12 maart 2012 / Modal United Nations

Aangezien ik al een paar keer over Modal United Nations gesproken heb en er over minder dan twee!! weken toch echt heen ga, besloot ik even een uitgebreid blogje er over te schrijven. Wat is het, wat houdt het in, wat ga ik er precies doen en wat verwacht ik ervan? Vanaf nu gebruik ik wel de afkorting MUN, wat dus Modal United Nations betekent.

MUN is het nadoen van de Verenigde Naties waarbij natuurlijk het doel is de leerlingen die er aan meedoen nieuwe dingen te leren over de wereld. De leerlingen zijn de diplomaten en doen van te voren onderzoek naar een land en hun problemen. Tijdens de MUN debateren ze over oplossingen voor wereld problemen. Deze oplossingen worden als ze echt goed onderbouwd zijn doorgestuurd naar een of ander committee waar ze ook echt naar worden gekeken en dan wordt er bekeken of ze ook echt van nut kunnen zijn binnen de normale UN.

Het programma zit als volgt in elkaar; je begint op de eerste dag met je resoluties die je van tevoren geschreven hebt, je lobbyt daarmee, je zoekt landen die er hetzelfde over denken en die jouw resolutie kunnen ondersteunen. De twee dagen daarna debatteer je er over, wat is er goed aan, waarom zou deze oplossing die in de resolutie staat in gebruik moeten worden genomen? Op de laatste dag kan het zijn dat hij ondertekend door de General Assembly, zo niet, dan heb je pech en is er geen oplossing.

Ik vertegenwoordig samen met 4 andere vriendinnetjes het land San Marino. Ja, dat mini landje in Italië. Probeer daar nou maar eens informatie over te vinden. Best lastig zeg maar, en ik heb er dan ook al wat tijd in zitten. Gelukkig heb ik nou een resolutie af en daar moet het mee lukken. Het is best belangrijk dat je veel over je land weet, dus ik probeer me de komende weken nog maar zoveel mogelijk in te lezen en voor de rest zien we wel. Kan niet meer doen als mijn best natuurlijk. Het Engels is ook nog eens heel erg formeel, over het algemeen ben ik goed in Engels, maar hierbij gebruiken ze soms in één zin wel tien woorden die ik niet ken en dan is het soms best lastig om ze te verstaan.

De dagen zijn best vol en naast het officiële gedeelte hebben wij ook nog een feest. Nou ja, feest, het duurt van half 9 tot kwart over 10 haha. We maken het vast gezellig maar toch. Niet naar onze normale normen haha. Ook beginnen de dagen best vroeg, bijvoorbeeld moeten we zaterdags om half 8 klaar staan bij ons hotel om richting de kostschool te gaan waar het wordt gehouden. Daarnaast moeten we ook nog eens hele fancy kleding aan. Pantalon, niet te korte rokken, blazer. Jongens zelf met stropdas. Wel leuk om te zien voor ons, het idee al sommige jongens uit mijn klas met stropdas ;).

Ik vertrek vrijdag 23 maart ergens 's ochtends vroeg met het vliegtuig vanaf Eindhoven Airport richting London Stansted. Ik denk dat daar een bus op ons staat te wachten, ik weet het eigenlijk niet, en vanuit daar verwacht ik dat we naar ons hotel gaan. We verblijven in het very fancy Marriott hotel en het hele MUN gebeuren wordt op Haileybury Boarding School gehouden. Ik ben heel erg benieuwd naar alles, het zal vast iets bijzonders zijn. Of ik het leuk ga vinden, dat zien we nog wel ;) Nee grapje, het zal hard werken zijn maar ik weet zeker dat we er iets gezelligs van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen