5 mei 2012 / The Death and Life of Charlie St. Cloud


"Sometimes it takes a while to figure thing out. But you'll hear the call. You'll know when it's time. And then, you'll be set free."

Charlie St. Cloud was een jongen die alles had, totdat hij op een dag samen met zijn jongere broertje Sam in een auto-ongeluk komt. Charlie overleeft hier net bij, nadat hij gereanimeerd is na een paar minuten overleden te zijn geweest, maar Sam overlijdt. Charlie blijft achter in zijn kleine dorpje terwijl hij zoveel had kunne bereiken, hij kan zijn broertje niet loslaten. Hij werkt op de begraafplaats waar zijn broertje begraven is. Vanaf dat moment blijkt het dat Charlie de geesten van overledenen kan zien die nog in the inbetween leven en zo ook zijn broertje. Elke avond bij zonsondergang spelen ze honkbal. Hij moet elke avond komen, anders verdwijnt zijn broertje. Maar als hij dan Tess ontmoet, moet hij kiezen tussen het verleden en de tegenwoordige tijd.

Het taalgebruik van Ben Sherwood is prachtig, vanaf het eerste hoofdstuk was ik er meteen verliefd op. Prachtige woorden, lange vloeiende zinnen en mooie dialogen. Hierdoor vloeit het boek helemaal aan elkaar, het loopt fijn en leest heerlijk. Als je eenmaal begint met lezen, heb je het zo uit, wat ik heel fijn vind met boeken. Het boek wordt in het begin geschreven vanuit twee hij/zij- perspectieven, die van Tess en die van Charlie. Later, als deze twee karakter elkaar leren kennen, wordt het meestal vanuit een meer alwetend perspectief verteld, maar dit werd heel mooi gedaan. Ook is het verhaal verdeeld in drie delen, maar dit doet niet veel voor het boek.

Normaal geloof ik niet in het zien van geesten. Gewoon echt totaal niet. Nu trouwens nog steeds niet hoor, maar tijdens het lezen van het boek, werd ik helemaal meegenomen in de wereld van Charlie en ik had dan ook totaal geen probleem mee met het feit dat het over het geloven en zien van geesten ging. Ik vond het allemaal wel logisch klinken, het werd allemaal zeer goed omschreven.

Sam is een heel lief, schattig broertje wat af en toe zorgt voor een beetje humor in het boek. Het boek is heel vaak zo serieus, wel romantisch, avontuurlijk of gewoon het normale leven, maar alles is zo serieus en dan is een beetje humor tussendoor wel nodig. Dit had er van mij wel meer in mogen zitten. De relatie tussen  Sam en Charlie is prachtig. Speels vanuit Sam's kant, wat Charlie ook jong houdt. Ook de relatie die tussen Charlie en Tess ontstaat is prachtig. Tess kwam op mij over als een prachtige, sterke vrouw en dit was heel leuk om te lezen.

Ik zou dit boek aanraden aan iedereen niet heel erg negatief over het bestaan van geesten denkt en houd van wat romantiek. Het boek is in Nederlands in deze editie verkrijgbaar, maar helaas niet via deze site. In het Engels koop je hem hier. De film hiervan heb ik al gezien, en deze zou ik niet aanraden. Oppervlakkig en ongeloofwaardig.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen