26 januari 2012 / Tomatensoep & knoflook-parmezaanbrood

Zoals jullie misschien al wel gehoord hebben, gaan de leraren weer staken. Deze keer weer voor de verhoging van de uren norm van 1000 uur naar 1040 uur. Dit zou betekenen dat voor hun de werkdruk nog hoger wordt. Ze krijgen dan een week minder vakantie, net zoveel betaald en dus is dat niet zo leuk. En ze gaan dus staken. Van onze school gingen er zoveel leraren staken dat voor de 3e tot de 6e klas de school dicht is. Iets minder voor mijn zusje dus, die moest gewoon naar school. Maar vandaag geniet ik dus lekker van een dagje vrij. Heerlijk naar de stad geweest met vriendinnen :)

Afgelopen zaterdag had ik zin om een lekker soepje te maken. Ik bladerde door wat tijdschriften en uiteindelijk kwam ik bij dit recept uit de delicious. van oktober vorig jaar uit. Het recept is wel heel bewerkelijk, ik heb zeker 2 uur continu in de keuken gestaan, misschien zelfs nog wat langer, dus doe dit niet als je haast hebt of even snel iets wil doen.

Tomatensoep met smeltende bocconcini


Voorgerecht voor 6 personen of hoofdgerecht voor 4 personen
1,2 kg romatomaten, gehalveerd
snufje fijne kristalsuiker
1 el olijfolie, plus wat extra voor erover
12 kerstomaatjes
50 gram ongezouten boter
2 uien, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 gram tomaatstukjes uit blik
1 zo'n klein blikje tomatenpuree
1 laurierblaadje
1 takje basilicum, plus wat extra blaadjes voor de garnering
1 l groentebouillon
12 kleine bocconcini (mini mozzarella bolletjes)

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie en wat zout en peper over. Rooster ze 30 minuten.
Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er wat zout & peper over. Rooster alle tomaten nog 10 minuten en neem uit de oven.
Verhit intussen de boter met 1 el olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de uien, wortels, bleekselderij en knoflook hierin 2-3 minuten om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, basilicum, bouillon en de geroosterde grote tomaten plus het uitgelekte sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 minuten trekken.
Verwijder de laurier, laat de soep enigzins afkoelen en pureer in gedeelten. Schenk de soep door een zeef terug in de pan (het pulp wat over blijft gooi je weg) en laat roerend 2-3 minuten doorwarmen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Leg de bocconcini op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 2 minuten tot ze warm zijn en beginnen te smelten. Schep de soep in kommen en verdeel de smeltende bocconcini erover. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicium blaadjes. Serveer meteen.

Parmezaan-knoflookbrood
bijgerecht voor 4 personen
2 bollen knoflook,  ongepeld en horizontaal gehalveerd
2 el olijfolie
180 gram zachte,  ongezouten boter
2 korte, dunne stokbroodjes (ik gebruikte afbakstokbroodjes die ik vlak daardoor afbakte. De oventijd van het stokbrood op het einde wordt dan wel iets korter.)
100 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg de gehalveerde bolletjes knoflook met de snijvlakken omhoog op een ingevette bakplaat. Besprenkel ze met olie en rooster ze 40 minuten tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn. Laat ze afkoelen, druk de knoflook uit hun vliesjes in een kommetje en prak grof. Roer de boter erdoor.
Kerf de stokjes diagonaal in (maar niet helemaal door). Besmeer ze met de knoflookboter en breng de Parmezaanse kaas in en op de inkervingen aan. Bak ze 15 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.

2 opmerkingen

  1. Hmm dat ziet er lekker uit. Ik ga meteen even een soepje voor mezelf maken. :D Cup a soupje wel te verstaan, niet zo lekker maar toch verfrissend

    BeantwoordenVerwijderen