13 juli 2012 / Bramencupcakes


In de eerste jaren van de middelbare school was ik in de zomervakantie altijd zo moe dat ik met weinig vriendinnen afsprak en eigenlijk vooral thuis was. Ik deed nooit zoveel. Dit jaar is het schooljaar zo ontzettend snel gegaan en ondanks dat ik school wel echt beu was de laatste weken, was ik niet heel erg moe. No problem, ik hoef niet moe te zijn, maar daardoor heb ik nu wel meer moeite met mezelf vermaken. Ik wil elke dag het liefste iets doen. Ergens heen, met iemand afspreken. Geen oneindige dagen met series kijken meer. Oké, die zijn er nog wel. Maar minder.

Woensdag gingen Esther en ik samen cupcakes bakken. Wie houdt er nou niet van cupcakes? We kozen voor bramencupcakes. Het recept beschreef het alsof het heel moeilijk was, maar bij ons ging het eigenlijk meteen goed en ondanks wat obstakels tussendoor (bramen op je kleding is niet zo'n goed idee) zijn ze heerlijk geworden. Zoet, machtig, lekker. Precies zoals een cupcake eigenlijk hoort te zijn. Het fijne van het samen maken was, is dat Es er ook een paar mee naar huis heeft genomen. Anders is het bij mij altijd een kwestie van weg gooien en dat is zo'n zonde.

Bramencupcakes

Bron: delicious. nr 4 2012

Bramencupcakes
Ingrediënten:

125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
175 gram kristalsuiker
2 eieren
275 gram bloem, gezeefd
1 1/2 tl bakpoeder
250 gram bramen
1/2 vanillestokje, de zaadjes ervan

muffinvorm en 12 papieren cupcakevormpjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de boter en suiker met de mixer in 10 minuten licht en luchtig. Voeg de eieren een voor een toe en klop nog 2 minuutjes. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en een snuf zout.

Prak de bramen grof en schep afwisselend het bloemmengsel door het suiker-botermengsel. Meng de vanillezaadjes er door heen en meng gelijkmatig door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig in de vormpjes (ongeveer 3/4 vol) en bak in het midden van de oven in ongeveer 17 minuten tot een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt.

Laat afkoelen.

Bramensaus
Ingrediënten:

100 gram bramen
2 el suiker

Doe de bramen en suiker in een steelpan. Prak de bramen terwijl je ze aan de kook brengt en laat even koken tot ze goed vocht loslaten.

Laat ook afkoelen.

Vanille-boterroom
Ingrediënten:

4 eiwitten
200 gram kristalsuiker
250 gram zachte roomboter, ongezouten
2 tl vanillearoma

Doe de eiwitten en suiker in een schone en hittebestendige kom. Plaats de kom op een pan met een laagje zachtjes koken water (de onderkant van de kom mag het water niet raken). Klop met de mixer de suiker en eieren om te voorkomen dat ze stollen. Het mengsel moet ongeveer 65 graden zijn. Dit kun je testen door middel van een thermometer of je wrijft wat van het mengsel tussen je vingers om te controleren of de suiker is gesmolten. Neem van het vuur, klop het mengsel licht, luchtig en koud. Dit kan tot 10 minuten duren. Klop dan heel langzaam in beetjes de boter erdoor. Voeg het vanillearoma toe aan de boterroom en klop het mengsel glad. Als je de boterroom wilt spuiten, moet je nu nog 10  minuten kloppen, tot het stijf zat is.

In het tijdschrift stond dat het mengsel er geschift uit kan gaan zien nadat je de boter hebt toegevoegd. Dit kan je makkelijk oplossen door de kom een paar seconde terug op de pan met kokend water te zetten als de boterroom te koud wordt. Als hij te warm wordt, zet je hem 5-10 minuten in de koelkast terug en klop je het daarna weer.

Om de cupcakes af te maken, spuit je de boterroom op je cupcakes en daarna lepel je er wat bramensaus overheen. Enjoy!

3 opmerkingen