18 juni 2012 / Tweede Kamer - Den Haag

De afgelopen tijd hebben we met maatschappij de parlementaire democratie behandeld, oftewel de Nederlandse politiek. Hoe zit de politiek in elkaar, wanneer is iets een democratie of een dictatuur, hoe is de Nederlandse politiek opgebouwd. Daarbij horend zijn we afgelopen vrijdag we met school naar Den Haag geweest. We bezochten daar onder andere de Tweede Kamer. Zo konden we alles wat we de afgelopen weken geleerd hebben ook echt zien.

's Ochtends vroeg (half 8!!) moesten we op het station klaar staan, we gingen met de bus. Vanaf onze school is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Den Haag. Nou ja, het was vroeg, dus de helft van de tijd heb ik liggen slapen. Toen we in Den Haag aan kwamen, we waren iets te vroeg, hadden we eerst nog wat vrije tijd. We konden even het oudste winkelcentrum van Nederland bekijken, de Passage. Daar zat een hele grote Selexyz en ik kan natuurlijk dan niet naar binnen gaan zonder iets te kopen. Ik kocht Lolita, echt een klassieker in mijn ogen, die al een tijdje op mijn verlanglijstje stond. Ook is het de maand van het spannende boek dus kreeg ik dit mini boekje van Simone van der Vlugt er nog bij. Allebei leuk om mee op vakantie te nemen!

Na een half uurtje rond gelopen te hebben, ging we naar de locatie van het bedrijf dat ons rondleidde, ProDemos. Eerst kregen we daar uitleg over hoe de politiek er uitziet, dus hoe de kamers georganiseerd zijn etc. Dit was voor sommigen van ons overbodig (onder andere ik dus) omdat wij dit onderwerp net afgesloten hadden op school, maar voor sommigen was het alweer wat langer geleden. Alles werd dus kort herhaald, ook door middel van een filmpje. Verder was er een spelletje ingebouwd; onze 'leraar' stelde telkens vragen en als je die goed beantwoorde kreeg je een één-centje, dit ging de hele dag zo door en als je aan het einde de meeste muntjes had, kon je een prijs winnen. Ondertussen mocht je coalities sluiten.

Het volgende onderdeel, na weer een korte pauze, was het bezoek aan de Tweede Kamer. We moesten al onze spullen in het gebouw laten liggen en toen liepen we dus daarheen. Als je daar binnen komt, word je net zo grondig gechecked als bij Schiphol, dus jassen uit, sieraden af. In mijn geval dus ook schoenen uit, fijn hoor, hakken.. We zaten op de tribune, je komt natuurlijk nooit de echte zaal van de kamer in, en het was echt leuk om een keer te zien wat je normaal alleen maar op tv ziet. Het is veel kleiner als het lijkt op tv. Er was helaas geen vergadering bezig, dat is meestal niet op vrijdag.

Daarna moesten we nog een korte speurtocht doen in het gebouw, was niet zo boeiend, en konden we vragen stellen aan een ex-politicus van D66, Doeke Eisma. Hele interessante man die mooie antwoorden formuleerde op onze vragen en een nogal uitgesproken mening had over de Eerste Kamer en de Provinciale Staten.Ook bezochten we daarna nog de Ridderzaal, waar elk jaar dus de troonrede wordt voorgelezen. Dit vond ik niet heel erg bijzonder, een beetje verouderd, plus het rook er erg muffig. Voordat we de zaal binnen gingen, zagen we nog wel een hele grote groep mensen staan plus fotografen. Dit bleken de nieuwe kandidaten te zijn van de Christen Unie en Arie Slob. Wij hebben niet meer met ze gesproken, maar een andere klas wel. En toen ik zaterdagochtend de krant open sloeg, stond de foto erin die wij hebben gezien dat ze die maakte. Daarna hadden we weer even pauze, en kocht ik een zonnebril en twee paar oorbellen.

Na de pauze liepen we weer het Binnenhof op. Daar maakten we deze klassenfoto, dit is dus mijn mentorklas, en schuilden we heel even voor de regen. Daarna liepen we door om naar het kamertje van de minister president te kijken, van de buitenkant. En bij toeval liep hij zelf daar! Isabel riep hem nog, maar hij moest helaas doorlopen, hij moest namelijk daarna op Newspoort een interview geven. 

Daarna gingen we weer terug naar het gebouw van ProDemos waar we nog verkiezingen naspeelden; als het aan onze klas lag, zou er nu nooit een coalitie komen. Ook deden we daarna nog even een soort van Ik Hou van Holland, dit was niet zo heel  interessant, maar wel leuk tijdverdrijf. Hierna vertrokken we naar buiten, naar de bussen, en zagen we Mark Rutte weer. Toen zijn we met hem op de foto geweest, deze heb ik nog niet, maar ik weet ook niet of ik erop sta. Het moest allemaal heel snel. Ik zal hem later nog aan dit artikel toevoegen.

Na het foto momentje vertrokken we richting Scheveningen en terwijl we richting de strandtent liepen trok ik mijn schoenen en panty al uit. Meteen toen we daar aankwamen, dumpten we onze tassen en rende ik naar het strand. Ik was al even niet meer op het strand geweest en ik vond het heerlijk om weer even uit te kunnen waaien, lekker met de voetjes in de zee. Ik heb echt heel erg genoten. Ook aten we even (bij Oxbow Beach), dit vond ik niet zo bijzonder, maar dit kwam misschien ook omdat ik totaal geen honger had. We zijn snel weer de zee in gegaan. 

Toen was de dag helaas afgelopen en moesten we nog even een stukje rijden met de bus, waarin we lekker muziek geluisterd hebben en een beetje lui gedaan. Het was een hele gezellige, interessante dag!

Liefs,
Benthe

1 opmerking

  1. Klinkt als een hele leuke dag! Ik ben met school ook eens in het Binnenhof geweest en inderdaad toen kwamen we Rutte ook tegen. Erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen