6 oktober 2012 / Hoe overleef je een proefwerkweek?

Ik denk ik niet de enige ben die de proefwerkweken altijd een beetje vreest. Dat je maar kort op school zit, is ontzettend fijn, maar in een week 7 toetsen waarvan 3 PTA's, daar word ik niet echt gelukkig van. Na een aantal jaren proefwerkweken heb ik wel een aantal tips verzameld, waardoor het lijden iets minder wordt.1. Maak een planning, en hou je eraan. Ik ben zat proefwerkweken begonnen met een planning om me er vervolgens niet aan te houden, maar dan krijg je vaak de dag voor een moeilijk proefwerk zoveel stress. In een normale week heb je nog wel de tijd om de dag van tevoren flink te bikkelen maar in een pww ga je daar ook bij de andere vakken van achterlopen. Ik probeer de stof zo te verdelen dat ik niet op een dag alleen maar moet lezen en bestuderen en de andere dag alleen maar woordjes moet stampen. Afwisseling werkt bij mij het beste. Probeer ook de dag voor het proefwerk zo te plannen dat je alles al geleerd hebt en je alleen hoeft te herhalen. Heerlijk om dan je boek door te kunnen kijken en weten dat je alles kent. Geen stress! Vat alles samen!

2. Neem zat pauzes. Het is heel verleidelijk om in de pauzes wat te gaan internetten maar probeer even een stukje te gaan wandelen, te sporten, even iets anders waarbij je er totaal niet aan hoeft te denken en het liefste buiten bent.

3. Bij de vakken waarbij je niks op de computer hoeft te doen, ga dan ook echt bij de computer weg zitten. Zo voorkom je afleiding en werk je meer aan een stuk door. Als je dan wel iets op de computer moet doen, spreek je zelf dan even streng toe en ga niet ondertussen chatten of twitteren. Als je merkt dat je snel afgeleid wordt als je op de computer moet leren, probeer dan zoveel mogelijk uit te printen.

4. Probeer geen muziek te luisteren tijdens het leren. Ook al kan je leren met muziek op, je neemt toch minder informatie op en je concentratievermogen is net iets beter zonder.

5. Eet gezond en drink zat water, maar zondig ook met lekkere dingen om je op te beuren. Probeer wel niet te veel suiker te eten, daar wordt je sloom en moe van. Daarnaast kennen we allemaal het feitje dat je van kauwgom kauwen beter kan nadenken dus eet kauwgom!

6. Kijk wanneer jij de meeste informatie opneemt en probeer dan het meeste leren. Ik leer het beste 's ochtends vroeg als ik me lekker gedoucht heb en even wakker ben geworden, en 's avonds laat. 's Avonds laat probeer ik een beetje te vermijden de dag voor het proefwerk omdat het dan vaak nog al stresserig wordt, maar de eerste dagen kan dat best.

7. Probeer de plek waar je werkt zo netjes mogelijk te houden. Pak pas het ene vak als je het andere hebt af en opgeruimd hebt, laat geen lege glazen en bordjes staan en probeer zoveel mogelijk ruis op te ruimen. Hoe rustiger het om je heen is, hoe rustiger het in je hoofd is.

8. Trek comfortabele kleding aan. Niks is vervelender als een truitje dat prikt of in de weg zit en een broek te strak zit als je aan het leren bent.

9. Focus je op de dingen die je moeilijk vind, herhaal de dingen die je al kent alleen maar. Je kunt de dingen die je al weet wel blijven leren, maar als je het weet, weet je het. Het helpt misschien ook om te beginnen met de dingen die je het moeilijkste vind, dan heb je dat maar gehad. Herhaal de dingen die je moeilijker vind ook vaker.

10. Probeer vlak voor en tijdens de toets rustig te blijven. Sla een vraag over als je hem niet weet om er later op terug te komen. Lees goed. Je kan het!

Zoals je misschien wel begrepen had, begint ook maandag mijn proefwerkweek. Ik ga er weer even tegenaan, volgens mijn planning en mijn eigen tips. Let's do this!

7 opmerkingen

 1. Succes! Je kunt het! Dat weet ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben al ruim 4 jaar student (2 jaar HBO, en nu in het 3e jaar van het WO) en ik kan nog steeds niet goed leren. Leren is niet echt mijn ding, zeg maar. Dus héél erg bedankt voor dit lijstje. Stiekem weet ik het natuurlijk allemaal wel maar het is wel eens goed om er weer een keer aan herinnert te worden. En nog een extra tip voor bij punt 2: het is het beste om drie kwartier heel goed te leren om daarna een kwartiertje pauze te houden (idd met beweging oid erbij) om vervolgens weer drie kwartier te leren, etc. Succes met je toetsen!

  P.S. Ik heb trouwens wel eens gelezen dat als je muziek luistert die in dezelfde taal is als het boek dat je leert, dat je de stof dan beter in je opneemt. Ik zal het nog eens nagaan of dit ook echt waar is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes Benthe! Ook voor je zusje!
  Groetjes, Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verzin voor alles wat je niet weet ezelsbruggetjes
  En maak zo veel mogelijk samenvattingen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijne begint vandaag en ik weet helemaal niks mee van wat ik heb geleerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probeer rustig te herhalen - misschien dat je dan nog wat herinnert!

   Verwijderen