30 september 2012 / 1 jaar bebjebenthe!


Bron foto

Nadat ik gisteren las dat Vera Camilla's blog drie jaar bestond, besloot ik eens te checken wanneer ik mijn blog ook al weer gemaakt had. Wat blijkt? Het was maar een dag later, vandaag dus. Bebjebenthe is 1 jaar oud! Ik schreef mijn allereerste, korte artikel en nam het voornemen om binnen een jaar een domein te kopen, bebjebenthe.nl. Check! Ook wilde ik meer langere artikels gaan schrijven. Ja, ik heb een heleboel langere artikels geschreven maar er zitten ook kortere tussen.

Ik heb, met dit blogje meegeteld, 165 blogjes geschreven. Ik ben daar best tevreden over. Er zijn nog veel dingen die ik zou willen bereiken, over zou willen schrijven. Dat komt goed. Ik ga nu gewoon genieten van het blijven schrijven, dat is toch waarom ik dit het liefste doe. Daarom ga ik nu een appeltaart bakken, er lekker een groot stuk van eten en ook daar waarschijnlijk weer over schrijven. That's just how I roll. 

29 september 2012 / Worteltjestaart


Van het ene recept naar het ander, en allebei even lekker. Ik heb al eerder worteltjestaart gemaakt en erover gepost. Zo plaatste ik dit recept op mijn weblog en deze worteltaart koekjes. Maar. This one is the best so far. Hij is zonder suiker dus groot pluspunt. Daarnaast zie je de wortelstructuur nog echt en is ie gewoon heerlijk. Als ik zou moeten kiezen tussen de drie recepten die ik al eerder maakte, dan was het echt deze. Wat wel is, is dat hij echt ontzettend machtig is. Gewoon echt wow. Gelukkig is hij dus niet super zoet, maar toch. Snijd dunne plakjes.

Toen ik afgelopen donderdag naar de markt ging nam ik een kilo winterpeen mee, drie hele grote. Ik wist al dat ik hier graag worteltaart mee wilde maken en dit recept stond al een tijdje op mijn lijstje. Ik ben een groot liefhebber van de blog 101 cookbooks, geschreven door Heidi die zelf ook een kookboek heeft geschreven welke ik graag nog een keer wil kopen. Haar recepten zijn altijd gemaakt met zoveel mogelijk verse producten en de foto's zijn prachtig. Het liefste zou ik alles wat ze plaats willen maken.























Worteltjestaart

Bron

Ingrediënten:

470 gram volkoren tarwemeel
3 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout
90 gram fijngehakte walnoten
120 gram margarine of roomboter, verwarmd tot net gesmolten (het ziet er ongeveer uit als van die knijpboter)
85 gram gedroogde dadels, heel klein gehakt
3 rijpe bananen, geprakt
1 grote winterpeen
180 ml Griekse yoghurt
2 eieren, losgeklopt

180 gram roomkaas
3 eetlepels honing

Verwarm de oven voor op 175C en vet een cakevorm in.

Stop de bloem, bakpoeder, kaneel en zout in een kom en voeg de walnoten toe.

Roer de dadels in de gesmolten boter.

In een andere kom, meng de bananen en wortels. Voeg het dadel/boter-mengsel toe en breek eventuele dadelklontjes. Voeg de yoghurt en de eieren toe. Voeg het bloemmengsel toe en meng tot alles goed gemengd is. Voeg eventueel nog wat yoghurt toe als er te veel bloem in verhouding met het 'natte' mengsel is.

Bak de cake voor ongeveer 50 minuten en test of een satéprikker er schoon uit komt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Meng de roomkaas met de honing, als deze zoet zat is kan je het over de cake heen strijken zodra deze afgekoeld is.

26 september 2012 / Perencake


Niets is zo heerlijk als hier op een donderdagmiddag even over de markt struinen en kijken of ze lekker fruit in de aanbieding hebben. Op woensdag en zaterdag ga ik ook graag even de markt in Den Bosch op, maar op de fiets met veel fruit is zo lastig. Afgelopen donderdag hadden ze hier in Rosmalen ook weer veel lekker. Ik kocht onder andere een kilo paprika voor een euro waar ik heerlijke soep en pastasaus van gemaakt heb.   En zo nam ik ook 2 kilo peren mee voor anderhalve euro. Heerlijk. Maar dat kregen we natuurlijk nooit op, dus maakte ik er deze heerlijke perencake van.























Deze cake is heerlijk, vooral omdat er echt veel fruit in zit, niet maar 1 of 2 peren. Er zit dus in verhouding vrij weinig cake in, waardoor hij niet heel machtig is. Ik kan hem me dan ook heel goed voorstellen als toetje naar een wat zwaarder diner, misschien wel met kerst. Je eet het met crème fraîche, wat een heerlijke frisse combinatie is met de warm geserveerde cake.

Perencake

Bron BBC Good Food

Ingrediënten

50 gram gesmolten boter + wat extra voor het invetten van de springvorm
500 gram peren, geschild, ontpit en gesneden
sap van 1 citroen
75 gram bloem
2 tl bakpoeder
75 gram kristalsuiker
2 eieren, los geklopt
2 el abrikozenjam
poedersuiker voor bestuiven
crème fraîche voor serveren

1. Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een springvorm (24 diameter) met bakpapier en bestrijk met wat van de gesmolten boter.

2. Stop de peren in een kom met de citroensap om verkleuring te voorkomen. Zeef de bloem, het bakpoeder, een snufje zout en het suiker in een andere kom en voeg daar de eieren en boter aan toe. Het lijkt misschien een beetje weinig maar dit zeker niet zo. Voeg als laatste de peren toe en schep het mengsel in de springvorm nadat je het goed gemengd hebt. Verdeel egaal met de achterkant van een lepel en bak ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

3. Haal de taart uit de oven als hij mooi goudbruin is en laat hem afkoelen. Als hij licht afgekoeld is haal je hem uit de vorm. Terwijl hij afkoelt (dus voor je hem uit de vorm haalt) maak je het glazuur. Meng in een klein steelpannetje de abrikozenjam met 1 el water en smelt dit samen tot een mooi glazuur. Na het uit de vorm halen, bestrijk je de taart hiermee. Daarna bestuif je de taart met poedersuiker. Snijd de taart in 8 stukken en serveer met de crème fraîche, ongeveer 1 tl per stuk. Als het goed is, is de taart nu nog een beetje warm en vormt het een heerlijk contrast met de crème fraîche. Eet smakelijk!

Lekker:

- als toetje na een zware  maaltijd;
- als warm gebak in de winter of herfst;
- met ander fruit zoals appels. 

25 september 2012 / Meneer Kruisselbrink

Toen ik gisteren de les in liep en mijn leraar zag wist ik meteen dat er iets mis was. Hij stond met tranen in zijn ogen en wist niet hoe hij de les moest beginnen. Vervolgens vertelde hij dat een leraar, één van zijn collega's was overleden, meneer Kruisselbrink. Ik was kort gezegd geschokt. Geëmotioneerd. Dat gevoel wat ik toen kreeg is niet echt te omschrijven. In zo'n omgeving met vooral jonge mensen verwacht je dit soort nieuws gewoon niet. De dood komt altijd onverwacht, maar deze keer wel extra erg.

Ik kende meneer Kruisselbrink niet echt. Hij gaf wiskunde les, ik heb één keer kwt-les van hem gehad. Ik weet weinig van hem, behalve dat hij streng was, maar wel goed kon uitleggen. Hij noemde onze geweldige grafische rekenmachines, waar je zoveel mee kan, rekendoosjes. Hij vond dat je daardoor minder zelf nadacht. Meneer Kruisselbrink was al 32 jaar lang leraar bij ons op school. Hij was eigenlijk al drie jaar met pensioen, maar was vervanger dit leerjaar, omdat een andere wiskundeleraar een hartaanval had gehad. Hij hield van zijn vak. Hij was pas 66 jaar oud.

Ik kan niet zo goed uitleggen hoe dit is. De sfeer op school was bedompt, somber. Vrijwel elke leraar waar ik gisteren les van had was geschokt, geëmotioneerd. De lessen waren anders, de humor was eruit. Er waren veel tranen, verhalen over hem. Het was een fijne collega.

En daarom wilde ik er wel een stukje overschrijven. Mensen mogen niet vergeten worden. Ik wilde het even kwijt. Ik wil dat als ik over 5 jaar mijn blog terug lees, en aan hem terug denk. 

24 september 2012 / Wat is dat toch met de Efteling?

Dat ik me er weer 10 door voel, wil huppelen en zingen, met Pardoes op de foto ga? Ik hou van de Efteling. Mag ik er wonen?

23 september 2012 / Herfst to-do

Weet je, ik ben absoluut geen fan van zowel de winter als de herfst. Ik kan namelijk niet zo goed tegen kou. Ik word er chagrijnig van. De 5 km heen en de 5 km terug van school lijken dan opeens een stuk langer. Ik kan geen shorts en hempjes meer aan, maar moet dikke truien en laarzen dragen. En het allerergste is nog wel sneeuw, maar laten we het daar nog maar niet over hebben.

Want de herfst heeft ook leuke kanten. Zolang je binnen bent, en heel soms buiten. Lekker warm binnen terwijl het buiten koud is, met een grote mok thee. Een warm zonnetje en dus nog een laatste keer zonder jas, maar wel met dikke trui. Gezellige bankhangavondjes. Alle leuke tv-series beginnen weer. Blaadjes die van de bomen vallen.

En daarom heb ik voor mezelf een to-do lijstje gemaakt. De herfst duurt 3 maanden. Drie maanden die ik niet ga verpesten door moeilijk te doen over de kou maar door leuke dingen te doen, te genieten van de mooie dingen van de herfst.

1. Een lange wandeling maken op een droge dag door het bos. Overal liggen oranje, rode en gele blaadjes op de grond en ze knisperen zo lekker. Het koud hebben maar toch doorlopen en thuis snel een pot thee klaar zetten om op te warmen.

2. Appeltaart. Zelf gebakken, mmm. Ik ben van plan om wel een paar verschillende soorten uit te proberen. Wordt tijd om dus een aantal kilo appels op de markt te kopen. Maar ook soep en stampot-achtige recepten. Heerlijke gerechten die uren op het vuur staan, maar waar je het eerste hapje zo van kan genieten.

3. Lezen, heel veel lezen. Dikke boeken. Op de bank, onder een dekentje. Bladzijde na bladzijde je helemaal afsluiten uit de buitenwereld, in de wereld van het boek duiken.

4. Draag dikke truien, sokken en wanten. Niet alleen heerlijk warm (ik blijf altijd net iets te lang zonder jas fietsen) maar ook nog eens heel erg leuk. En excuus om nieuwe te kopen.

5. Hardlopen in de kou. Heerlijk frisse lucht met veel zuurstof. Ik moet alleen nog even een lange hardloopbroek scoren want in een kort broekje gaat een beetje te ver.

6. Blijf het goed doen op school. De kou kan me wel eens wat sombertjes maken en dan heb ik nooit zo'n zin om aan school te werken. Toch doen! Als je die 8 op je toets ziet staan weet je waarvoor je hebt gedaan hebt en je zult geen spijt hebben.

Wat ga jij deze herfst doen en wat zou ik deze herfst nog moeten doen? Het lijstje kan nog aangevuld worden, er is veel tijd en veel te doen.

16 september 2012 / Waarom buitenlandse talentenjachten veel leuker zijn

X Factor USA en UK. The Voice USA en NL. Dit zijn mijn favoriete talentenjachten. Maar waarom is zijn de buitenlandse (uitzondering is dan de Nederlandse Voice) dan zoveel beter als de Nederlandse?


1. De judges. Ik vind de jury van The Voice of Holland totaal geen probleem, zij doen gewoon leuk met elkaar, maar als anderhalf uur lang naar ene Gerard Joling in Popstars moet gaan zitten kijken, word ik gek. Daarentegen kan ik genieten van een programma lang staren naar mijn held Demi Lovato, plus de geniale Simon Cowell. Maar ook Adam Levine is niks mis mee, jam. En een beetje humor onderling is ook niet verkeerd. Leuke humor, niet van die platte.

2. De deelnemers. Het is natuurlijk logisch dat je in zo'n huge land als the US of A veel meer goeie kandidaten hebt maar toch. Het verschil is af en toe immens groot. Vooral het aantal jongere deelnemers dat daar geweldig kan zingen is gewoon echt heel groot.

3. De liedjes die ze zingen. Ik ben gewoon niet zo'n fan van Nederlandse smartlappen of weer een Volendams liedje. Doe maar gewoon een mooi Engelstalig nummer.

4. Drama. Alles even net iets spannender, faker. Daarom kijk ik zo'n serie. En als het dan toch echt zou blijken, maken ze het nog wat dramatischer door de muziek. Of het is gewoon echt zielig. Maar dan geloof ik het nog steeds niet.

Wil je ook buitenlandse talentenjachten kijken? Check dan dit Youtube account.

8 september 2012 / Appelpop 2012

Al een tijdje hadden mijn vriendinnen en ik plannen om naar Appelpop te gaan, een gratis festival in Tiel. Het is ongeveer een half uurtje met de trein vanaf Den Bosch (mits je goede aansluiting hebt) en er kwamen dit jaar een heleboel leuke artiesten. Vrijdag werd het, want vandaag viert één van mijn vriendinnetjes haar verjaardag en ook waren op vrijdag de artiesten een stuk leuker. We vertrokken meteen  uit school en waren er dus ook al vroeg, rond een uur of 6, half 7. Na eerst even een uurtje in het gras voor het Brunotti podium gechilld te hebben, stond iedereen op en waren we klaar voor de eerste act. Chef'Special.



Chef'Special kende ik eigenlijk nog niet goed, maar drie vriendinnen van mij waren eerder al naar een concert van hen geweest in de Paradiso volgens mij, en vonden het helemaal geweldig. Nu snap ik ook waarom! Ze zijn ontzettend goed live en daarnaast is hun muziek ook nog geweldig, een beetje jazz, reggae, funk. We gingen echt los, ze waren geweldig. Helemaal vooraan. Helemaal. IK WIL MEER. Ze lieten ons zitten en weer zo opspringen, dansen, zingen, schreeuwen. Geweldig.


Nu stonden we toch helemaal vooraan dus we gingen niet weg. Even met z'n drietjes wat drinken halen en toen vingen we nog een blik van Selah Sue op, ook heel goed! Ook even props voor de organisatie, want gratis en dan zo goed georganiseerd, top! Gratis wc's, iets duurdere muntjes maar niet belachelijk, mooi aangekleed. Super!




Daarna was het tijd voor de Jeugd van Tegenwoordig. Nog steeds helemaal vooraan en weer los. Ilse ving een flesje water van Willie Wartaal en véél oogcontact. Elke keer als we met z'n alle joelden keken ze, we maakten hartjes met onze handen en dat zag Faberyayo, hij moest kei hard lachen. Het was gewoon echt het geniaalste en grappigste optreden ever. Ik heb echt genoten.

Allemaal vriendinnetjes van mij! 

Volgend jaar doen we dit weer. Hopelijk met net zulke mooie plekken en zulke geweldige artiesten en performances.


5 september 2012 / Blog find: Free People

Pinterest is iets waar ik veel nieuwe blogs vind en ideeën op doe. Vaak wordt dit ook nog eens gecombineerd, en vind ik de ideeën op de blogs. Gisterochtend was ik op zoek naar iets leuks voor mijn haar en ondanks dat het gewoon los geworden is, kwam ik wel deze ontzettend leuke site tegen. Building 25,  Free People.

De site hoort bij een shop, het is een beetje een hipster shop. De kleding is wat aparter, 'vintage', duur. Het is dan ook niet echt een shop waar ik snel zelf iets zou bestellen, maar die wel leuk is om door heen te bladeren. De blog daarnaast is heerlijk. Met ontzettend veel DIY's, fashion, muziek, eten. Precies alles wat ik graag tegen kom op een site waar ik even door heen bladeren. Ik zou het wel kunnen vergelijken met een tijdschrift. Niet alles is even uitgebreid helaas, en niet alles is mijn smaak, maar de foto's zijn prachtig en de stijl is erg leuk, dit wilde ik jullie niet onthouden.

Een paar blogjes die ik erg leuk vond:

DIY American Flag Shorts

Easy Bun Tutorial - Three Ways

Mixtape DIY Case

FP office

3 Homemade remedies for split ends

Best New Music of Summer

Welke (voor jouw) nieuwe blogs lees jij graag? En in wat voor stijl blog jij, als je ook blogt?

3 september 2012 / Witte chocolade taart met aardbeien

Als je jarig bent, trakteer je. Dat deed mijn moeder de 21ste met deze taart. Zodra ik er over twitterde, kreeg ik meteen vraag naar het recept, dus ik maakte er snel even een foto van voordat ze hem mee naar haar werk nam. Dus. Witte chocolade taart met aardbeien. Ik heb hem zelf niet geproefd dus ik kan er weinig over zeggen, maar van mama en haar collega's heb ik in ieder geval gehoord dat hij heerlijk was, maar ontzettend machtig. Dat had ik al verwacht aangezien het recept voor 16 personen was, maar zelfs dit was nog veel. Wil je dus niet te veel doen voor veel mensen, dan is dit je recept. Je kunt de aardbeien er op leggen of er los bij eten. Mag allebei. En prepare dus. Hij is machtig.

Witte chocolade taart met aardbeien
bron: delicious. magazine

Ingrediënten:

200 gram simpele zoete biscuitjes
125 gram gesmolten boter
250 ml slagroom
100 gram kristalsuiker
250 gram roomkaas
250 gram mascarpone
500 gram witte chocolade, au bain marie gesmolten
aardbeien

Bekleed de bodem van een springvorm (deze was volgens mij 25 of 26 cm in de diameter) met bakpapier. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn, dat is het ideaalste. Wij hebben deze helaas niet en voorheen deed ik het altijd met de hand, ik heb nu de blender ontdekt. Je moet af en toe wel even schudden, maar het verkruimelen gaat prima! Voeg de koekjes aan de gesmolten boter toe en meng dit. Schep het in de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel aan. Zet tot gebruik in de koelkast.

Klop de slagroom en suiker stijf. Voeg de roomkaas, mascarpone en de chocolade toe en klop  het mengsel met een mixer glad. Schep het mengsel op de biscuitbodem en strijk hem glad. Laat hem nu minimaal 5 uur, het liefste de hele nacht, opstijven in de koelkast. Hierna is hij klaar om te serveren met heerlijk wat aardbeietjes!

2 september 2012 / Autumn shopping

Na de wishlist/ collage die ik van de week plaatste, moest er natuurlijk ook wat gekocht worden. Niet alleen ging ik op zoek naar de dingen die ik echt nodig had, ook wilde ik gewoon een beetje rond kijken wat er in de winkel lag en wat ik er van leuk vond. Ik moest wel echt nog een beetje wennen aan alle donkere kleuren, deze zomer was natuurlijk erg fel qua kleuren en dus verschilt dat wel een beetje met deze winter. Nog steeds kleuren, maar natuurlijk ook weer veel zwart.

Een soort gelijk jurkje paste ik een tijdje geleden al bij de Shake It in Rosmalen, alleen was deze blauw. Die achterkant was iets te lang, maar bij deze is die met een hakje precies goed. Ook is deze kleur meer winter-proof, kan ook perfect met een panty en een zwarte blazer. Hij is van de C&A en kostte €19.

Dit jasje van de H&M heb ik ook in het groen gepast en heeft een prachtig model. Het printje is een beetje paardrij achtig, misschien een beetje oubollig, maar ik denk dat als ik het gewoon goed combineer het erg leuk is. Dit jasje kostte €34,95.

Deze trui is heerlijk cozy, precies wat ik wilde, en niet te warm dus fijn voor het tussenseizoen. Daarnaast vind ik de kleuren ook prachtig, ze zijn net zo warm als op de rechtse foto. Deze komt van de H&M en was €14,95.

Een spijkerbroek! Iets van mijn heel-hard-nodig lijstje! Deze heb ik ook al in het zwart, en hij zit perfect. Hij zou een low waist hebben, maar doordat ik iets bredere bovenbenen en billen heb, moet ik hem iets groter kopen en zit hij dus toch nog redelijk hoog. Hij zakt af en toe wel een beetje af vanwege de stretch maar voor de rest is hij prachtig van kleur en heeft een leuk prijsje. Hij is van de ONLY en koste €29,95.

Als laatste kocht ik nog een boek bij de Slegte voor maar €2,50. Volgens mij las ik hier ooit bij Soesja iets over en voor zo'n klein bedragje kon ik hem natuurlijk niet laten liggen. Ik ben wel een fan van historische boeken en deze heeft zo'n mooie Marie Antoinette achtige cover, leuk!

Al met al dus zeker goed geslaagd en een paar hele mooie items gekocht. Ik had ook nog prachtige pumps bij de Invito gepast, zwarte, die nu 25 % korting hadden maar helaas stonden deze een beetje wijd aan de zijkant. Ik weet zeker dat ik er spijt van zou krijgen als ik ze wel gekocht had, dus die heb ik laten staan.