6 augustus 2013 / Birthday time!

Afgelopen weekend waren mijn zusje en ik jarig. Vrijdag werd ik 17 jaar oud en zondag werd Marit 14 jaar oud. Feestjes-tijd dus :) En met gescheiden ouders heb je twee feestjes, de positieve zijde ervan! Zaterdag vierden we het met de familie van papa's kant en maakte mijn zusje heerlijke Monchou taart, dat blijft een van onze favorieten. Zondag vierden we het met mama's familie en maakte mama een heerlijke taart die ik later nog een keer zal posten. Zoals je leest, heb ik zelf niks gebakken. Ik weet niet, maar het kwam gewoon even beter uit als ik het een keertje niet deed. Beviel me wel goed, al gok ik dat ik ergens deze week toch wel bak-kriebels krijg. Die had ik vorige week ook en toen maakte ik deze heerlijke taart!Deze taart is niet mijn mooiste taart ooit, als ik eerlijk moet zijn. De randjes zijn niet super netjes afgewerkt. Ook wilde ik graag nog foto's van de binnenkant van de taart maken maar helaas, de camera was leeg. Maar dat het niet de mooiste taart ooit is, wil niet zeggen dat de taart niet heerlijk was. Vond ik tenminste, net zoals mijn zusje. Papa vond hem niet zo. Het is dan ook een aparte taart. New York Cheesecake (is elke cheesecake niet NY-style?) met een pretzel (van die zoute stengels) en digestieve bodem. Daarnaast ook nog een heerlijk laagje gezouten karamel. Ik vond het een heerlijke combinatie, maar het heeft wel een tikje zout erin waardoor ik snap dat niet iedereen hem zou lussen. Maar als je van Cheesecake houdt en graag iets nieuws uit wilt proberen, dan zou ik deze zeker eens maken!

NY style Cheesecake met pretzel/digestieve bodem en karamelsaus


Ingrediƫnten:

Bodem
90 gram digestieve koekjes, verkruimeld
90 gram gezouten sticks, verkruimeld
100 gram suiker
170 gram ongezouten roomboter

Vulling
700 gram roomkaas
150 gram suiker
5 eieren
375 ml slagroom
1 tl vanille aroma

Topping
250 ml sour cream
gezouten karamelsaus (voor recept zie onder)

Verwarm oven voor op 160 graden.

Meng de verkruimelde koekjes en gezouten sticks met de suiker en boter, dit gaat het makkelijkste met een mixer. Zodra dit een geheel is, druk je dit op de bodem van een grote springvorm.

Mix de roomkaas tot een luchtigere substantie heeft. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel nog luchtiger is. Voeg de eieren een voor een toe, tussendoor kloppen tot het ei gemengd is met het roomkaas-mengsel. Voeg daarna de slagroom en het vanille aroma toe. Giet dit mengsel in de springvorm. Bak de cheesecake voor 1 uur. Laat daarna 1 uur afkoelen in de oven. Haal de cake daarna uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. Zet daarna minimaal 4 uur in de koelkast, maar hoe langer de cake erin staat, hoe lekkerder hij wordt, dus minimaal 1 nacht is eigenlijk beter en een hele dag is zeker geen probleem. Strijk daarna karamelsaus op de cake en daarna de zure room. Garneer eventueel met pretzels, als je van die mooie, echte pretzels kunt vinden, of doe het zoals ik deed met van die ijscodip-nootjes.

gezouten karamelsaus

Dit recept maakt meer dan je nodig hebt, maar is ook heerlijk bij ijs. 

200 gram suiker
120 gram ongezouten boter
165 ml slagroom
1 theelepel vanille aroma
1/2 tl zout

Verwarm de suiker, op gematigd vuur, tot de suiker goud verkleurd. Roer tot alle suiker is opgelost en het begint dan amberkleurig te worden. Vanaf dan niet meer roeren! 

Zet het vuur lager, voeg de boter toe en roer tot het gemengd is. Voeg de slagroom, het vanille aroma en het zout toe. Roer tot het gemengd is. Kook het dan 5-10 minuten, zodat het samen komt. Goed roeren ondertussen! 

Giet het in een glazen potje en laat het afkoelen. Dan blijft het 1-2 weken houdbaar!

1 opmerking