6 mei 2012 / The Hunger Games

Vrijdag ben ik dan eindelijk naar The Hunger Games geweest. Ik heb echt van de boeken genoten en was dan ook heel benieuwd naar de film. Zou hij aan mijn verwachtingen kunnen voldoen? Het boek was heel ingewikkeld en vol kleine details, zou dit over komen?

Het verhaal draait allemaal rondom Katniss. Ze woont in Panem, een land op de plek waar nu de Verenigde Staten ligt. Panem bestaat uit 'The Capitol' en 12 districten. Een aantal jaar geleden zijn deze in opstand gekomen en als straf voor deze opstand, en om een volgende opstand te voorkomen, zijn er elk jaar de Hongerspelen, The Hunger Games dus. Uit elk district wordt één jongen en één meisje gekozen. Deze 24 mensen komen samen in de Arena terecht waar ze tegen elkaar moeten vechten, net zo lang tot iedereen dood is, behalve één. En zoals je kan raden, komt Katniss in de Arena terecht, samen met Peeta. Vanaf dat moment moeten ze vechten voor hun leven.

De eerste helft van de film draait nog niet om het in de Arena zijn, er wordt langzaam er naar toegewerkt. Je leert de personages kennen, en de spanning wordt al opgebouwd. Wat ik in heel de film fijn vond, is de continue sfeer die er hangt. Vrijwel gelijk als in het boek, je wilt zien wat er gaat gebeuren. De film is verder niet echt eng, maar de spanning is gewoon goed opgebouwd.

De casting vind ik echt bijna altijd perfect gedaan. Tijdens het lezen van een boek bouw je natuurlijk altijd een beeld op van hoe ze eruit zouden zien. Vooral Katniss is precies zoals ik dacht dat ze er uit zou zien, net zoals Peeta en Gale. Dat de laatste twee allebei niet lelijk zijn is natuurlijk ook fijn :) Verder was Cato ook niet lelijk, dus zat eye candy. Haymitch was in mijn gedachten iets dikker, maar voor de rest klopte het meeste wel.

Het gedeelte voor de Arena, als Katniss en Peeta voor het eerst in het Capitool zijn, vond ik prachtig. Alles was mooi ingericht, futuristisch maar niet te overdrijven en heel stijlvol. Ook de kleding van de mensen die daar woonden was prachtig, tikkeltje overdreven maar wel heel leuk. Het gedeelte in de Arena vond ik heel erg goed gedaan. Ze laten niet alle kandidaten zien, maar dit was niet nodig voor het verhaal. Door middel van de kanonschoten laten ze toch snel de dood en de dreiging die er heerst zien, maar ze laten niet zozeer elke keer het vermoorden of overlijden van de kandidaten zien.

Wat ik wel jammer vond, was dat sommige beelden nogal rommelig waren. Snel geschoten, losse stukjes, die daardoor lastig te volgen waren. Ik heb dan het boek gelezen, maar ik denk dat het voor anderen dan lastig te volgen kon zijn. Wat ik ook jammer vond, is dat sommige scènes iets te romantisch werden gemaakt. Ja, dit hoorde bij het verhaal, maar dan werd het soms wel een beetje klef en dat hadden ze van mij wel iets minder mogen doen. En natuurlijk, zoals je bij elke boek verfilming zegt, is de film minder uitgebreid en missen er dingen. Maar dat hoort er gewoon bij en daar leg ik me dan ook meteen bij neer.

Al met al dus een hele goede, spannende film. Ik zou je aanraden eerst het boek te lezen (welke sowieso heel goed is!), en daarna de film zeker te gaan. Hou je van een beetje actie en science-fiction samen met een tikkeltje romantiek en vooral veel spanning? Doen! Ik heb weer helemaal zin in om het boek te lezen :)

1 opmerking

  1. The Hunger Games zijn leuk ja! Zowel film als boek :) kan niet wachten tot de film op dvd uit is.

    BeantwoordenVerwijderen