13 augustus 2013 / Hoe begin je het schooljaar perfect

Niks is fijner dan het schooljaar heel goed beginnen. Goede punten halen, alles bij houden, er met een fijn gevoel in zitten. Het is helemaal heerlijk als je dit kunt doen in een niet-eindexamenjaar*. Ik heb dit ook altijd gedaan en daardoor kon ik alles tegen het einde van het schooljaar een beetje laten afzakken. Tuurlijk, je moet eigenlijk gewoon tot het einde van het jaar top volhouden, maar ik vind het knap als je 40 weken lang je zo goed kan focussen, dus ik doe dit zoveel mogelijk al in het begin. Zo geef je jezelf de ruimte om aan het einde van het schooljaar voor een aantal toetsen niet/weinig te leren, in de zon te liggen en toch een dikke 6 of 7 te blijven staan.Schoolspullen

Een nieuw schooljaar is natuurlijk ideaal om met een schone lei alles te kunnen beginnen. Geen volgekrabbelde agenda, geen gescheurde schriften en geen boeken zonder kaft. Ondanks dat schoolspullen er natuurlijk niet voor zorgen dat je een 10 gaat halen op je eerste toets, ze helpen er wel voor geconcentreerd te werken en al je aantekeningen op orde te hebben waardoor het leren voor een toets makkelijker gaat.

Een goede manier om je schoolspullen netjes te hebben en altijd alles te kunnen vinden heb ik nog nooit gevonden. Dit moet iedereen voor zichzelf doen, door de jaren heen vind je zelf waarschijnlijk een manier die voor jou goed werkt. Zorg in ieder geval dat je al je boeken gekaft hebt. Daarnaast vind ik het fijn om altijd het boek en het werkboek (wanneer je hierin niet mag schrijven) in dezelfde kleur kaftpapier gekaft te hebben en daarnaast een duidelijk etiket en stickertje op de rug zodat je de boeken makkelijk herkent in je kluisje. Daarnaast vind ik een fijne agenda heel belangrijk. Een agenda waarin je zat plek hebt om te schrijven en waarin je georganiseerd kunt werken. Ook raad ik je een notitieboekje of collegeblok aan voor random krabbeltjes en opmerkingen.

Hoe ik het dit jaar opberg? Ik gebruik een harmonicamap met daarin voor elk vak een mapje. Hierin bewaar ik aantekeningen (ik kan niet met schriften overweg) en eventuele boekjes. Daarnaast heb ik nog mijn Moleskine agenda (tot eind 2013) waarvan ik HOU. Beste agenda ooit. Daarnaast gebruik ik een collegeblok en een Moleskine notitieboekje, plus natuurlijk een etui en mijn boeken. Of deze manier goed werkt, weet ik nog niet, maar we gaan het uitproberen.

Plannen

Het volgende, allerbelangrijkste eigenlijk, is plannen. Hoe ga je dit jaar indelen? Hoe ouder je bent, en dus wanneer je in een hogere klas zit, des te beter je weet hoe je jaar er al gaat uit zien. In de onderbouw zal veel nog voor je geregeld worden, maar in de bovenbouw zul je toch echt veel zelf moeten doen. Vooral wanneer je met je profielwerkstuk bezig bent zul je dit heel goed moeten plannen (ik ben daar zelf ook een beetje bang voor). Daarnaast moet je een manier vinden hoe je voor jezelf je huis- en leerwerk gaat plannen. Ga je meteen uit school zitten, werk je 's avonds, ga je een tijd plannen, etc. etc. Ik raad aan zoveel mogelijk huiswerk meteen de dag te doen dat je het op krijgt, en daarnaast in het weekend een uur of 2 te besteden aan het bijwerken van de rest. Het leerwerk verspreid ik het liefste zo veel mogelijk, zodat de druk niet al te hoog is en je het vaak herhaalt. Zo kun je ook op tijd hulp zoeken!


Tip: Maak veel lijstjes. Een dagelijks to-do lijstje (niet alleen school). Een wekelijkse planning. Een maandelijkse/periodieke planning met alle belangrijke en grote toetsmomenten. Zo heb je overzicht.

Toetsen

Het leren voor toetsen vind ik het vervelendste van naar school gaan. Op school is het gezellig en interessant, huiswerk maken is af wanneer het af is. Voor toetsen ligt dat anders, je weet nooit wanneer het 100% af is. Ken je alle stof wel, ook al heb je er zoveel voor geleerd? Wat doe je nou als je de dag voor de toets erachter komt dat je die toets hebt en nog niet geleerd hebt? Wat ik altijd probeer te doe, is zo min mogelijk stressen. Hoe meer stress er in je hoofd kruipt, des te minder plek je hebt om kennis 'er bij te stoppen' zeg ik altijd maar. Leer de basics. Probeer logisch na te denken, pas de stof toe die je nog weet uit de lessen en neem je tijd op de toets.

Overige tips


  • Let op in de les. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het echt. Doe die telefoon weg. Maak aantekeningen. Verdeel je tijd verstandig tussen opletten, werken en kletsen. Stel vragen.
  • Als je 's middags werkt, is het vervelende klaar en kun je 's avonds genieten van je vrije tijd.
  • Probeer ook andere dingen te doen dan school. Als je je tijd niet goed verdeelt tussen school en jezelf, word je moe, lusteloos. Doe ook gewoon veel dingen die je heel leuk vindt, waar je gelukkig van wordt!

*In je eindexamenjaar moet je natuurlijk 100% knallen, geen toets slecht maken, er helemaal voor gaan. Dat is tenminste mijn plan, dus het jaar goed beginnen en het gewoon zo volhouden is mijn bedoeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen