21 oktober 2012 / Open Dag Universiteit Leiden

Al een aantal jaren heb ik een heleboel gehoord over allerlei opleidingen, universiteiten. Ik luisterde het altijd, sloeg het op, maar heb er nooit effectief over nagedacht. Dit is pas sinds een jaartje. Ik begin met nadenken over wat ik wil. Ik wissel nog vaak, maar streep steeds vaker dingen af, maak beslissingen voor mezelf die handig zijn. Beslissingen over waar, hoe, het geld. Ik vind het leuk om er over na te denken.

En toen was het dus ook tijd om de open dag van de universiteit van Leiden bezoeken. De eerste universiteit die ik op eigen initiatief bezocht. In de derde klas bezocht ik met school al de technische universiteit van Eindhoven. Dit was niks voor mij, omdat ik toen ook al zeker wist dat ik geen technische studie wil volgen, nu nog steeds niet. De universiteit was daarnaast niet vervelend, maar geen optie. Ook gingen we vorig jaar met school naar de universiteit van Nijmegen. Niet alleen vond ik de universiteit (en de stad) niks, ook moest ik een mini-hoorcollege volgen gegeven door een docente Sociologie waar ik echt niks aan vond. Leiden was dus iets wat ik zelf wilde, daarnaast kon ik daar gewoon naar opleidingen gaan waarover ik me had ingelezen, welke mij echt interesseren.

Dus vertrokken we gisterochtend vroeg richting Leiden. Ilse ging op de valreep mee en klaar om te gaan. Mama ging ook mee, met de auto dus, omdat school dit aanraadde. Later bleek dat je dit eigenlijk beter niet kan doen, overal is het zo druk dat de ouders niet mee naar binnen mogen bij de presentaties vanwege drukte en dus ontzettend veel moeten wachten. We besloten de derde ronde als eerste ronde te doen, het is tenslotte toch meer als een uur rijden en vakantie. Helaas moesten we lang zoeken voor een parkeerplaats en raakten we ook nog eens verdwaald in het centrum (ja, dat doen wij zomaar ;)), dus mistten we de derde ronde. Tijd voor McDonalds en daarna naar de vierde ronde.

Voor mij was de vierde ronde de studie Geschiedenis. Deze blijft altijd een beetje in mijn achterhoofd spelen, omdat ik het vak geschiedenis op school gewoon erg leuk vind, dus besloot ik een keer naar een presentatie erover te gaan. Hiermee sloot ik uit dat ik de studie wil gaan volgen. Niet alleen was de presentatie demotiverend, ook weet ik zeker dat ik niet continu geschiedenis wil. Ik vind het heel interessant, maar niet vier jaar lang. De volgende presentatie was dan ook politicologie, mijn grote hoop en nummer 1 van deze dag. Dit bleek ook helemaal te kloppen. Niet alleen werd ik erg enthousiast door de presentator, ook noemde hij heel veel verschillende onderwerpen op waarvan ik meteen dacht: 'Ja, dit vind ik leuk!' Het was echt IK.

Eigenlijk zou ik daarna nog naar de presentatie van Engelse taal en cultuur gaan maar ik besloot deze te skippen en naar de algemene informatieplek te gaan. Hier kon je met studenten kletsen en zoveel mogelijk folders pakken ;) Nee, dat deed ik natuurlijk niet, maar ik heb er wel veel. Heb liever iets te veel zodat ik thuis zat te lezen heb. Ook praatte ik nog even met een Engelse taal en cultuur studenten en ik weet nu zeker dat dit het niet wordt. Ik vind de Engelse taal heel leuk, maar de hoeveelheid literatuur is te veel voor mij. We hebben afgelopen periode op school 'the Dark ages' behandeld met ook The Canterbury Tales en Beowulf, en juist dit gaf ze nu als voorbeelden. Dat wordt hem echt niet voor mij, grote hoeveelheden literatuur. Weer iets uitgesloten.

Nou, een hele lange lap tekst dus, maar het was wel een zeer nuttige dag voor me. Ik heb het gevoel dat ik ga moeten kiezen tussen Politicologie in Leiden of European Studies in Maastricht. Utrecht is ook nog een optie, maar deze universiteit ligt niet in het centrum, heeft geen voordelen zoals politicologie en european studies hebben qua locatie (dichterbij Den Haag en 'dichterbij' Brussel) en mijn gevoel zegt nu de andere twee. Ook omdat ik deze twee steden fijn vind. Ergens dit schooljaar/volgend kalenderjaar wil ik dus nog naar Utrecht en Maastricht en dan hoop ik er achter te komen wat ik wil. Leuk en spannend!

2 opmerkingen

  1. Goed dat je er zo mee bezig bent om uiteindelijke een goede beslissing te kunnen nemen. Had ik dat ook maar gedaan.. Had me heel wat jaartjes studievertraging gescheeld. Ach ja.

    P.S. De UT in Enschede is anders ook heul leuk hoor ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat het nu een beetje duidelijker is geworden :) En autorijden in het centrum van Leiden is echt een hel ja haha, zeker een parkeerplaats zoeken ook.

    BeantwoordenVerwijderen