22 augustus 2012 / Atheneum 5.

Gisteren was de allereerste, officiële lesdag van dit schooljaar. Maandag moesten we al heel even naar school om wat dingen op te halen, maar gisteren begon het echt. We hadden nog wel eerste twee uur vrij, gelukkig op ons gemakje beginnen, maar wel weer lessen. Waar is de tijd gebleven dat ik echt weer moest wennen toen ik naar school moest? Ik zit meteen weer in het ritme. Dit was eigenlijk al zodra ik door de deur liep, mijn kluisje open deed en mijn boeken neergooide. Het voelt allemaal zo normaal.

Een van de eerste lessen was Engels. Ik doe op school al weer voor het vierde jaar mee aan ons 'CAE' programma, hierbij heb je één uur Engels extra in de week en stomen de leraren je dus klaar voor het CAE examen. Als je dit examen haalt, zit je op C1 niveau. Als je het examen haalt met meer als 80% goed, haal je zelfs het CPE diploma en zit je dus op C2 niveau. Het hoogste niveau op het ERK. We kregen resultaten terug van proefexamens lezen en Use of English die we vorig jaar gemaakt hadden. Hieruit bleek of je in ieder geval al op FCE niveau zat (B2) en wie er al wel op CAE niveau zit. Ik kreeg dus te horen dat ik sowieso op deze twee onderdelen op CAE niveau zit. We wilden nog even vragen met hoeveel procent, maar daar was de weinig tijd voor, dus dat doe ik vandaag.

Wat me dan bezig houdt. Als ik nu al op CAE niveau zit, en ik nog meer als een half jaar heb, en zin heb om hard te gaan werken. Waarom zou ik dan niet voor 80% gaan? Dat is dus mijn doel. Mijn lerares vertelde dat je hiermee gewoon grote kans hebt op aangenomen op universiteiten als Harvard en Oxford. Als er iets is wat me cool lijkt, dan is het dat wel, maar helaas zijn zulke universiteiten gewoon bijna onbetaalbaar. Ik heb net even rondgekeken en er zijn wel scholarships, maar je moet wel echt een uitzonderlijk goede leerling zijn wil je daarvoor in aanraking komen.

En toch kriebelt er bij mij dan iets. Ik wilde sowieso de komende tijd goed mijn best doen, maar heb nu sowieso besloten dat ik de komende tijd echt ga knallen. Ik weet dat ik dat kan. En dan geef ik me vanaf nu een half jaar om te besluiten wat ik nu precies wil na mijn atheneum diploma. Wil ik in het buitenland studeren? Of wil ik eerst gewoon een studie in Nederland volgen en daarna als graduate naar de VS bijvoorbeeld? Kan ik ook gewoon een jaar naar het buitenland studeren, en is dat lang zat om te integreren in de cultuur van een land? Er zijn zo ontzettend veel opties, maar ik weet wel al dat ik niet de normale weg precies wil volgen. Ik wil iets anders.

Vanaf nu ga ik me dus actief verdiepen in open dagen op universiteiten hier in Nederland, veel informatie op zoeken over studies zowel hier als in het buitenland. Hard leren en werken. Minder tijd verspillen. En weet je? Ik heb er nog gewoon heel erg zin in ook.

1 opmerking

  1. Vriendinnen van me die hebben gestudeerd in het buitenland (ikzelf helaas niet) vonden het allemaal geweldig! Ga er gewoon voor zou ik zeggen! Succes de komende tijd :)

    BeantwoordenVerwijderen