20 juni 2012 / Män som hatar Kvinnor

Al minimaal vier keer heb ik het eerste deel van de Millenium trilogie gelezen. Volgens mij las ik hem de eerste keer, omdat ik er zoveel lovende reacties over gelezen had. Ik had hem in minder als twee dagen uit. Meteen daar achteraan las ik de andere twee delen uit de trilogie. Ook deze vond ik erg leuk. Later herlas ik hem nog een aantal keer. Ook raadde ik hem mijn moeder aan, welke ook van elk deel genoten heeft. Ik zou de boeken dus aan iedereen aanraden. Maar de films wilde ik graag ook nog een keer zien. Er zijn nu Zweedse films, en Amerikaanse remakes daarvan. Vandaag keek ik de Zweedse, het leek me het beste om in de originele taal te beginnen.

Het verhaal draait allemaal om Lisbeth Salander en Michael Blomkvist. Michael werkt bij het tijdschrift Millenium, een baanbrekend tijdschrift wat voor veel oproer zorgt, en heeft daarin gepubliceerd over Wennerström, hij zou de boel bedriegen. Hij heeft de bronnen van een persoon gekregen die hij compleet vertrouwde, maar later blijkt dat deze bronnen verzonnen zijn. Wennerström klaagt hem aan en hij wordt veroordeeld tot 3 maanden straf en een grote boete. Op de dag dat hij veroordeeld is geworden, bied Henrik Vanger hem een baan aan. Voor veel geld moet hij op onderzoek gaan naar de moordenaar van Harriët Vanger. Door dit onderzoek komen er veel donkere gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Vangers naar boven.

In het begin moest ik heel erg wennen aan de Zweedse taal. Wat een aparte, maar leuke taal is dat! Het heeft af en toe wat weg van het Duits en het Nederlands, ik neem dus aan dat het ook een Germaanse taal is. Als je goed oplet kan je af en toe zelfs hele zinnen verstaan. Ik vond de taal heel goed bij de sfeer passen, hij maakt het geheel nog wat spannender.

Deze thriller is prachtig opgebouwd. Het boek bestaat uit veel details (daarom blijft het ook leuk om hem elke keer weer te lezen; elke keer ontdek je weer nieuwe details) en het verhaal is ook op details gebouwd. Konden ze in de film de diepte van het verhaal wel duidelijk maken zonder de film saai en cryptisch te maken? Ja, dit konden ze. Tuurlijk, er zitten niet zoveel detailsin als in het boek, maar precies de details die belangrijk waren en het puzzelige ervan hebben ze duidelijk gemaakt. Dit vond ik een van de belangrijkste dingen in het boek en ik ben dan ook blij dat dit in de film goed naar voren komt.

De casting in de film is ook perfect. Ik wil weinig verklappen over de karakters, deze moet je zelf maar leren kennen, maar de diepte en problemen worden perfect gespeeld, in mijn ogen. Verder is de film setting erg goed, sluit prima aan op het verhaal. Donker, somber, koud en vooral spannend. Precies zoals de film bedoeld is. Precies zoals ik hem leuk vind. 

1 opmerking

  1. Ik was ook helemaal verliefd op die boeken! Stiekem durf ik de film niet te kijken , misschien toch maar eens proberen dan ;)

    BeantwoordenVerwijderen