26 januari 2013 / Les Misérables

Les Misérables moet wel een van de bekendste en oudste musicals zijn. Wij leerden vorige periode, tijdens de Franse literatuur les, al dat het boek geschreven is door Victor Hugo in 1862, een zeer realistisch boek dat de echte waarheid aan het licht bracht. In 1985 werd er een musical van gemaakt welke sinds toen al op West End (Londen) draait en daardoor een van de langst lopende musicals is. Ik was al benieuwd naar het verhaal sinds een tijd geleden Nick Jonas de rol van Marius speelde en nu de film uit was, was dit een mooie mogelijkheid om het eindelijk eens te zien. Natuurlijk, anders als een echte musical, maar goed zat dacht ik zo van tevoren. Ik had gelukkig een vriendin die graag meewilde en we waren klaar om te gaan :) Worteltjes en paprika mee en gaan!De film vertelt het verhaal van Jean Valjean. Hij was gevangen genomen voor het stelen van een stukje brood en heeft daarvoor twintig jaar vastgezeten. Als hij voorwaardelijk vrij komt, kan hij eigenlijk weinig meer doen omdat hij bekritiseerd is als 'zeer gevaarlijk'. Hij komt dan terecht bij een bisschop die hem helpt en hij besluit zijn leven te beteren. Het enige probleem is dat terwijl hij dit probeert, hij telkens wordt achtervolgd door Javert, de agent die hij ontmoet heeft toen hij nog gevangen zat. Het verhaal is nog veel omvangrijker als dit, maar ik kan niet meer vertellen zonder dingen voor te zeggen. Wel moet ik erbij zeggen dat een ander belangrijk punt de armoede onder de bevolking is. Dit is zeer belangrijk voor het verhaal, het is niet voor niets een realistische film/musical/boek.

De film was prachtig. Toen ik de zaal binnen kwam en ze meteen begonnen te zingen, en eigenlijk niet meer stopte met zingen, moest ik wel even wennen. Komt er nu echt geen dialoog in? Maar door de film wende je er zeker aan en het stoorde zeker niet. De muziek was prachtig en loopt prachtig over in elkaar. Ik kende nog veel muziek niet, maar onder andere On My Own en I Dreamed a Dream had ik natuurlijk al wel eens gehoord. Deze waren prachtig, maar ook alle andere nummers. Ik hou ervan als een hele grote groep zingt, zo ontzettend indrukwekkend is dat, en dat kwam ook in deze film een aantal keer voor.

Het decor was naast de muziek een van de favoriete dingen. Zo ontzettend indrukwekkend en groots, paste perfect bij het tijdperk en het verhaal. Prachtige grote schepen, mooie kerken, maar ook ontzettend veel figuranten. De kostuums waren ook heel mooi, ik weet niet precies hoe de kleding er toentertijd uitzag maar ik geloof helemaal dat dit klopt. 

Daarnaast was het spel prachtig. Je voelde de pijn, het geluk, alles werd zo perfect gespeeld dat je ontzettend meeleefde. De film toonde de kwetsbaarheid van het volk zo ontzettend goed en dat vond ik prachtig om te zien. Ook leuk; er zit niet alleen miserie in, ook een tikkeltje humor wordt goed weergeven door Sacha Baron Cohen (ja, echt, en hij zingt ook!) en Helena Bonham Carter. Leuke afwisseling!

Al met al dus een prachtige film, maar wel even rekening mee houden dat het helemaal gezongen wordt. Dit scheelt een hele hoop wennen voordat je hem gaat zien!

4 opmerkingen

  1. Ik heb hem laatst gezien, het is inderdaad een prachtige film! Vooral de scene dat Anne Hathaway I dreamed a dream zingt, prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wil hem ook nog wel zien. Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen