6 juni 2012 / Rhubarb strawberry cake with crumb topping

Regelmatig als opa en oma langskomen brengen ze verse groenten uit hun eigen tuin mee. Ook bijna elke week krijgen we netjes een eitje of 12. Verser kan het niet, en ik vind het dan ook fijn om te weten waar mijn groente vandaan komt en dat het onbespoten is. Afgelopen week bracht mijn opa lekker rabarber mee. Hier had ik al even op zitten wachten, ik had namelijk nogal wat rabarberreceptjes die ik wilde uit proberen. Even zoeken, kijken waar ik zin in had, en uiteindelijk ging ik voor de rhubarb snacking cake. Dat ik hem uiteindelijk zo erg heb aangepast dat hij er totaal niet meer op lijkt, dat maakt niet uit. Hij was namelijk heerlijk! Ik heb zelf heerlijk twee stukjes gesnoept, de rest is meegegaan naar mama's werk omdat het hier anders gewoon niet op komt.




















De cake is heerlijk fruitig, de binnenkant is wat vochtiger en de buitenkant is wat harder. Door de heerlijke kruimels bovenop heeft hij nog een lekker knapperig laagje. De vulling is ietwat aan de zure kant, dat vind ik zelf persoonlijk horen bij rabarber. Wil je liever een wat zoetere cake, gebruik dan meer aardbeien of suiker. Met dit recept is sowieso goed te spelen, gebruik je liever alleen maar normale bloem, dan kan dit goed. Maar ook zou je in plaats van rabarber en aardbei alleen maar één van de twee kunnen gebruiken, of het vervangen door abrikozen of bosbessen. Probeer het!





















Rabarber aardbeien cake met kruimel topping
Gebaseerd op dit recept van Smitten Kitchen

Ingrediënten
Cake:
300 gram rabarber, schoongemaakt en gesneden in 1 cm grote stukjes
125 graden aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
285 gram kristalsuiker
1 eetlepel citroen sap (ben slim en rasp eerst de citroen voor je hem uitperst)
115 gram ongezouten boter, zacht geworden (ongeveer half uur van tevoren minimaal uit de koelkast)
1 theelepel geraspte citroenschil
2 eieren
165 gram volkoren tarwe meel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen gemberpoeder
125 ml zure room

Kruimels:
100 gram bloem + 25 gram volkoren tarwemeel (je kan ook alleen normale bloem maar die van mij was op)
75 gram donkerbruine basterdsuiker
snufje zout
1/2 theelepel kaneel
55 gram ongezouten boter, gesmolten

Voor de cake:
Verwarm je oven tot 180 graden en vet een vorm in met wat boter. Ik gebruikte een browniebakvorm (van de Hema), deze is ongeveer 19 bij 29 cm. Leg dan bakpapier in de bodem zodat je de taart er makkelijker uit kan halen. Meng de rabarber, aardbeien, het citroensap en 2/3 van het suiker in een kom en zet weg. Klop de boter, de rest van de suiker en het citroenrasp met een elektrische mixer tot een geheel, zo licht mogelijk. Voeg de eieren een voor een toe en zorg dat je de zijkanten even leeg schraapt na elke toevoeging. Voeg de tarwemeel, het bakpoeder, het zout en de gember erbij en meng dit kort, het is nu heel dik. Voeg dan de zure room toe en meng alles tot een goed geheel, zo kort mogelijk mixen.

Doe het beslag in de bakvorm en gebruik een spatel o.i.d. om het beslag goed te verdelen over de vorm. Strooi hier het rabarber-aardbei mengsel over heen en verdeel dit ook weer goed.



Voor de kruimels:
Meng de bloem, de suiker, het zout en de kaneel en voeg dan de gesmolten boter toe. Meng dit met een vork tot kruimels en strooi dit over de rabarberlaag. Zet hem in de oven, dit duurde bij mij zo'n 45 minuten. Test vanaf 40 minuten met een satéprikker of deze er schoon uitkomt. Laat hem daarna helemaal afkoelen.

Snijd de cake dan in stukjes, verzin zelf hoe groot, maar ik hield ongeveer stukjes van 4 bij 4 cm aan, en eet er snel eentje :) Deel de rest met vrienden en familie. Hij blijft een paar dagen goed op kamertemperatuur als je hem goed verpakt, maar in de koelkast kan ook.

6 opmerkingen

  1. Mijn huisgenootje had laatst net zo'n soort rabarber crumble taart gemaakt! Lekker :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yummie, dat ziet er echt super lekker uit! x

    BeantwoordenVerwijderen