21 augustus 2012 / One Day
Op vakantie las ik bij de zwembad dit boek. Eén punt: daar worden alle boeken sowieso beter van. Als je zo je bedje ligt, zonnebril op, parasolletje erbij, dan wordt het hele leven gewoon vijftien maal beter. Dat is ook één van de redenen waarom ik ooit (een tijdje) in het buitenland zou willen gaan wonen. Met voorkeur dus een warm land. Gewoon omdat ik een warm weer mens ben die sneeuw echt niet mist. Ik hou van korte broekjes en rokjes, slippertjes en zonnebrillen. Cocktails en vis. Ja, geef mij maar zo'n lekker warm, Mediterraan land.

De film kocht ik toen ik een film mocht uitzoeken van opa en oma. We waren wat aan het rondslenteren in de Helftheuvel (Den Bosch) en toen we de Blokker binnen liepen zag mijn zusje een Justin Bieber-barbie (ja ja, dat gaat ook nooit over), voor de helft van de prijs. Deze kreeg ze dus in plaats van traktement en ik mocht ook iets uitzoeken. Een filmpje werd dat dus. Laat ik dan dus niet kunnen kiezen. Ik koos voor The Social Network (wat ook een geniale film blijft) en de twee andere films waaruit ik dus niet kon kiezen kocht ik zelf. One Day en Precious. Perfecte mogelijkheid om nu dus een dubbele recensie te schrijven over One Day, de film en het boek, en meteen een vergelijking te maken.

Het verhaal gaat over Emily en Dexter, die elkaar ontmoeten op 15 juli 1988 op de universiteit. Vanaf die dag, ontmoeten ze elkaar elk jaar op dezelfde dag, 15 juli. Er ontstaat een hechte vriendschap, ondanks dat ze alle twee heel verschillend zijn en vrij snel blijkt dat ze niet zonder elkaar kunnen. Ze maken elkaar gelukkig.

Het boek leest ontzettend snel. Elk hoofdstuk is een nieuwe 15 juli, een nieuw jaar, met nieuwe gebeurtenissen. Je wordt elke keer weer verrast door de dingen die er het afgelopen jaar zijn gebeurd. Omdat er zoveel tijd tussen zit, word je heel nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren, het houdt de vaart echt in het boek.

Het boek bestaat voor een groot deel uit dialoog, bijna alleen maar. Hun relatie is eigenlijk gebaseerd op praten, dat is het enige wat ze allebei in gemeen hebben, ze kunnen allebei ontzettend goed gesprekken voeren over van alles en nog wat. Dit vond ik ontzettend leuk, gewoon omdat ik bijna niks leuker vind als een goed gesprek, maakt niet uit waarover. De karakters vond ik heel erg interessant, daardoor waren de gesprekken natuurlijk ook leuk. En daarnaast bevatten allebei de hoofdpersonen erg veel humor.

De film is hetzelfde opgebouwd, per jaar op grotendeels chronologische volgorde. Hierdoor gaat ook de film erg snel, het zijn in principe allemaal losse filmpjes aan elkaar geplakt, waardoor er veel afwisseling in zit. Ook speelt het verhaal zich op veel verschillende plekken af, o.a. in Parijs, wat ik altijd leuk vind. Daarnaast is de film ook grotendeels dialoog, maar weer is dit erg sterk gedaan. Het is wel typisch een drama, wat ik bij het boek iets minder vond, maar dit wordt iets afgenomen door de humor.

Het einde, in zowel het boek als de film, daarvan weet ik nog niet zo goed wat ik er van vind. Het is echt een dramatisch einde en ik weet niet of ik het op deze manier nodig vond, maar tegelijkertijd versterkt het ook weer het verhaal. Dit is niet een reden om de film/het boek echt minder te vinden. Welke ik in dit geval beter vond, het boek of de film. Dat is toch wel weer het boek, dat heeft me gewoon echt gepakt en geraakt. De film was ook zeker goed, maar de karakters en het verhaal kwamen er gewoon net iets minder goed in uit omdat je natuurlijk veel minder ruimte hebt om de relatie te laten zien.

2 opmerkingen

  1. One Day vind ik echt een goede film en boek! Na de film heb ik het boek gelezen en dan komen inderdaad de karakters er meer uit. Maar de film vond ik ook heel goed, vooral de acteurs deden het goed. Je hebt trouwens echt een leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Persoonlijk ben ik echt verliefd op die film! En op Anne Hathaway, zij is echt mijn favoriete actrice!

    BeantwoordenVerwijderen