29 november 2012 / Haileybury MUN 2013

Als je mijn blog al wat langer volgt, weet je dat ik in maart naar de MUN, Model United Nations, in Haileybury geweest ben. Hier en hier schreef ik er al over, en ja, de eerste keer schreef ik Model fout. Even een korte samenvatting wat de MUN inhoud: de Model United Nations is een simulatie voor leerlingen van de officiële Verenigde Naties. Hierin debateer je met andere scholieren over allerlei stellingen, vanuit het punt van één van de landen uit de VN. Nadat ik vorig jaar als delegate heb deelgenomen, ben ik dit jaar uitgekozen om deputy chair te zijn. Om uit te leggen wat dit is, gebruik ik de Nederlandse Tweede Kamer. Hierin heb je de voorzitter, wat bij de MUN een chair heet. Een deputy chair is dus de rechter (of linker) hand van de voorzitter.

Op de Haileybury MUN staan ze erom bekend om een uitstekend chair-team te hebben, dus er ligt flink wat druk op ons. Ik ben samen met één andere vriendin uitgekozen en het is een van de eerste keren dat ze chairs van buiten hun school toelaten, heel uniek en spannend dus! Om binnen te komen moesten we al een sollicitatiebrief schrijven en onze lerares, die goed contact heeft met de master, moest een aanbeveling schrijven. Na een aantal weken gewacht te hebben, kregen we van de week eindelijk het goede nieuws dat we aangenomen waren!

Nu begint het echte werk pas. Als het goed is, neemt de chair binnenkort contact met me op. Dan gaan we de onderwerpen onderzoeken, zoveel mogelijk informatie verzamelen, en hierover een verslag schrijven. Ik ben deputy chair bij het Human Rights committee, waarin we dus gaan kijken naar de rechten van de mens, waaronder bijvoorbeeld de rechten van de Koerdische bevolking en ook de rechten van gehandicapte mensen. Heel erg interessant en ik heb er helemaal zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten