17 juli 2012 / Zalmburgertjes

In de vakantie probeer ik altijd maar zoveel mogelijk nieuwe receptjes uit te proberen. In normale schoolweken heb ik daar gewoon niet altijd tijd voor. Nu zit ik soms bijna heel de dag thuis en heb ik zat tijd om op mijn gemakje iets uit te zoeken, eventueel wat ingewikkelder, en 's avonds lekker in de keuken te staan en wat in elkaar te freubelen.

Dit receptje maakte ik toen mama vakantie kreeg. Ze kwam thuis en ik had het al uitgekozen, ze hoefde dus alleen eventjes boodschappen te doen, en verder kon ze die avond op haar gemakje vakantie vieren. Stiekem heeft mijn moeder maar geluk met mij. Ik vind opruimen soms best leuk en ik kook vaak. Model-dochter. Ahum.

Zalmburgertjes

Bron: jamie oliver magazine nummer 08 2012
Ingrediƫnten:

600 gram kruimige aardappels
blaadjes van 1 klein bosje peterselie, fijngehakt
1 groot blik zalm
3 lente uitjes, fijngesneden
fijngeraspte schil van 1 citroen, plus de partjes voor erbij
1 el bloem, plus extra voor bestuiven
1 ei
olijfolie
groente groente voor erbij

Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze voorzichtig in het water en laat ze 10 minuten zachtjes koken. Als ze zacht zijn, giet je ze af en laat je ze afkoelen.

Doe ondertussen de peterselie in een kom. Voeg de uitgelekte zalm toe. Prak de zalm een beetje fijn en voeg de lenteuitjes en citroenrasp toe. Meng dit en voeg daarna het ei, de bloem en zout en peper toe.

Doe de blokjes aardappel terug in de pan en pureer ze met 1 eetlepel boter. Voeg de puree toe aan het zalmmengsel en meng goed. Verdeel het mengsel in 8 porties.

Strooi een beetje bloem op een schoon werkvlak en een plank. Maak van elke portie een burgertje van 2 cm dik. Leg de burgers op de plank.

Zet twee grote koekenpannen op middelhoog vuur met olijfolie. Leg de visburgertjes in de pan en bak aan allebei de kanten 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer meteen met partjes citroen (erover heen uitknijpen) en groene groente.

1 opmerking