29 juli 2013 / Room


Dit boek wil ik al lezen sinds ik naar Londen ging in 2011. Overal in de metro hingen grote posters over dit boek en ook al wist ik niet waar het boek over ging, ik wilde hem meteen lezen. Helaas had ik hem toen niet meer gekocht, en het uitstellen van het kopen duurde nog wel een tijdje, pas dit jaar kocht ik hem. En toen was het het perfecte boek om mee te nemen op vakantie, dus ik moest nog even wachten om hem te lezen. But it was worth it!

Room vertelt het verhaal van Jack, een 5 jaar oude jongen die zijn hele leven heeft doorgebracht in 'Room', een kleine kamer, samen met zijn moeder. Hij weet verder niks over de buitenwereld. Zijn moeder heeft hem bewust niks over de buitenwereld verteld, hij zal in deze omgeving moeten opgroeien. Maar op een gegeven moment begint Jack steeds meer vragen te stellen. Hij is nieuwsgierig naar dingen, dingen die hij binnen zijn wereldje niet kan verklaren. Dan vertelt zijn moeder de waarheid..

Het boek is los gebaseerd op Joseph Fritzl. Iedereen herinnert dit zich vast wel, de man die zijn dochter had opgesloten in de tuin en haar daar veelvuldig misbruikt had, waardoor ze dus ook kinderen van hem had gekregen. Ik heb het na het lezen van mijn boek nog een keer gelezen op Wikipedia en wat was dat erg zeg. Heel heftig nog steeds en je snapt dan ook dat dit boek heel heftig is.

Het boek is absurd, absurd goed. Je ziet de wereld door Jack's ogen en dit is op zo'n unieke manier verteld. Het is absurd. Maar zo ontzettend bijzonder en zo goed geschreven. Je leeft echt eventjes in zijn wereldje, en dit is heel uniek om  mee te maken. Ondanks het zware verhaal er achter, en ook een heel spannend gedeelte, is het boek niet heel zwaar om te lezen. Dit vooral omdat het dus vanuit Jack's ogen wordt verteld, en hierdoor blijft er een vrolijk, kinderlijk tintje overheen zitten. Heel apart, maar wel erg knap gedaan.

Tijdens het lezen word je gewoon helemaal gegrepen door het verhaal, door Jack die zo'n normaal kind is, maar ook door zijn moeder. Ik verbaas me er gewoon nog steeds over hoe goed dit boek geschreven is en kan niet anders zeggen dat als ik het een cijfer zou moeten geven, het gewoon echt een 10 was.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen