboven staat. Zet als je je broodjes al afgebakken hebt 5 minuten in de oven om op te warmen. Neem ze uit de oven en laat het glazuur erboven van een vork lopen. Laat het glazuur een beetje drogen en klaar om te serveren. Warm of koud, allebei lekker.

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen