7 augustus 2012 / Consuminderen

Ik ben niet zo goed in consuminderen. Pas dingen kopen als je iets op maakt is voor mij ontzettend moeilijk. Ik heb dan ook nog veel ongelezen boeken, ongebruikte Lush zeepjes en onbekeken dvd's. Toen ik van de week het boek The Gospel according to Larry las werd ik me daar weer even heel erg bewust van. Josh wil in dat boek de wereld veranderen en doet dit door een blog te beginnen onder de naam Larry waar hij zijn preken op schrijft en ongekend populair mee wordt. Miljoenen mensen lezen zijn site en willen net als Josh/Larry maar 75 spullen bezitten. Voor Josh/Larry is dit heel simpel: hij moet eerst iets wegdoen voordat hij iets nieuws koopt.

Ondanks dat het boek niet echt geweldig was, het idee er achter (het consuminderen) was erg leuk, maar de uitvoering was iets minder, omdat je gewoon niet zo snel beroemd wordt met een site, heeft het idee erachter wel iets bij me los gemaakt. Dat is denk ik ook de bedoeling. Ik ging even nadenken. 75 spullen. Ik heb sowieso in mijn kledingkast al meer spullen. Tel nog maar eens zo veel sieraden er bij op, net zoals dvd's, boeken, oudere papieren. Ik heb veel spullen. Heel veel.

Ik weet dat ik nooit op 75 spullen zou kunnen komen. Maar zou ik wel kunnen consuminderen? Minder spullen gebruiken? En ook de spullen die ik nog zou kopen, zo kunnen kopen dat ze niet of minder schadelijk zijn voor de natuur en de derde wereld landen? Dat is misschien iets wat ik zou moeten proberen. Wat beter nadenken wat voor impact het heeft, elke keer als ik weer een shirtje bij de H&M koop en een schriftje half leeg weg gooi. Kijken of ik mijn vervuiling op deze wereld een beetje terug zou kunnen dwingen.

Maar hoe. Dat weet ik nog niet zo goed. Ik denk dat het voor mij heel lastig is om bewust na te denken dat er elke keer een boom wordt gekapt als ik een blaadje uit print. Of dat er een kindje voor een paar centen per dag zit te werken aan mijn kleding. Dat soort dingen. Laat ik het in ieder geval proberen. Consuminderen.

1 opmerking

  1. Ik vind dat eigenlijk ook een heel leuk concept. Ik ben wel erg fan van dingen op maken maar tegelijkertijd ben ik ook zo'n bewaarder en kan ik dingen niet goed loslaten. Misschien moet ik de 'spullen maken niet gelukkig'-theorie ook maar eens gaan toepassen! <3

    BeantwoordenVerwijderen