23 februari 2013 / Appel-stroopcake























Een tijdje geleden wilde ik iets lekkers meenemen naar opa en oma. Ik wilde iets met een wat robuustere smaak, dus met lekkere kruiden, ouderwetse ingrediënten. Ik bladerde eerst een hele stapel tijdschriften door en plakte wat bookmarks, om dan toch het eerste recept wat ik tegen kwam te kiezen, as usual..

Het is een vrij zware cake, maar wel met precies de ouderwetse smaak die ik zocht. Het is wel echt een herfst- of wintercake, dit eten in de zomer kan ik me niet voorstellen. Daarom is het nu nog de perfecte gelegenheid om deze te maken, met nog steeds min-temperaturen!

Appel-stroopcake
12 plakken
Bron: Jamie Magazine, oktober/november 2012

- 250 gram bloem
- 1 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl gemalen kruidnagel
- 2 el appelstroop
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 150 ml olijfolie
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zuiveringszout/baking soda
- stuk gemberwortel van 3 cm, geschild en geraspt
- 3 appels, ik gebruikte Goudrenetten
- boter

Honing-boterlaagje
- 125 gram boter
- 5 el honing
- kleine hand amandelen, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een kom de stroop, suiker, eieren en olie. Voeg de bloem, kaneel, kruidnagel, bakpoeder en zuiveringszout toe. Schep de gember en appel erdoor.

Vet een brood- of cakebakblik in met boter en giet het beslag erin. Strijk de bovenkant een beetje glad en bak voor 1 uur in de voorverwarmde oven. Test na het uur of de satéprikker die je er in steekt, er schoon uitkomt. Dek af met aluminiumfolie als hij te snel bruin wordt. Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten in de vorm afkoelen. Keer hem op een rooster en laat hem afkoelen.

Mix de boter en de honing voor het honing-boterlaagje tot een romig mengsel. Verdeel dit over de afgekoelde cake en bestrooi met de gehakte amandelen. 

9 opmerkingen

  1. Ik kwam langs jou blog op,en lees dit recept!
    Het water loopt me uit de mond!heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Owh wat ziet dit er toch heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OMFG! Dit is echt ultieme foodporn! Wat ziet dat er heerlijk uit!

    Love,

    Rowan

    www.redreidinghood.com

    Ps: Samen met mijn beste vriendin ben ik een renblog begonnen: www.chicksrunningonkicks.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh wauw die ziet er echt prachtig uit zeg! Water loopt al in mijn mond, misschien snel dus maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat klinkt echt heer-lijk. En hij ziet er ook prachtig uit. Ik ben slecht in bakken :P, maak nooit cakes of taarten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. oeh, klinkt echt superlekker! en ziet er ook delicious uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. je zult maar oma en opa zijn.......wat een bofkonten zeg !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt en ziet er erg goed uit!
    Wat vond je oma van cake?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij vond zowel mijn oma als opa hem heerlijk, ik vermoed dat ze de reactie hierboven hebben achter gelaten ;)

      Verwijderen