17 december 2011 / Het Portret van Dorian Gray

Na een project hebben gedaan te hebben op school over het boek van Oscar Wilde 'The portrait of Dorian Gray', een deel van de film gezien te hebben en een workshop van Theater Artemis gehad te hebben, was ik benieuwd naar deze voorstelling. Ik had niet al te hoge verwachtingen, vooral na de voorstelling waar ik vorige week heen geweest was, ik zou wel zien hoe het zou komen.

Om jullie even een klein beeld van het verhaal te geven, het draait allemaal om het kiezen tussen goed en kwaad, het moraal. Basil Hallward, kunstenaar, heeft een prachtig schilderij gemaakt van Dorian Gray. Dorian Gray is een jonge god, prachtig. Dan komt Lord Henry, die hem verleidt om te kiezen voor schoonheid in plaats van het geweten. Dorian Gray drinkt, heeft seks met iedereen, lijdt. Maar zijn gezicht verandert niet, nee, zijn portret op het schilderij verandert. Dorian blijft voor altijd jong, zijn schilderij toont zijn ware gezicht.

De voorstelling was goed. Ik las meteen op Facebook en Twitter slechte reacties van mensen van mijn school, maar nee, zo voelde ik het niet. De sfeer was goed, spannend. Duister, precies goed bij het verhaal. Ik miste wel af en toe de sfeer die er in het boek wel goed is, de sfeer van het kwaad. Het echte drinken, roken, met iedereen naar bed gaan. Het is natuurlijk niet netjes als je dat allemaal in een voorstelling doet, maar in het boek is dat zo belangrijk dat ik dat wel een beetje miste.

Het acteerwerk was heel erg goed. Lord Henry (Jobst Schnibbe) speelde kwaad, precies die slechte invloed die hij over mensen had liet hij heel erg mooi zien. De butler (Mathijs van de Sande Bakhuyzen) was naast heel knap ook nog eens ontzettend goed. En dan Dorian. Gespeeld door Mathias van de Vijver, een Belg, was steengoed. Het moment dat ik een Vlaams accent hoorde had ik wel iets van, nee, maar je went eraan en  zijn acteerwerk past perfect bij Dorian. Daarnaast zijn uiterlijk, soms iets te meisjesachtig, maar eigenlijk ook wel heel goed voor deze rol. Prima casting, prima acteerwerk dus.

Ook nog wat kleine puntjes die even aandacht mogen krijgen: het prachtige, multifunctionele decor, de krachtige, goed gekozen muziek. En dan ook meteen een wat negatiever ding, wat vooral aan mij ligt, is dat het soms net iets te letterlijk uit de originele tekst is overgenomen. Sommige zinnen waren net iets te letterlijk vertaald, waardoor ze wat raar klonken. Dit komt alleen maar omdat ik het originele boek goed ken dus. En ik moest wennen aan het hele verhaal in het Nederlands, maar dit stoorde me niet.

Al met al dus een goeie voorstelling. Helaas is vanavond de laatste speeldatum, dus woon je vlak bij Den Bosch dan zou ik je zeker aanraden om vanavond nog even snel naar de Verkadefabriek te gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen