27 december 2011 / Sterke verhalen

Toen deze film in prémiere ging had ik kaartjes gewonnen via de site van de Fancy. Maar helaas, het was in Amsterdam en mijn mama had geen zin om te me te brengen, en ik was zelf nog te jong om alleen met de trein te gaan. Jammer natuurlijk, want hé, Mathijs van de Sande Bakhuyzen speelt erin, maar nu kocht ik hem afgelopen week eindelijk op dvd (zul je morgen ook nog wel zien in de shoplog die dan online komt).

Het verhaal gaat over Dennis, een boer die net naar Amsterdam is verhuisd voor zijn studie. Hij heeft helemaal geen vrienden, maar denkt die te kunnen krijgen door een pinguïn te stelen als twee mede-studenten, Marlon en Mario het voorstellen. Dit loop alleen allemaal niet zo soepel en al snel heeft hij zichzelf in de nesten gewerkt. Marlon en Mario organiseren een feest en deze publiciteit kunnen ze mooi gebruiken.
 
Wat een heerlijke film. De dialogen zijn zo ontzettend goed, fijn, snel. Het zijn natuurlijk allemaal 'sterke verhalen' en heel realistisch is het niet, maar het zou kunnen gebeuren en de manier waarop ze het brengen is geniaal. Het is lang geleden dat ik zo heb gelachen om een Nederlandse film. Vooral één scène op het feest, als iedereen pinguïn dansje ging doen, was heel erg leuk. Wat flauw, maar ja, dat is mijn smaak voor humor gewoon. Ook de scène met het konijn van de buurvrouw was erg goed en leuk.

De acteurs en actrices waren stuk voor stuk echte stereo types. Kakkers, van die stoere jongens die straattaal spreken, net beginnende studentjes. Dit maakte de film alleen maar meer herkenbaar, erg goed gekozen. Natuurlijk allemaal net iets overdreven wat weer zorgde voor humor. 

De politiebureau scène vond ik heel erg tegen vallen, hier hadden ze duidelijk veel  inspiratie gehaald uit Alibi, waar Achmed Akkabi ook de hoofdrolspeler was, want deze was vrijwel hetzelfde. Bij allebei de films beginnen ze een verhaaltje over dat wat ze zeggen niet geloofwaardig is, dat ze hier geen tijd aan willen besteden. De politieagenten reageren in allebei de films ook echt precies hetzelfde. Gelukkig was dit niet echt het einde, zo voelde het even, maar kwam er nog een stukkie achteraan. Het einde was trouwens wel heel verrassend, maar wel heel erg leuk. Maar daar verklap ik verder niks over. 

Om even een kort oordeel te geven: verrassende film voor jongeren, leuke humor en niet te standaard verhaaltje. Ik geef hem 4* (uit de 5*), en ik zou hem zeker aanraden aan mensen van mijn leeftijd. Als je bijvoorbeeld Alibi ook leuk vond, zou ik deze zeker gaan kijken. Als je niet van Nederlandse films houdt en helemaal niet houdt van flauwe humor, zou ik deze overslaan.

Oh, en de pinguïn was heel nep haha. Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen