22 november 2012 / Breaking Dawn Part II


Een paar jaar geleden was ik echt een Twihard. Ontzettende Twilight fan. De boeken heb ik een keer of 5 gelezen, de films (te) vaak gezien en ik praatte er ontzettend veel over. De eerste film heb ik nooit in de bioscoop gezien, maar zowel New Moon als Eclipse als Breaking Dawn Part I heb ik trouw bezocht. Ik kan me nog goed herinneren, dat toen ik met 3 andere vriendinnen in de auto zat op weg naar New Moon, het volle maan was. Heel spannend natuurlijk ;) Helaas, toen mijn fan-fase al iets begon af te nemen, zat er ook nog meer als anderhalf jaar tussen dat Eclipse en Breaking Dawn Part I, de films, uitkwamen. En dan ben je op eens een stuk minder fan, en kijk je met een hele andere blik naar de films en boeken. Dan begint het je op eens op te vallen, dat de special effects best slecht zijn en dat het acteerwerk niet je-van-het is.

Toch ging ik nu natuurlijk weer, want je moet het wel netjes in de bioscoop afsluiten. Het verhaal was ondertussen al helemaal weggezakt, het boek had ik in 2009 of 2010 denk ik voor het laatst gelezen. Ik ging dus best wel onwetend de film in. Bella is net een vampier geworden en ziet Renesmee voor het eerst. Renesmee is haar en Edward's baby welke ontiegelijk snel groeit. Ze is namelijk verwekt toen Bella nog een mens was. Op een dag komt Irina, een bevriende vampier, langs, terwijl Bella het niet door heeft, en ziet ze Renesmee, waarvan ze denkt dat het een onsterfelijk kind is, welke verboden zijn door de Volturi, de machtigste vampieren. Ze verraadt Renesmee bij de Volturi en Alice, de zus van Bella die helderziend is, ziet de gevolgen ervan. De Volturi komen naar hun om Renesmee te vermoorden. Het wordt vechten. Of toch niet? Ze hopen een gevecht te ontwijken door zoveel mogelijk getuigen bij een te rapen die ook geloven dat Renesmee geen onsterfelijk kind is. 

Zoals je kunt lezen, is het verhaal ontzettend ingewikkeld, maar in de film valt dit heel erg mee. Het verhaal wordt juist heel goed uitgebeeld in de film. Natuurlijk worden er veel details weggelaten, maar de belangrijkste verhaallijnen zitten er wel in. Het is niet verwarrend, het is juist ontzettend leuk. 

De special effects daarintegen zijn heel erg slecht. Omdat Renesmee zo snel groeit, is het gezicht er elke keer opgeplakt, op verschillende lijfjes. Dit is heel duidelijk te merken en ziet er heel onnatuurlijk uit. Ook zouden Bella en Edward op een gegeven moment in een tropisch oerwoud staan, maar het was blijkbaar te veel moeite om een echt tropisch oerwoud op te zoeken, want je ziet dat het er ingeplakt is. Heel jammer, je zou bij zo'n goed verkopende film toch verwachten dat het budget daar groot zat voor is.

Het acteerwerk van Kristen Stewart is toch wel vooruit gegaan in vergelijking met de vorige films. Het is nog steeds niet heel goed, maar ik hoefde me er in ieder geval niet meer aan te irriteren. Mijn favoriete acteur in deze film qua spel is toch wel Charlie (Bella's vader). Hij staat er een beetje buiten en heeft geen hele belangrijke rol, maar zorgt er in deze film toch wel voor dat het niet te onrealistisch wordt en brengt wat stuntelige humor in de film, wat ik altijd wel leuk vind.

Het einde is een hele grote mindfuck. Ik kan er verder nog niks over zeggen, want ik wil niks verraden, maar het staat niet in het boek. Zodra het kwam zei ik: 'Huh, dit is toch helemaal niet in het boek?', maar door de scène heen begon ik het weer te geloven. Zonet zocht ik het op, en inderdaad, het staat er echt niet in. Het is gelukkig niet ongeloofwaardig en wel leuk voor de spanning, maar ik vind het toch altijd leuker als ze de originele verhaallijn aanhouden.

Al met al viel de film niet tegen, maar was het ook niet de beste afsluiter die de Twilight Saga had kunnen hebben. Het aantal sterren dat ik geef is 3,5 (uit 5).

1 opmerking

  1. Ik heb zelf de boeken niet gelezen, maar ik had al van andere mensen vernomen dat het einde van de film niet hetzelfde is als in het boek. Misschien wouden ze er gewoon meer spanning instoppen, wat waarschijnlijk een stuk beter verkoopt. :)

    BeantwoordenVerwijderen