16 mei 2012 / Water for Elephants

The world runs on tricks, everyone plays but it’s having a true talent, a gift born within something no degree can give you, you have such talent.
August - Water for Elephants


Jacob Jankowski heeft zich aangesloten bij een tweederangs circus,  na persoonlijke problemen. Het is de tijd van de Grote Depressie in de jaren 30 en het circus probeert te overleven. Jacob heeft een opleiding tot dierenarts gevolgd, alleen niet afgerond, en ze nemen hem aan als leider van de menagerie. Daar ontmoet hij Marlena, de mooie vrouw van August, die een onderdeel heeft met paarden. August is de dierentemmer en nogal een gevaarlijke man. Ondertussen krijgt het circus er een olifant bij, die hij moet proberen te laten luisteren.

Het boek wordt verteld vanuit twee verschillende tijden, het nu en het heden. In allebei de delen speelt Jacob de hoofdrol en zo leer je hem langzaam aan kennen. Hij is een hele interessante persoonlijkheid, origineel en liefhebbend. Doorzettend. Ook de andere personages zijn heel interessant en worden met humor en een realistische kijk beschreven. Vooral August is iemand zoals je nog nooit eerder mee hebt gemaakt.

Verder is het boek heel erg grappig. Aparte scènes, waarvan je denkt: Kan dit überhaupt waar zijn?, maar wel zo geniaal en zo grappig. Ook vind ik het leuk dat je van alles meekrijgt uit het circus. Ik ben een aantal keer naar een circus geweest in mijn leven, maar dit ging er heel anders aan toe als in de jaren 30. Daarnaast krijg je als je voor de schermen zit, niks mee van wat er achter de schermen gebeurt.

Het boek is magisch. De sfeer, het circus, de romantiek. Alles heeft zo'n laagje magie erover heen, waardoor het net iets meer bijzonder wordt. Ik kreeg er een beetje het gevoel van, wat je krijgt als je iets nieuws en spannends gaat doen. Die kriebels in je buik, de lichtheid in je hoofd, een beetje adrenaline. Het boek heeft hele warme kanten, met liefde, lachen en gezelligheid, maar het kent ook de donkere kanten van het circus. De geld problemen, het slechte eten, het mishandelen van de dieren. Net zoals alles in het leven, heeft alles twee kanten en in dit boek zijn die twee precies in balans.

Eigenlijk had het boek geen minpuntjes. Ja, het was vervelend dat ze de dieren niet goed behandelden, maar dat was gewoon zo in die tijd. Net zoals de slechte leefomstandigheden. Maar dit hoorde bij het verhaal en ik vond het zeker niet vervelend uitgewerkt. Alles klopte: de magie, de humor, de personages. Ook de schrijfstijl was gewoon fijn, regelmatig las ik een zin een tweede keer omdat hij gewoon zo mooi was. Daarom zou ik ook aanraden om het boek in het Engels te lezen zoals ik gedaan heb, om de originele sfeer te behouden en helemaal te kunnen genieten.

Ben je ook benieuwd geworden naar het boek? Hier koop je het boek in het Engels, en hier in het Nederlands, onder de titel Water voor de olifanten. Als je niet zo van het lezen bent, hij is afgelopen jaar ook verfilmd met Robert Pattinson en Reese Witherspoon (zoals je kunt zien op de voorkant van mijn boek). Deze film ik ook nog kijken, maar ik wacht er even mee. Ik zit nu nog in de magie van het boek en wil die door de film niet laten verpesten.

1 opmerking

  1. Ik heb de film gezien, maar het boek nog niet gelezen. De film vond ik in ieder geval ook echt prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen