29 september 2012 / Worteltjestaart


Van het ene recept naar het ander, en allebei even lekker. Ik heb al eerder worteltjestaart gemaakt en erover gepost. Zo plaatste ik dit recept op mijn weblog en deze worteltaart koekjes. Maar. This one is the best so far. Hij is zonder suiker dus groot pluspunt. Daarnaast zie je de wortelstructuur nog echt en is ie gewoon heerlijk. Als ik zou moeten kiezen tussen de drie recepten die ik al eerder maakte, dan was het echt deze. Wat wel is, is dat hij echt ontzettend machtig is. Gewoon echt wow. Gelukkig is hij dus niet super zoet, maar toch. Snijd dunne plakjes.

Toen ik afgelopen donderdag naar de markt ging nam ik een kilo winterpeen mee, drie hele grote. Ik wist al dat ik hier graag worteltaart mee wilde maken en dit recept stond al een tijdje op mijn lijstje. Ik ben een groot liefhebber van de blog 101 cookbooks, geschreven door Heidi die zelf ook een kookboek heeft geschreven welke ik graag nog een keer wil kopen. Haar recepten zijn altijd gemaakt met zoveel mogelijk verse producten en de foto's zijn prachtig. Het liefste zou ik alles wat ze plaats willen maken.Worteltjestaart

Bron

Ingrediënten:

470 gram volkoren tarwemeel
3 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout
90 gram fijngehakte walnoten
120 gram margarine of roomboter, verwarmd tot net gesmolten (het ziet er ongeveer uit als van die knijpboter)
85 gram gedroogde dadels, heel klein gehakt
3 rijpe bananen, geprakt
1 grote winterpeen
180 ml Griekse yoghurt
2 eieren, losgeklopt

180 gram roomkaas
3 eetlepels honing

Verwarm de oven voor op 175C en vet een cakevorm in.

Stop de bloem, bakpoeder, kaneel en zout in een kom en voeg de walnoten toe.

Roer de dadels in de gesmolten boter.

In een andere kom, meng de bananen en wortels. Voeg het dadel/boter-mengsel toe en breek eventuele dadelklontjes. Voeg de yoghurt en de eieren toe. Voeg het bloemmengsel toe en meng tot alles goed gemengd is. Voeg eventueel nog wat yoghurt toe als er te veel bloem in verhouding met het 'natte' mengsel is.

Bak de cake voor ongeveer 50 minuten en test of een satéprikker er schoon uit komt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Meng de roomkaas met de honing, als deze zoet zat is kan je het over de cake heen strijken zodra deze afgekoeld is.

5 opmerkingen

 1. Ik heb dus nog nooit worteltjestaart gehad! Elke keer als ik bij de Bagels&Beans ben zie ik het staan maar dan denk ik, nahh.. volgende keer! Ik ben nu toch wel benieuwd naar hoe het smaakt, het ziet er zo lekker uit. Volgende keer probeer ik hem bij de B&B en als 'ie lekker is ga ik je recept ook een keer uitproberen :)
  P.S. Ik ben ook megafan van 101 cookbooks, de foto's van het eten zijn altijd zó mooi! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die was inderdaad lekker....
  Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmmmmmmm, worteltjes taart! Een vriendin van me had het laatst gemaakt, om te smullen. Ga dit receptje zeker zelf nog eens gebruiken! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij verkopen worteltaart op het werk, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen