26 september 2012 / Perencake


Niets is zo heerlijk als hier op een donderdagmiddag even over de markt struinen en kijken of ze lekker fruit in de aanbieding hebben. Op woensdag en zaterdag ga ik ook graag even de markt in Den Bosch op, maar op de fiets met veel fruit is zo lastig. Afgelopen donderdag hadden ze hier in Rosmalen ook weer veel lekker. Ik kocht onder andere een kilo paprika voor een euro waar ik heerlijke soep en pastasaus van gemaakt heb.   En zo nam ik ook 2 kilo peren mee voor anderhalve euro. Heerlijk. Maar dat kregen we natuurlijk nooit op, dus maakte ik er deze heerlijke perencake van.























Deze cake is heerlijk, vooral omdat er echt veel fruit in zit, niet maar 1 of 2 peren. Er zit dus in verhouding vrij weinig cake in, waardoor hij niet heel machtig is. Ik kan hem me dan ook heel goed voorstellen als toetje naar een wat zwaarder diner, misschien wel met kerst. Je eet het met crème fraîche, wat een heerlijke frisse combinatie is met de warm geserveerde cake.

Perencake

Bron BBC Good Food

Ingrediënten

50 gram gesmolten boter + wat extra voor het invetten van de springvorm
500 gram peren, geschild, ontpit en gesneden
sap van 1 citroen
75 gram bloem
2 tl bakpoeder
75 gram kristalsuiker
2 eieren, los geklopt
2 el abrikozenjam
poedersuiker voor bestuiven
crème fraîche voor serveren

1. Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een springvorm (24 diameter) met bakpapier en bestrijk met wat van de gesmolten boter.

2. Stop de peren in een kom met de citroensap om verkleuring te voorkomen. Zeef de bloem, het bakpoeder, een snufje zout en het suiker in een andere kom en voeg daar de eieren en boter aan toe. Het lijkt misschien een beetje weinig maar dit zeker niet zo. Voeg als laatste de peren toe en schep het mengsel in de springvorm nadat je het goed gemengd hebt. Verdeel egaal met de achterkant van een lepel en bak ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

3. Haal de taart uit de oven als hij mooi goudbruin is en laat hem afkoelen. Als hij licht afgekoeld is haal je hem uit de vorm. Terwijl hij afkoelt (dus voor je hem uit de vorm haalt) maak je het glazuur. Meng in een klein steelpannetje de abrikozenjam met 1 el water en smelt dit samen tot een mooi glazuur. Na het uit de vorm halen, bestrijk je de taart hiermee. Daarna bestuif je de taart met poedersuiker. Snijd de taart in 8 stukken en serveer met de crème fraîche, ongeveer 1 tl per stuk. Als het goed is, is de taart nu nog een beetje warm en vormt het een heerlijk contrast met de crème fraîche. Eet smakelijk!

Lekker:

- als toetje na een zware  maaltijd;
- als warm gebak in de winter of herfst;
- met ander fruit zoals appels. 

4 opmerkingen

  1. Oeh, dat ziet er héél lekker uit. Krijg er honger van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, wat zullen ze thuis blij zijn met jou! Elke keer al die lekkere dingen die je maakt :)

    BeantwoordenVerwijderen