31 oktober 2012 / Eetbar DIT

Een keer in de zoveel tijd ga ik altijd met twee vriendinnetjes eten, dit is een beetje onze traditie. Vorige keer gingen we naar de Dirigent, nu besloten we het na twijfelen tussen sushi en DIT, bij DIT te doen. DIT heeft in Den Bosch wel een goede reputatie voor lekker, bijzonderder en vooral gezellig eten. Ik had er nog nooit gegeten en wilde het graag een keer proberen.
Allereerst, het interieur. Dit is ontzettend leuk! Als je binnenkomt, en in een ontzettend klein halletje staat, kan je je jas ophangen. Hier staat ook een ontzettend leuke, retro stoel. Hierna kom je in de ruimt hierboven, met een bar en een aantal hogere tafels. Als je dan rechts gaat, kom je in de ruimte op de foto hieronder. Het ziet er nu ietsjes anders uit, maar vrijwel hetzelfde. Het ontzettend kleine keukentje van de koks. Respect dat ze daarin alles kunnen bereiden.


Ik heb helaas geen foto's van het eten. We aten eerst heerlijk, warm brood met pesto(-mayonaise?) en ik denk zeezout boter. Hierna bestelden we een puntzakje friet, een paddenstoelentaartje en de garnalenkroketjes. De friet was lekker, vers. Ook het paddenstoelentaartje was lekker met veel paddenstoeltjes en de garnalenkroketjes waren ook jammie.

Hierna hadden we nog een beetje trek en bestelden nog twee gerechtjes (wat eigenlijk net te veel was). Calamaris en turkse pizza. De calamaris was ik niet zo'n fan van. Sinds ik in Griekenland volgens mij ooit hele lekkere inktvisringen, met veel minder paneermeel op heb, vind ik de 'Nederlandse' versie niet zo lekker meer. De turkse pizza vond ik wel erg lekker. Ook de knoflooksaus die hierbij zat was jammie.

Ik heb dus heerlijk gezeten en het was heel gezellig! Het is wel vrij rumoerig, het is best vol in een kleine ruimte. Het was voor een dinsdagavond dan ook erg druk. Ik zou er graag nog een keer gaan eten! Een aantal gerechten die ik zeker nog wilde proberen waren de rauwe tonijn, de aardappel tijm donuts, de gegratineerde groente en de couscoussalade. Nog zat dus wat ik graag zou willen! Ook de toetjes moet ik de volgende keer eigenlijk plek voor open houden :) Maar er komt dus in ieder geval wel een keer een volgende keer, het was heerlijk.

Eetbar DIT
Snellestraat 24-26 te Den Bosch

Bron foto's

26 oktober 2012 / Favoriete muziek #1

Ik ben niet iemand die een hele unieke muziek smaak heeft, of zelf heel muzikaal is. Dit wil niet zeggen dat ik niet ontzettend veel en graag naar muziek luister. Omdat mijn stijl voornamelijk pop is, leek een lijstje met mijn favoriete muziek wel leuk. Nieuwe inspiratie op doen bij anderen vind ik altijd erg fijn. Misschien help ik jullie hiermee en vind ik het zelf ook een beetje leuk, dan zal ik het misschien vaker doen. Anders ook niet haha.
Ik kan wel linkjes of hele filmpjes gaan plaatsen, maar aangezien tegenwoordig iedereen wel met YouTube om kan gaan of Spotify heeft, leek me dat niet zo nuttig ;)

Op nummer 1 staat Paris (Ooh La La) waar ik echt, maar dan ook echt, verslaafd aan ben. Ik luister het liedje altijd meer als 5 keer per dag. Ik leerde het kennen via The X Factor USA waar Jennel Garcia (waar ik ook voor ben YAY) het zong. Eerst heb ik een stuk of 100 keer die versie geluisterd, waarna ik het origineel downloadde en daar nu verslaafd aan ben. Heerlijk beetje rock-y, sexy liedje.

Op twee staat I Knew You Were Trouble van Taylor Swift's nieuwe album Red. Het hele album is ontzettend goed, maar deze is tot nu toe wel favoriet. Het hele album is nog steeds redelijke country, maar ook veel meer pop en dance invloeden, erg leuk dus. En jullie moeten gewoon het hele album luisteren :)Op drie staat Sweeter welke ik eigenlijk al heel lang kende maar nu pas echt veel ben gaan luisteren. Daarna komt Pumped Up Kicks waar ik eerder al verslaafd aan ben geweest, en nu weer. Gewoon die een beetje freaky lyrics en dan die muziek. Heerlijk! Daaronder komt Lilac Wine van Miley Cyrus, een cover, welke ze een tijdje geleden op YouTube postte en hij is erg goed.

Weer daarna komt Reckoning Song waarvan de radio versie eerst ontzettend veel werd gedraaid, maar het origineel vind ik veel beter. Daarnaast luister ik niet heel radio dus voor mij is het liedje nog niet dood gedraaid (wat al wel is gebeurd bij Good Time, Call Me Maybe etc. etc.). Daarna komt een wat ouder liedje, Iris van The Goo Goo Dolls. Prachtig liedje wat iedereen wel (zou moeten) kent.

Op 8 staat Got Dynamite, een van mijn favo liedjes van Demi. Ook iets meer rock-y, vind ik wel lekker. 9 Crimes is een prachtig nummer wat ik leerde kennen door Pretty Little Liars, waar anders :) Als laatste ook nog Freaks, ook bij PLL leren kennen, en niet zo bekend. Beetje apart liedje, maar wel leuk om te luisteren, catchy.

En als laatste nog even dit nummer welke ik nog niet in iTunes heb maar wat ik tijdens de laatste aflevering van Gossip Girl hoorde (waar sowieso veel leuke muziek in zat) en direct zo iets had van JA die moet ik hebben. Dit is ook echt een liedje waar ik verslaafd aan kan raken.. 'We are girls ... like you' 

22 oktober 2012 / Kokos - koriandersrijstsalade met garnalen

Nog een week of 10 tot het alweer 2013 is. Heb jij al plannen gemaakt voor het nieuwe jaar? En heb je je gehouden aan goede voornemens? Ik wil de komende 10 weken nog even hard voor school gaan. Ik heb er wel weer zin in. Woensdag begin ik bij de debatclub, eerste bijeenkomst, ben benieuwd! Ik vind debatteren ontzettend leuk en hoop er veel van te leren. 

Ook wil ik graag nog een paar nieuwe receptjes uit proberen. Hier heb ik deze week niet echt tijd voor gehad dus hopelijk kan het nu weer!Dit recept maakte ik een hele tijd geleden en kwam ik nu weer tegen. Ik wilde het graag toch nog met jullie delen omdat het zo ontzettend lekker was. Maar echt in detail erover vertellen, dat kan ik niet. Het was erg zomers en fris, en de combinatie was heerlijk. 


Kokos - korianderrijstsalade met garnalen

300 gram zilvervliesrijst
geraspte schil van 1 limoen
limoensap van 1,5 limoen
1 el bruine basterdsuiker
125 ml romige kokosmelk (pakje)
1 el koriander, ik gebruikte diepvries koriander omdat de verse was uitverkocht maar anders gebruik je een bosje zonder steeltjes
1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
825 gram gepelde garnalen, diepvries
2 el olijfolie
1 komkommer, in stukjes
3 bosuitjes, in ringetjes
2 handjes gezouten pinda's, gehakt
limoenpartjes, voor erbij

Kook de rijst gaar volgens de verpakking, giet af, spoel af met koud water en laat afkoelen. Kook de garnalen gaar in 2-3 minuten en giet ze af, spoel ze af met koud water en strooi er wat zout overheen.

Doe de limoenrasp- en sap, de suiker, kokosmelk en koriander in een blender en pureer tot een glad mengsel. Roer de rode peper erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Schep de rijst, garnalen, olie, komkommer, bosui en korianderdressing door elkaar. Serveer in een schaal en geef er limoenpartjes en pinda's bij.

Bron: aangepast uit delicious. nummer onbekend

21 oktober 2012 / Open Dag Universiteit Leiden

Al een aantal jaren heb ik een heleboel gehoord over allerlei opleidingen, universiteiten. Ik luisterde het altijd, sloeg het op, maar heb er nooit effectief over nagedacht. Dit is pas sinds een jaartje. Ik begin met nadenken over wat ik wil. Ik wissel nog vaak, maar streep steeds vaker dingen af, maak beslissingen voor mezelf die handig zijn. Beslissingen over waar, hoe, het geld. Ik vind het leuk om er over na te denken.

En toen was het dus ook tijd om de open dag van de universiteit van Leiden bezoeken. De eerste universiteit die ik op eigen initiatief bezocht. In de derde klas bezocht ik met school al de technische universiteit van Eindhoven. Dit was niks voor mij, omdat ik toen ook al zeker wist dat ik geen technische studie wil volgen, nu nog steeds niet. De universiteit was daarnaast niet vervelend, maar geen optie. Ook gingen we vorig jaar met school naar de universiteit van Nijmegen. Niet alleen vond ik de universiteit (en de stad) niks, ook moest ik een mini-hoorcollege volgen gegeven door een docente Sociologie waar ik echt niks aan vond. Leiden was dus iets wat ik zelf wilde, daarnaast kon ik daar gewoon naar opleidingen gaan waarover ik me had ingelezen, welke mij echt interesseren.

Dus vertrokken we gisterochtend vroeg richting Leiden. Ilse ging op de valreep mee en klaar om te gaan. Mama ging ook mee, met de auto dus, omdat school dit aanraadde. Later bleek dat je dit eigenlijk beter niet kan doen, overal is het zo druk dat de ouders niet mee naar binnen mogen bij de presentaties vanwege drukte en dus ontzettend veel moeten wachten. We besloten de derde ronde als eerste ronde te doen, het is tenslotte toch meer als een uur rijden en vakantie. Helaas moesten we lang zoeken voor een parkeerplaats en raakten we ook nog eens verdwaald in het centrum (ja, dat doen wij zomaar ;)), dus mistten we de derde ronde. Tijd voor McDonalds en daarna naar de vierde ronde.

Voor mij was de vierde ronde de studie Geschiedenis. Deze blijft altijd een beetje in mijn achterhoofd spelen, omdat ik het vak geschiedenis op school gewoon erg leuk vind, dus besloot ik een keer naar een presentatie erover te gaan. Hiermee sloot ik uit dat ik de studie wil gaan volgen. Niet alleen was de presentatie demotiverend, ook weet ik zeker dat ik niet continu geschiedenis wil. Ik vind het heel interessant, maar niet vier jaar lang. De volgende presentatie was dan ook politicologie, mijn grote hoop en nummer 1 van deze dag. Dit bleek ook helemaal te kloppen. Niet alleen werd ik erg enthousiast door de presentator, ook noemde hij heel veel verschillende onderwerpen op waarvan ik meteen dacht: 'Ja, dit vind ik leuk!' Het was echt IK.

Eigenlijk zou ik daarna nog naar de presentatie van Engelse taal en cultuur gaan maar ik besloot deze te skippen en naar de algemene informatieplek te gaan. Hier kon je met studenten kletsen en zoveel mogelijk folders pakken ;) Nee, dat deed ik natuurlijk niet, maar ik heb er wel veel. Heb liever iets te veel zodat ik thuis zat te lezen heb. Ook praatte ik nog even met een Engelse taal en cultuur studenten en ik weet nu zeker dat dit het niet wordt. Ik vind de Engelse taal heel leuk, maar de hoeveelheid literatuur is te veel voor mij. We hebben afgelopen periode op school 'the Dark ages' behandeld met ook The Canterbury Tales en Beowulf, en juist dit gaf ze nu als voorbeelden. Dat wordt hem echt niet voor mij, grote hoeveelheden literatuur. Weer iets uitgesloten.

Nou, een hele lange lap tekst dus, maar het was wel een zeer nuttige dag voor me. Ik heb het gevoel dat ik ga moeten kiezen tussen Politicologie in Leiden of European Studies in Maastricht. Utrecht is ook nog een optie, maar deze universiteit ligt niet in het centrum, heeft geen voordelen zoals politicologie en european studies hebben qua locatie (dichterbij Den Haag en 'dichterbij' Brussel) en mijn gevoel zegt nu de andere twee. Ook omdat ik deze twee steden fijn vind. Ergens dit schooljaar/volgend kalenderjaar wil ik dus nog naar Utrecht en Maastricht en dan hoop ik er achter te komen wat ik wil. Leuk en spannend!

20 oktober 2012 / Black and white cheesecake

Zodra ik ergens met vriendinnen afspreek, bied ik eigenlijk meteen aan om iets lekkers te maken. Zo ook een paar weken geleden, toen we de film Max Havelaar gingen kijken, de vrijdag voor de proefwerkweek. Dat we uiteindelijk de film niet gekeken hebben en vooral gewoon veel gekletst hebben, maakt niet uit. Het was in ieder geval ontzettend gezellig en deze taart was heel erg lekker! Was nog een uitdaging, met taart op de fiets, maar in de vorm, in een boodschappentas aan mijn stuur, het ging nog best goed.


Black and white cheesecake

Ingrediënten:

300 gram Oreo koekjes
50 gram gesmolten boter
600 gram roomkaas
2 el bloem
100 gram kristalsuiker
2 eieren + 1 eierdooier
300 ml sour cream
200 gram witte chocolade, gesmolten en afgekoeld

Verwarm de oven voor op 180C. Haal de crème tussen de oreo koekjes uit (en eet het op). Verkruimel de koekjes en voeg de boter toe. Druk op de bodem van een 20 cm springvorm en bak voor 5 minuten, haal uit de oven om af te koelen.

Klop de roomkaas met de bloem, suiker, eieren, eierdooier en de helft van de zure room tot het licht en luchtig is. Voeg de witte chocolade toe en giet in de springvorm. Bak 40 minuten en check dan of het stevig is maar nog een beetje wiebelig in het midden. Laat de cake in de springvorm in de oven met de deur open afkoelen als dit kan, anders buiten de oven. Als hij afgekoeld is, smeer dan de rest van de zure room erover en zet het voor 2-3 uur of de hele nacht in de koelkast.

Smakelijk!

Bron: Good Food

19 oktober 2012 / Symphonica in Rosso - Doe Maar

Ja ja, concert drie in één week. Hoe heerlijk? Als er momenten zijn dat ik geniet, dan zijn het wel dit soort momenten. Toen een half jaar geleden bleek dat Doe Maar dit jaar het Symphonica in Rosso zou doen, wilden wij daar toch wel graag heen. Kaartjes waren snel besteld en klaar om naar het Gelredome te gaan.

Ik was nog nooit in 't Gelredome geweest en wist dat het groot was, maar wow. Echt heel groot. We stonden ongeveer halverwege de zaal, niet heel dichtbij maar wel wat ruimte om lekker te dansen. Wat me wel opviel is dat het geluid ontzettend goed is voor zo'n grote zaal.

En dan Doe Maar. De band. Wat waren ze nog ontzettend goed live voor van die 'ouwe knakkers'! De setlist was heerlijk, met genoeg afwisseling tussen wat rustigere nummers en de dansbare. En dat was ook wat ik het grootste deel van de avond heb gedaan: dansen en ontzettend hard meezingen. Het was gewoon heerlijk.

Er waren een heleboel gastoptredens, waaronder Het Goede Doel en Gers Pardoel, welke ook mijn favoriet was. Ik zag hem al eerder en ook deze keer was hij ontzettend leuk live. De andere gastoptredens waren iets minder bekend voor mij, maar nog steeds erg leuk.

Het enige minpuntje vond ik, dat er niet dat Symphonica in Rosso effect was zoals bij Marco Borsato (welke ik op dvd gezien heb). Niet een echte lichtshow of bombastisch orkest. Het was Doe Maar, zoals ze ook in een klein zaaltje zouden spelen, met als achtergrond een orkest. Nog steeds erg leuk, maar ze hadden er van mij iets meer mee mogen doen.

Ik heb ontzettend genoten en zou het zo weer doen. Wil je Doe Maar ook nog live zien, dan kan dit, want ze zijn net met een tour begonnen. 

16 oktober 2012 / B*There Festival


Dit is een weekje met lekker veel concert-achtige dingen. Na afgelopen woensdag naar Van Velzen geweest te zijn, ging ik deze zaterdag met Esther en Evi naar het B*There Festival in de W2. Dit is een jaarlijkse festival, eigenlijk een hele week, voor Bossche jongeren met talent. Ze willen hier mee de cultuur, de kunst stimuleren onder de jongeren. Er worden een heleboel workshops gehouden, speciale films gedraaid en er wordt vooral ook een heleboel live gedaan. Muziek, dans, theater. Dit was het eerste B*There Festival dat ik meemaakte, en dan ook maar één dag ervan, maar van dit B*There Live was ik erg onder de indruk.De line-up bestond uit Chef'Special, Kris Berry, Rilan & The Bombardiers, Ed, Dotan, Double H, Duke, Djurre van Dijck, Geckusman, Ares, Iris Penning en Esther Veen. Er waren dus ook drie podia. Van deze artiesten zag ik (natuurlijk) Chef'Special, Kris Berry, Rilan & The Bombardiers, Dotan en Duke.

We begonnen met Duke. Duke is een funky bandje waarvan een aantal bandleden bij ons op school zitten of gezeten hebben. Ik ken ze niet perse persoonlijk maar het is wel leuk om mensen van je school zo goed live te zien spelen. Ze zijn erg goed, al mistte ik nog een beetje het swingende wat ik ze meer heb zien hebben bij bijvoorbeeld Pierson Artistiek. Misschien kwam het omdat er meer mensen waren, de druk was misschien iets groter. Ook was het podium erg klein dus weinig bewegingsruimte. Voor de rest rockten ze het nog steeds.
Hierna zagen we Kris Berry. Ik kende haar nog niet maar het was een beetje R&B, jazzy. Ze heeft een hele leuke warme stem en zwoele muziek. Af en toe leek het wel een beetje in herhaling te vallen maar het was zeker niet vervelend om naar te luisteren. Daarnaast zag ze er prachtig uit, wat een gaaf haar.

Hierna zagen we Dotan. Deze singer-songwriter speelde in een heel klein, intiem zaaltje. Prachtige, kleine muziek, waarvan ik dacht dat ik hem niet kende, maar toen hij This Town speelde herkende ik het toch wel. Hij heeft een prachtige stem, die perfect bij zijn muziek past. Erg leuk om een keer gezien te hebben.Hierna, terwijl we wachtten op Chef'Special, zagen we Rilan & The Bombardiers. Ik weet nog steeds niet precies wat ik er van vond, maar het was wel erg leuk om te zien. Een vent met een ontzettend grote, gave afro en een mooie tweeling. Ze gingen helemaal los, net zoals het publiek. Ze deden Starships van Nicki Minaj, alleen dan nog veel gaver. Het is niet echt mijn muziek, maar de sfeer zat er goed in.


Kwam goed uit, want hierna was het tijd voor CHEF'SPECIAL. Na het gezien hebben op Appelpop ben ik verliefd. Op de cd is het leuk, maar live zijn ze zo ontzettend GOED. We stonden recht vooraan in het midden, deze foto hierboven heeft Evi dan ook gemaakt en we gingen los. Springen, dansen, zingen. Oogcontact met Joshua. Het was heerlijk. Ik wil weer. Ik weet niet wat het is, maar je hebt gewoon bepaalde bands waar je echt van die kriebels van krijgt live en Chef'Special is daar een van. Joshua is ontzettend goed in tekst overdracht, en stuk voor stuk de rest van de bandleden zijn goed. De solos van Guido, wow. Ik kan dat van iedereen wel zeggen, stuk voor stuk heerlijke muzikanten. En ik crush 'm op zowel de drummer als de zanger. Cuties. 

Dus. Dit was weer een heerlijke avond. Niet alleen was de muziek ontzettend goed, ik heb ook gewoon heel veel lol gehad met mijn vriendinnetjes. Vooral op de fiets. Ik hou van fietsen. En zingen :) En ik wil weer naar Chef'Special maar het tourseizoen is afgelopen, behalve nog een aantal shows in Haarlem. Iets te ver weg. 

Bron foto's: B*There Facebook, Duke Facebook en Evi

12 oktober 2012 / The Rush of Life

Vorige week donderdag vroeg Janieke of ik toevallig zin had om mee naar VanVelzen te gaan. Hij speelde in  het Theater aan de Parade en twee jaar geleden waren we ook al naar zijn theatertour geweest, wat ons toen ook al goed was bevallen. Dus waarom nu niet weer?Deze show gaat over 'The Rush of Life', wat ook de titel van zijn laatste album is. 'The Rush of Life' gaat over het feit dat het leven tegenwoordig heel snel aan ons voorbij gaat, we zijn altijd druk en om iets te kunnen onthouden maken we overal foto's van. Die foto's waren dan ook de rode draad. Verschillende foto's die Roel zelf gemaakt had, of die van hem gemaakt waren, die op grote Polaroids boven het podium hingen.


De show had een duidelijk boodschap; moeten we niet wat vaker de wereld 'in het eggie' mee krijgen dan door de lens? Wat vaker genieten op het moment zelf dan naderhand. Dit probeer ik zelf meestal wel te doen, je maakt het moment maar één keer echt mee. Geniet er dan van. Dat beschreef hij goed door verhalen die hij vertelde, de muziek die gespeeld werd, de humor die erin zat. Van tevoren was ik een beetje bang dat het misschien hetzelfde zou zijn als de vorige tour maar dit was niet het geval. Het idee is een beetje hetzelfde maar de uitwerking is weer ontzettend origineel en goed.


Een heel leuk onderdeel van de show vind ik de interactie met het publiek. Ze betrekken je er echt bij. Daardoor wordt het ook heel persoonlijk, alsof je elk bandlid leert kennen. Ze speelden een stukje PopQuiz, lieten elke muziekstijl voorbij komen. Ik wil verder niet te verklappen, maar de show is erg leuk. Daarnaast heeft Roel, naast dat hij gewoon zelf altijd spat zuiver is, een aantal geweldige muzikanten naast zich staan. Respect voor alles wat ze in de show gedaan hadden.

Na de show bleef ik met Janieke nog even hangen. VanVelzen zou  handtekeningen uitdelen en we wilden graag nog wat foto's (het liefste met Ralf, cutie is het toch) scoren. Nadat we even bij Roel in de rij hadden gestaan, kregen we een leuke handtekening, hij had helaas geen tijd voor een foto. Gelukkig konden we wel met Jimmy en Ralf op de foto, in tha pocket!Avec Jimmy.

En met Ralf :)

Ik vond het een hele leuke avond, heb echt genoten en zou bij een volgende keer zeker weer gaan.

Ben jij ook benieuwd naar een stukje theatertour? Bekijk dan dit fragment van Shownieuws.

Wil je zelf ook graag naar 'The Rush of Life'-tour? Dit was de prèmiere en hij speelt nog tot april, vast wel een keer bij jou in de buurt. Check hier de site.

En nog even mijn make-up en kleding showen want daar was ik wel heel tevreden mee. Check that eyeliner :)

9 oktober 2012 / 666 Park Avenue & Made in Jersey
Shy-Ann en ik bespreken altijd de nieuwste series samen, ze is net zo'n series-junkie als ik. Van de week zei ze dat ik 666 Park Avenue moest gaan kijken. Ik had hier al van gehoord, en het onthouden omdat Vanessa Williams er in speelt, maar waar het over ging en of ik het wilde kijken wist ik nog niet. Nu Shy-Ann zei dat het een goede serie was, spannend en raar maar wel leuk. Dus ik besloot hem gewoon maar te kijken. En halverwege de eerste aflevering wist ik al dat ik hem ontzettend gaaf vond. Het heeft een beetje een horror feeling, met schrikmomenten en een heel spannend verhaal. Na de tweede aflevering wist ik het zeker, ik ben fan! Het voelt gewoon als een doorlopende horrorfilm, met een goede achtergrond. Leuk!


Waar het verhaal over gaat? Weet ik nog niet zo heel goed. Jane en Henry verhuizen naar 'The Drake' omdat Jane daar een baan krijgt en vanaf dan gebeuren er allemaal freaky dingen. Er zit een historisch verhaal achter wat ik altijd erg leuk vind. Ben benieuwd naar wat er nog gaat komen.

Elke maandag te dowloaden.
Nog een andere leuke, nieuwe serie is Made in Jersey. Het gaat over een meisje uit Jersey (duh) dat als stage op een groot advocatenbureau in New York gaat werken. Daar moet ze zaken oplossen waarvan haar collega's verwachten dat het nooit zal lukken. De hoofdpersoon is erg leuk, een heel frisse persoonlijkheid binnen die wereld. Creatief denkend en origineel.


Waar ik wel bang voor ben bij deze serie is dat hij vrij snel standaard en eentonig wordt, maar tot de tijd kijk ik hem gewoon lekker.

Zaterdags te downloaden.

Ook andere nieuwe series welke we nu eindelijk weer kunnen kijken: Revenge (AWESOME! nieuwe afleveringen), Hart of Dixie, 90210, Gossip Girl (laatste seizoen!), Partners (ook een leuke nieuwe serie), 2 broke girls (een van de leukste series op dit moment), Switched at Birth, New Girl, Modern Family, Up all Night en The Vampire Diaries. Ja ja, het tv seizoen is weer begonnen, heerlijk!

Welke nieuwe series volgen jullie?

6 oktober 2012 / Hoe overleef je een proefwerkweek?

Ik denk ik niet de enige ben die de proefwerkweken altijd een beetje vreest. Dat je maar kort op school zit, is ontzettend fijn, maar in een week 7 toetsen waarvan 3 PTA's, daar word ik niet echt gelukkig van. Na een aantal jaren proefwerkweken heb ik wel een aantal tips verzameld, waardoor het lijden iets minder wordt.1. Maak een planning, en hou je eraan. Ik ben zat proefwerkweken begonnen met een planning om me er vervolgens niet aan te houden, maar dan krijg je vaak de dag voor een moeilijk proefwerk zoveel stress. In een normale week heb je nog wel de tijd om de dag van tevoren flink te bikkelen maar in een pww ga je daar ook bij de andere vakken van achterlopen. Ik probeer de stof zo te verdelen dat ik niet op een dag alleen maar moet lezen en bestuderen en de andere dag alleen maar woordjes moet stampen. Afwisseling werkt bij mij het beste. Probeer ook de dag voor het proefwerk zo te plannen dat je alles al geleerd hebt en je alleen hoeft te herhalen. Heerlijk om dan je boek door te kunnen kijken en weten dat je alles kent. Geen stress! Vat alles samen!

2. Neem zat pauzes. Het is heel verleidelijk om in de pauzes wat te gaan internetten maar probeer even een stukje te gaan wandelen, te sporten, even iets anders waarbij je er totaal niet aan hoeft te denken en het liefste buiten bent.

3. Bij de vakken waarbij je niks op de computer hoeft te doen, ga dan ook echt bij de computer weg zitten. Zo voorkom je afleiding en werk je meer aan een stuk door. Als je dan wel iets op de computer moet doen, spreek je zelf dan even streng toe en ga niet ondertussen chatten of twitteren. Als je merkt dat je snel afgeleid wordt als je op de computer moet leren, probeer dan zoveel mogelijk uit te printen.

4. Probeer geen muziek te luisteren tijdens het leren. Ook al kan je leren met muziek op, je neemt toch minder informatie op en je concentratievermogen is net iets beter zonder.

5. Eet gezond en drink zat water, maar zondig ook met lekkere dingen om je op te beuren. Probeer wel niet te veel suiker te eten, daar wordt je sloom en moe van. Daarnaast kennen we allemaal het feitje dat je van kauwgom kauwen beter kan nadenken dus eet kauwgom!

6. Kijk wanneer jij de meeste informatie opneemt en probeer dan het meeste leren. Ik leer het beste 's ochtends vroeg als ik me lekker gedoucht heb en even wakker ben geworden, en 's avonds laat. 's Avonds laat probeer ik een beetje te vermijden de dag voor het proefwerk omdat het dan vaak nog al stresserig wordt, maar de eerste dagen kan dat best.

7. Probeer de plek waar je werkt zo netjes mogelijk te houden. Pak pas het ene vak als je het andere hebt af en opgeruimd hebt, laat geen lege glazen en bordjes staan en probeer zoveel mogelijk ruis op te ruimen. Hoe rustiger het om je heen is, hoe rustiger het in je hoofd is.

8. Trek comfortabele kleding aan. Niks is vervelender als een truitje dat prikt of in de weg zit en een broek te strak zit als je aan het leren bent.

9. Focus je op de dingen die je moeilijk vind, herhaal de dingen die je al kent alleen maar. Je kunt de dingen die je al weet wel blijven leren, maar als je het weet, weet je het. Het helpt misschien ook om te beginnen met de dingen die je het moeilijkste vind, dan heb je dat maar gehad. Herhaal de dingen die je moeilijker vind ook vaker.

10. Probeer vlak voor en tijdens de toets rustig te blijven. Sla een vraag over als je hem niet weet om er later op terug te komen. Lees goed. Je kan het!

Zoals je misschien wel begrepen had, begint ook maandag mijn proefwerkweek. Ik ga er weer even tegenaan, volgens mijn planning en mijn eigen tips. Let's do this!

5 oktober 2012 / Crostata di Mele

Zoals ik zondag al zei ging ik lekker een appeltaart maken, gewoon, omdat mijn site een jaartje oud was. Ik besloot voor een Italiaans recept uit de delicious. van februari 2012. Hierin staan een aantal lekkere appeltaart recepten uit het kookboek appeltaart van Janneke Philippi en met een Italiaanse appeltaart kon naar mijn mening weinig fout gaan, een crostata di mele werd het dus.

In dat zelfde blogje schreef ik ook dat ik gewoon lekker door wilde gaan met bloggen. Dat is nog steeds mijn plan, maar ik wil wel iets meer structuur in mijn blog krijgen. Bijvoorbeeld wekelijks een recept en er niet op eens drie achter elkaar en dan opeens een maand niks meer. Misschien wat vaste dingen, wat meer dingen uit mijn dagelijks leven zoals school. Daar ga ik komende herfstvakantie (nog een weekje bikkelen, proefwerkweek!) mee aan de slag.
Crostata di mele

Ingrediënten

150 gram roomboter, op kamertemperatuur
175 gram kristalsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram bloem
2 eieren
500 gram elstars (recept vroeg om moesappels maar elstars werkten prima)
2 el citroensap
1 el custardpoeder

Kneed een soepel deeg van de boter, 150 gram suiker, het bakmeel, de bloem, een ei en een beetje zout. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm, zet de rand erop en sluit de vorm.

Verwarm de oven voor op 180C. Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap en bekleed de vorm uit, met een opstaande rand van ongeveer 3 centimeter.

Schil de appels, snijd ze in schijfjes en schep ze om met de citroensap en de overige suiker. Bestrooi de deegbodem met de custard en verdeel de appels erover. Bestrijk de deegrand met losgeklopt ei.

Rol de rest van het deeg uit en snijd het deeg in brede repen. Maak er een vlechtwerk mee op de taart en bestrijk met ei. Bak de taart in de oven ongeveer 45 minuten, tot hij goudbruin en gaar is. Laat in de vorm afkoelen.