19 juli 2012 / Chocolate Cupcakes with Nutella Cloud Frosting

Voordat ik op vakantie ging wilde ik nog iets lekkers bakken. Misschien niet zo'n slim idee, want dan blijven ze over, maar ze zijn zo lekker! Ook heb ik er een paar naar mijn jarige buurvrouw gebracht, zij vond ze ook erg lekker, kreeg al een tweet dus ik zou zeggen, maken!

Ik heb er zelf natuurlijk ook nog eentje op gesmikkeld. Ze zijn heerlijk. De cupcake zelf is heerlijk fluffy en moist, maar niet te zoet. De frosting is heerlijk zoet, precies zoals Nutella proeft, alleen dan wat luchtiger en zoeter. Hij is wat zachter maar precies goed. Heerlijk. Daarnaast zijn ze erg makkelijk om te maken en zorgen ze voor weinig afwas, perfect dus als je niet heel veel tijd hebt.

Chocolate cupcakes

Voor 11 cupcakes

Ingrediënten

90 gram bloem
150 gram kristalsuiker
30 gram cacaopoeder
1 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel maïzena
snufje zout
70 ml karnemelk
50 ml koffie, warm
45 ml zonnebloemolie
1 ei, op kamertemperatuur
2 theelepels vanille extract

Verwarm de oven voor op 180 graden C en zet in een cupcakevorm cupcake vormpjes.

Stop in een kom alle droge ingrediënten dus de bloem, kristalsuiker, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder, maïzena en het zout.

Voeg de rest van de ingrediënten toe. Meng dit eerst even kort met een lepel en daarna met een mixer. Dit om het stuiven een beetje te verminderen. Meng dit ongeveer 2 minuten en schep het beslag, wat vrij dun is, daarna in de vormpjes, tot ongeveer 2/3 vol, liever minder als meer.

Bak ze 15 tot 17 minuten en test vanaf 15 minuten of er een satéprikker bijna schoon uit komt, er mogen wat kruimeltjes aan zitten. Haal de cupcakes uit de oven en haal ze meteen uit de cupcakevorm. Laat ze compleet koelen.

Nutella Cloud Frosting

Genoeg voor de 11 cupcakes

Ingrediënten

225 gram roomboter of margarine (ik gebruikte een mengsel van beiden, ongeveer 3:2), eventjes van tevoren uit de koelkast gehaald zodat hij al wat zachter is maar nog niet op kamertemperatuur
190 gram poedersuiker
2 theelepels vanille extract
120 gram goede, pure chocolade -> gesmolten en licht afgekoeld
100 gram Nutella (of een goedkoper merk)
15 ml melk (1 eetlepel)
snufje zout

Klop de boter eerst luchtig en zachter en voeg daarna de poedersuiker op (pas op, stuift heel erg!). Voeg de Nutella toe en klop 1 minuut. Voeg daarna de melk, het zuit, de chocolade en het vanille extract toe en klop dit nog een minuut of 2 tot alles goed gemengd is en je een mooie, luchtige frosting krijgt.

Om de cupcakes te krijgen zoals ze op de foto staan, pak je een simpel wegwerp spuitzakje en knijp je zo, zodat er mooie rondjes ontstaan. In plaats van gewoon bovenop te stoppen met een tuutje, werk je naar binnen. Daarna pak je een theelepeltje en maak je de bovenkant platter, gewoon een beetje experimenteren. Gooi er daarna nog wat leuke sprinkles over, of vlokken, hagelslag of andere leuke versiering.

Bron

4 opmerkingen

  1. Oooooh, deze moeten geniaal lekker zijn. Nutella <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die zien er lekker uit zeg! Ik heb ook een keer een topping gemaakt met nutella, echt heeerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen