9 augustus 2012 / Purple rainbow cake

Taarten maken is altijd leuk. Niks is zo geruststellend en ontspannend als het bakken van 5 taarten maar ook  de botercrème kloppen, het kleuren. Eigenlijk is alles leuk. Soms krijg ik dan, tijdens het bakken, de ambitie om later toch iets met bakken en koken te gaan doen. Het blijven bij ideeën, maar dat ik het heel erg leuk vind, is wel duidelijk.

Mijn zusje was afgelopen zaterdag jarig en wilde graag een lekkere grote en spectaculaire taart. Omdat paars haar favoriete kleur is, werd het een paarse versie van de pink rainbow cake van Callmecupcake.se To be honest, dit is geen simpel recept. Niet perse omdat het heel moeilijk is, maar je hebt er wel veel dingen voor nodig en een beetje ervaring met sommige dingen is wel handig. Daarnaast is hij huge. Ik maakte dus een 5 laagse. Elke laag is 24 cm in de diameter, het beslag woog meer als 1200 gram en ook de botercrème was veel. Heavy cake, heavy recipe. Ik denk dat de taart voor meer als 12 personen genoeg is.Purple rainbow cake

Vanille cake
170 gram boter
675 gram suiker
735 gram bloem
1 tl zout
4,5 tl bakpoeder
560 ml ijswater
1,5 tl vanille
6 eiwitten, stijf geklopt

Klop de boter samen met de suiker tot het een luchtig mengsel is. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder en voeg dit om de beurt met het ijswater en de vanille toe aan het boter en suiker mengsel. Mix dit tot alles goed gemengd is, niet te lang want dan ga je overmixen en wordt de taart taai. Voeg daarna de eiwitten er door, met een spatel. Je beslag is nu klaar.

Nu begin je met kleuren. Vet zoveel even grote springvormen als je hebt vast in, voor mij was dat 2 van 24 cm. Weeg je beslag en deel dit door 5. Pak 5 bakjes en ga nu per bakje kleuren toe voegen. Ik heb gewoon een beetje gespeeld met paars en roze en ik begon bij de donkerste kleur.
Nu bak je elke taart 22-25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.


Swiss meringue buttercream
8 eiwitten
300 gram suiker
2 tl vanille
250 gram ongezouten roomboter, niet te warm, niet te koud, ong 15 minuten van tevoren uit koelkast
zout

Mix de eiwitten en het suiker in een kom boven een pan met een laagje kokend water (zoals bij au bain marie) tot het mengsel 65 graden is of tot de suiker is opgelost. Haal het dan van het vuur en klop het tot het fluffy en wit is, dit kan wel 10 minuten duren.

Nu ga je de boter toevoegen, weer een lastige stap. Snijd de boter in ieder geval in blokjes en voeg deze langzaam aan toe bij je eiwitten en suiker. Er kunnen nu drie dingen gebeuren: 1. je krijgt meteen na een minuut of 10 kloppen de goeie samenstelling 2. je boter was te koud en je mengsel ziet er een beetje uit als scrambled eggs. Blijf dan kloppen, nog minimaal 5 minuten, en de goeie samenstelling komt vanzelf 3. je boter was te warm en je mengsel blijft heel erg dun. zet hem dan nog een kwartiertje terug in de koelkast en klop dan verder. het mengsel moest dan alleen even afkoelen.

Nu kun je wat van het botercrème mengsel tussen de lagen en over het geheel smeren, versier het zoals jij het wilt!

5 opmerkingen

 1. Oooooh wat cool die overlopende kleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je die ambitie hebt, why not? Je lijkt er veel plezier in te hebben. Ik heb er vaak het geduld niet voor. Voor cakejes of koekjes nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En lekker!!! (Groetjes van je tante GA)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk die tatoo in mijn nek.

  BeantwoordenVerwijderen