11 januari 2012 / De man die naar Auschwitz wilde

Altijd al ben ik geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog. Volgens mij heb ik dit al een keer verteld, dus ik zal het even kort houden, maar al sinds ik in groep 6 zat volgens mij heb ik al heel veel boeken erover gelezen. Eigenlijk altijd het gedeelte over de vervolging van de joden, niet heel erg over de gevechten etc. Toen ik wat ouder werd begon ik er ook films over te kijken. In het begin durfde ik dat niet, vooral de gedeeltes waarin geschoten werd vond ik heel erg eng. Tegenwoordig lees ik elk boek wat ik tegen kom over de WOII en de films kan ik ook allemaal tegen. Als jullie nog aanraders hebben, let me know.

Ik las dus ook dit boek. Al een tijdje zag ik het in de winkels staan maar ik had geen geld om hem te kopen, dus nu leende ik hem van de bieb. Het boek gaat over Denis Avey, een Engelse soldaat. Het boek gaat niet alleen maar over het moment dat hij met een jood in Auschwitz wisselde, het gaat over zijn hele leven, de hele oorlogstijd maar ook ervoor en erna. Je zou het een biografie van Avey kunnen noemen. 

Ik vond het boek echt heel erg goed geschreven, echt een heel mooi boek. Ondanks dat het over heel zijn oorlogstijd gaat, dus ook zijn tijd dat hij nog actief in dienst was in het leger, vond ik alles interessant. De tijd waarin hij vocht vond ik zelfs een van de interessantste dingen, juist omdat ik er nog niet zoveel over wist. Het gedeelte dat hij met een jood wisselde was heel erg mooi, tuurlijk, maar het viel me ook een klein beetje tegen. Ik had er nog niet veel over gelezen en verwachte dat hij dagen, weken, maanden zou wisselen, in plaats van twee keer één dag. Gedurfd, roekeloos, maar anders als ik had verwacht. Nog steeds interessant om te lezen hoor.

De rest van het boek is ook prachtig. Het raakte me toen zijn leven na de oorlog weer moest oppakken, zonder iemand die hem goed kon helpen. Ik vond het heel erg dat hij pas na zo'n lange tijd vol uit over zijn gebeurtenissen kon praten. Ik vond het mooi hoe hij nog steeds geraakt werd door iemand die hij slechts oppervlakkig kende maar wel in zijn hart was gesloten. Alles was mooi. Ik zou dit boek daarom ook zeker aanraden voor mensen die geïnteresseerd zijn in de WOII; mooi, ontroerend, realistisch. Ik had alleen iets meer van het 'titel moment' verwacht, maar het boek heeft me nog steeds heel erg geraakt en tot nadenken gezet. Lees het!

3 opmerkingen

  1. ik moet binnenkort voor school en boek lezen en ik denk dat je me net hebt overtuigd dat het deze gaat worden, dankjewel (: xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal hem zeker een keer lezen. :)
    Leuke blog heb je. Ik bloglove je vanaf nu.

    BeantwoordenVerwijderen