13 mei 2012 / Historisch Openluchtmuseum Eindhoven

Allereerst, fijne moederdag allemaal! Voor alle mama's: hopelijk worden jullie goed verzorgd en verwend met lekker eten en cadeautjes! Voor alle dochters en zoons: verzorg ze goed, nu kan dat even extra :) Mijn mama wordt vandaag verwend met Coco Chanel, haar lievelingsparfum, en hopelijk lekker eten en extraatjes. Ook gaan we even bij oma langs, mama's mama, want die is natuurlijk ook mama. We vieren het pas volgende week 'echt' met de hele familie, hopelijk met een barbecue want normaal is het daar altijd warm zat voor.

Verder, waar dit blogje eigenlijk over gaat, is het Historisch Openluchtmuseum te Eindhoven. Gisteren hadden wij onze jaarlijke Familiedag Voets. Familie die ik normaal niet zo vaak ziet komt dan allemaal samen. Het wordt om de beurt georganiseerd door een aantal mensen, deze keer waren twee oudtantes van mij aan de beurt die in Eindhoven wonen. Zij hebben deze heerlijke dag georganiseerd. We zijn van 2 tot 7 uur druk bezig geweest in het museum en we hebben allemaal genoten! We hadden het ook heel erg getroffen met het weer, het was heel de dag droog.

Toen we aan kwamen lopen werden we meteen opgewacht op onze begeleider/gids, hij heette Joris. Daar werd binnen onze groep meteen Joris en de Draak van gemaakt hihi. Later veranderde dat natuurlijk in Joris de Draak. Hij was compleet aangekleed in 'klederdracht' maar ook alle gebouwen waren in ouderwetse stijl. Het speelde zich voornamelijk in de prehistorie en in de middeleeuwen af. De dag begon verder met een (aantal) lekker bakje koffie/thee/kinderbier en een stuk 'Romaanse' dadeltaart. Deze taart was lekker, al vond ik hem heel erg naar zandkoekjes proeven en niet echt naar dadel ;) Zoals je ziet werd alles ook geserveerd in 'historische' potten en pannen. Het bier kwam in kruiken ! Overal lagen spelletjes, mikado, dammen, vooral veel houten spellen, heel erg leuk :)

Na even gezellig in de herberg hebben gezeten, gingen we naar buiten voor een rondleiding door het museum. Overal werd verteld uit welke tijd het gebouw kwam, wie er woonden, hoe die mensen leefden. Ook konden we kijken naar onder andere een edelsmid die ijzer aan het maken en bewerken was. Onze gids Joris vertelde veel interessante informatie, maar was niet te uitgebreid. De sfeer was gewoon goed en gezellig, je had ook tijd zat om te kletsen maar we leerden ook veel.


Daarna was het tijd voor de activiteiten, het waren er 5. Kanoën, hout hakken, hout zagen, speer werpen en pannenkoeken bakken. Het kanoën was hilarisch, wij waren de enige drie die het deden maar de boot wiebelde elke keer en mijn zusje en ik gilden hard en in synchroon lol. Ik zal jullie de filmpjes maar besparen ;) De pannenkoeken waren heel lekker, we aten ze met oermoes! Joris vertelde dat dit gewoon een combinatie was van jam met appelmoes, maar het was heel lekker. Ondertussen maakte hij ook vuur met een vuursteen, en de pannenkoeken bakte je ook op een houtvuurtje. Ook was er toen voor de volwassenen ambrosia, een alcoholisch kruidendrankje, en voor de kinderen kinderwijn deze keer. Deze activiteiten waren weer heel gezellig, er werd uitleg gegeven, gekletst over nu, maar vooral toen want Joris bleef in zijn rol, vooral met de kinderen. Als het over auto's ging, vroeg hij wat dat was, etc.  Oh en vinden jullie niet dat mijn zusje terwijl ze aan het speerwerpen er net eentje uit The Hunger Games is? Damn girl.

Daarna gingen we daar eten. Ik heb van het ' boeren braaien' geen foto's maar dit was geen barbecuen. Persoonlijk vond ik dit niet heel erg lekker, maar niet dat het vies was. Het toetje was lekker veel vers fruit, vooral de aardbeien waren heerlijk!

Ik vond het een heel leuk museum, waarbij je veel kon zien en doen. Voor elke leeftijd geschikt! Ik ben sowieso wel geïnteresseerd in geschiedenis, dus dan is het leuk om te zien wat je in de geschiedenisles geleerd hebt. Het eten zou ik persoonlijk niet echt aanraden, maar voor een familiedag, dan hoort het er gewoon bij. Ik zou je wel aanraden om met mooi weer te gaan aangezien alles buiten is. Als het regent of het echt koud is, lijkt het me persoonlijk wat minder.

Hier vind je de site van het museum, met alle informatie die je zou willen hebben. Als je nog vragen hebt, kun je natuurlijk altijd een reactie achterlaten. Ik weet helaas niet welk programma wij hadden.

En nu zijn mama, Marit en ik aan de beurt om volgend jaar de familiedag te organiseren! Als jullie nog ideeën hebben in en om Den Bosch/Rosmalen/Oss etc., laat het dan zeker weten :) Het liefst geschikt voor elke leeftijd, want we zijn met familieleden van 0 tot 75 jaar. Ook mag het niet te duur zijn, zo'n 20/25 euro is wel de max. 

3 opmerkingen

  1. Hier wil ik ook een keer naar toe. Lijkt me erg leuk. :D

    Ideeën voor iets in de omgeving hier weet ik niet. Ik ken alleen Solex rijden in Herpen en Boerengolf in Koolwijk/Herpen. xD

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan niet wachten tot volgend jaar! Is er al een datum?
    Je tante G-A

    BeantwoordenVerwijderen