20 mei 2012 / focaccia

Toen ik een jaar of 9, 10 was ging ik voor het eerst naar Italië. We gingen naar het Lago di Gardo, het Gardameer en ik was voor mijn gevoel meteen verliefd op het land. Lekker eten, lekker weer, leuke mensen. Ook las ik daar voor het eerst de 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek serie. De boeken had ik aangevraagd bij de bibliotheek, een vakantiepakket, en de hele serie ging mee op vakantie. Ik kan me nog precies de plek voor me halen waar ik het laatste boek uitlas. Wat een heerlijke serie vond ik dat, de meisjes, de vriendschap. Een tijdje geleden kocht ik het eerste boek weer, nu in het Engels. Ik las het en vond het nog steeds geweldig. De rest van de serie staat dus nu in het Engels ook weer op mijn verlanglijstje. Even weer die sfeer herbeleven, al zie ik het nu anders. Toen waren die meisjes groot, ouder en heel erg cool. Nu kom ik zelf op die leeftijd en maak ik vergelijkbare dingen mee.

Donderdag kookte ik lekker voor onszelf en een vriendinnetje van mijn zusje die bleef logeren (+ nog 2 anderen, je kan begrijpen dat ik niet veel geslapen heb). Als voorgerecht bakte ik woensdagavond al heerlijk een focaccia, waarvan jullie zo het recept kunnen lezen. Als hoofdgerecht maakte ik spaghetti met paddenstoelen, ook heel erg lekker. Daarbij maakte ik een heerlijke salade, die ik twee jaar geleden met kerst ook al maakte, een mango-geitenkaas salade. Voor na had ik bessen mini charlottes gemaakt. Dit moest eigenlijk in ringen en die had ik niet, dus het zag er niet zo uit zoals ik wilde. Als het ooit lukt, en het eruit ziet zoals ik wil, dan plaats ik zeker het recept. Zelfgemaakte lange vingers, bramen en frambozen vulling, verse besjes erop. Jammie!

focaccia
lunch of bijgerecht (4-6 personen)
1 zakje gedroogde gist (à 7 g)
10 g zout
50 ml extra virgine olijfolie + extra voor besprenkelen
500 gram bloem

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Los de gist op in 150 ml lauwwarm water en laat 10 min. staan. Los het zout op in 150 ml water en voeg de olijfolie toe. Doe de bloem in een kom en voeg het water met de gist en het water met zout en olie. Kneed het in ongeveer 5 tot 10 minuten tot een deeg en laat 1 uur rijzen onder een theedoek, op een warmere plek, bijvoorbeeld boven de verwarming. Vorm van het deeg een plat brood op de bakplaat en laat nog 1 uur rijzen, op dezelfde plek. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Nu kun je het brood al beleggen, of je doet dit na het bakken. Op je brood sprenkel je nu in ieder geval wat olijfolie, zeezout en rozemarijn. Bak het 25 minuten.

Belegtips:

- tomaat en mozzarella
- mozzarella en parmaham
- geitenkaas en honing

Probeer zelf ook dingen! Veel is lekker, dus kijk wat je in huis hebt en probeer gewoon. Het recept is makkelijk, lekker en veelzijdig.

Bron: delicious. nummer 6 juni 2012 (nu in de winkel)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen