18 mei 2013 / Rabarber zure room cake


Met Moederdag gaan wij eigenlijk altijd barbecueën bij opa en oma. Nu was het geen heerlijk weer, dus aten we binnen, maar ik heb wel even rondgesnuffeld in hun moestuin. Deze keer was de rabarber klaar en ik nam dus wat stengels mee. Ik had wat lekkere recepten gezien met rabarber en had al helemaal zin om er iets mee te maken. Na even op Pinterest gekeken te hebben, werd het een rabarber zure room cake.


De keuze was nog best lastig, want omdat het rabarberseizoen is was ik de afgelopen dagen nogal veel recepten met rabarber tegen gekomen. Veel buitenlandse recepten vooral, want voor mijn gevoel is rabarber hier niet echt populair. Toen ik gisteren in de Albert Heijn rondliep, zag ik rabarber liggen, maar voor een stengel of 5 betaalde je al 4 euro! Als je dus iets met rabarber wil maken, zou ik deze zeker niet in de winkel kopen maar even rondkijken op de markt of het daar beter betaalbaar is.


De cake vond ik perfect gelukt. Hij is vrij luchtig dus heerlijk met een bolletje vanille ijs zoals ik hem at als toetje, maar ook als tussendoortje. Lekker zoet maar niet zwaar. Ik kon er zo twee stukjes van achter elkaar op ;) Mijn zusje en een vriendin van haar aten hem met slagroom en ook die vonden hem lekker, dus mogelijkheden zat!


Rabarber zure room cake

Ingrediënten:
290 gram bloem
1 zakje bakpoeder
3/4 tl zout
2 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
55 gram roomboter, op kamertemperatuur
300 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
2 el vanille aroma
250 gram zure room
5 stengels rabarber, gesneden in stukjes van ong 1/2 cm breed

Topping:
2 el amandelplakjes
50 gram suiker
2 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in van 25 centimer. Leg een velletje bakpapier op de bodem.  

Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout, de kaneel en de nootmuskaat samen in een kleine kom. Zet even opzij. Mix de roomboter en de suiker tot het goed gemengd is en een beetje op nat zand lijkt. Voeg het ei toe en mix dan tot het een glad mengsel is, zonder klontjes. Voeg het vanille aroma en de zure room toe en mix tot het gemengd is. Mix het 'droge' mengsel de bloem etc. erdoor heen, heel kort tot het gemengd is. Spatel de rabarber erdoor heen en schep het beslag in de springvorm. 

Strooi de amandel erover en meng de suiker met het kaneel. Strooi dit er ook overheen, je hoeft niet perse alles te gebruiken. Zet de cake in de oven en bak ongeveer 1 uur en 10 minuten. Check vanaf het uur met een satéprikker of hij al gaar is. Haal hem daarna uit de oven en laat hem een kwartier uit de oven afkoelen. Daarna haal je de ring van de springvorm eraf. Je kunt hem zoveel warm als koud eten.

Smakelijk!

6 opmerkingen

 1. Dit lijkt mij geweldig lekker !!!!
  Misschien ga ik het zelf ook maken omdat we een overvloed van deze zure stengels hebben staan
  (mooie foto's heb je erbij gezet !! )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oehh, dat ziet er echt heerlijk uit! En wat heb je een ontzettend leuke blog, ben je meteen even gaan volgen :) Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog nooit een rabarbercake gemaakt of geproefd. Lijkt me wel heel lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmmmm, ziet er echt heerlijk uit! Ik ben zo echt al weg van rabarber dus dit is helemaal m'n ding. :3

  BeantwoordenVerwijderen