24 augustus 2012 / Rabarber + vanille jam

Zoals ik al een aantal keer verteld heb heeft mijn opa een heerlijke grote moestuin met allerlei groentes en wat fruit. Zo heeft mijn opa in zijn tuin ontzettend veel verschillende kolen, peultjes en andere soorten bonen, tomaten, sla, appelboompjes, struiken vol met rode besjes, courgettes. Zo hebben wij dus regelmatig hele verse groentes om mee te koken. Het nadeel van een eigen tuin hebben is dat alles tegelijk komt en met grote hoeveelheden. Zo heeft mijn opa nu ontzettend veel courgettes, elke dag komen er wel weer twee, drie bij. Wat doe je dan met die grote hoeveelheden? Mijn oma maakt dan heel regelmatig courgettesoep, om die ook in grote porties in te vriezen. Ze hebben niet voor niks dan ook 3 vriezers. Een tijdje terug was er ook veel rabarber en toen ik een recept op internet tegen kwam voor rabarber met vanille jam besloot ik die dan ook snel te maken.Ik had nog nooit eerder zelf jam gemaakt, in principe is het ongeveer net zo goedkoop om het in de winkel te kopen, maar het stond al wel een tijdje op mijn to do list. Ik had dan ook al een heleboel van die schattige Bonne Maman potjes gespaard (wat imo ook de lekkerste jam is om in de winkel te kopen) en nu ik eindelijk een recept had, dat niet meteen voor 20 potjes was, ging ik hem maken. Alles had ik in huis: suiker, rabarber en vanille aroma. Het was ontzettend makkelijk te maken en hij was ook nog eens heerlijk. Hij had dat zurige van de rabarber nog wel een beetje, maar niet te veel, en de structuur was ook precies goed. Ook het steriliseren was ook ontzettend makkelijk, gewoon tijdens het maken van de jam de oven op een graad of 140 zetten en het potje en de deksel erin leggen. Een week later heb ik hem nog een keer gemaakt, om aan mijn opa en oma te geven.Rabarber + vanille jam

Ingrediënten

300 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes gesneden
200 gram kristalsuiker
1 eetlepel vanille
2 eetlepels water

Meng in een pan met dikke bodem alle ingrediënten op laag vuur. Kook voor 3-4 minuten tot de suiker is opgelost en verhoog dan het vuur. Vanaf nu moet het nog ongeveer 10-12 minuten koken, het mengsel moet dik en plakkerig worden. Roer constant.

Maakt genoeg voor één jampotje. Bron.

3 opmerkingen

  1. Mooie foto's!
    Groetjes van Ger.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog nooit jam gemaakt, wil ik ook eens doen! Deze klinkt heel lekker, i loove rabarber. Ik ga hem sowieso een keer maken, thanks voor het recept! En ik ben jaloers op de moestuin van je opa, ik wil ook zo graag een schattig moestuintje. Wordt alleen lastig als je twee hoog woont zonder tuin of dakterras, hihi. Ooit!

    BeantwoordenVerwijderen