4 november 2013 / Help: waar o waar?

Net zoals vele andere leerlingen die nu in het eindexamenjaar zitten ben ik me druk aan het oriënteren voor volgend jaar, welke studiekeuze ga ik maken? Vorig jaar ben ik al naar de open dag van Leiden geweest. Voor dit jaar staat de tussenstand op twee open dagen, Leiden en Nijmegen, maar we zijn nog lang niet klaar.
Op dit moment ben ik er redelijk uit over wat ik wil gaan studeren. Voor zo'n 80% ben ik zeker dat het politicologie gaat worden. De enige andere optie is nog European Studies/Europese Studies/European Public Administration (allemaal hetzelfde), maar deze studie gaat het waarschijnlijk niet worden, omdat hij zo ontzettend multidisciplinair is, dat ik een focus mis. Toch oriënteer ik me erop, maar politicologie voelt gewoon heel erg goed.

Maar nu de studiekeuze dus voor het grootste deel gemaakt is, komt er nog een andere moeilijke keuze. Politicologie is natuurlijk niet slechts in één stad te doen, maar in Leiden, Amsterdam (2x zelfs) en Nijmegen. In Amsterdam wordt de studie zowel op de Vrije Universiteit als de Universiteit van Amsterdam aangeboden, maar de Vrije Universiteit valt voor mij al af vanwege de slechte resultaten binnen die universiteit, niet alleen op de studie politicologie. Dan blijven er dus Leiden, UvA en Nijmegen over. Alle drie hele andere steden, met ieder zijn voordelen.  

Leiden

Aangezien ik nu twee keer naar de open dag ben geweest, heb ik het gevoel dat ik wel een goed beeld kan vormen van de studie politicologie in Leiden. Daarnaast heb ik me ingeschreven voor een dag Proefstuderen op 13 februari (duurt nog zo lang!!). Waarom Leiden? De stad vind ik gewoon heel erg gezellig, kleinschalig maar wel veel te doen en als ik er rondloop voel ik me gewoon thuis. Daarnaast ligt het vlakbij Den Haag, wat ik belangrijk vind bij een studie Politicologie. Den Haag is tenslotte het politieke centrum van Nederland.

Amsterdam

Naar de open dag van de UvA ben ik nog niet geweest, dus ik wil nog niet te veel zeggen, maar ik hoor wel vaak dat Politicologie daar wat economischer is. Mocht dit echt zo zijn, dan wordt het het niet bij mij. Daarnaast vind ik Amsterdam wel een gave stad, maar om te wonen? Dat weet ik zo zeker nog niet. De stad is zo massaal, dat je er snel verloren raakt lijkt mij, en daarnaast is het niet echt een studentenstad, maar zoveel meer. Toch heeft het ook wel weer wat, ik bedoel, hoeveel keus heb je in alles! Dat lijkt me weer heel fijn.

Nijmegen

Als laatste de optie Nijmegen, wat financieel en qua afstand ideaal voor me zou zijn. Ik stap hier op de trein en binnen veertig minuutjes ben ik er. Ook de studie is in Nijmegen gewoon goed, ik vond hem sterk lijken op die in Leiden, alleen wordt er hier meer op onderzoeksvaardigheden gericht. Daar kan ik weinig over zeggen, maar dit is niet een factor die voor mij heel zwaar meetelt. Er zit alleen één groot nadeel aan Nijmegen: de stad trekt me helemaal niet. Misschien dat het anders is als ik over twee weken een dagje proef studeren heb gedaan maar tot nu toe denk ik van, mwaa.

Zoals je boven ziet, ben ik ook bezig met een soort mind map. Net, voor ik dit artikeltje schreef, heb ik even alles wat in me opkwam opgeschreven en dit wil ik nog vaker doen. Niks werkt beter dan een beetje organisatie in je hoofd door middel van een mind map. (O en sorry voor mijn ge-wel-dig-e scankwaliteiten maar ik was het een beetje zat en ik kreeg hem niet scherp en argh.)

Dan nog een klein vraagje. Ben je student, niet perse politicologie, en studeer je in een van de bovenstaande steden? Laat me weten waarom ik naar jouw stad zou moeten komen!

5 opmerkingen

 1. Ah ik twijfel ook sterk tussen Utrecht en Leiden (ik studeer nu in Groningen voor een jaartje), ben juist zo bang dat je in Leiden perse bij een vereniging moet om mensen te leren kennen. Ik kan je dus ook niet verder helpen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik studeer in geen van de steden die je noemt, maar ik kom weleens in Nijmegen en eigenlijk is het er altijd wel gezellig. Veel studenten (en dus genoeg kroegjes voor gezelligheid) en het is ook niet zo'n grote en massale stad. Maar zo omschrijf jij Leiden ook, dus ik weet niet of je er wat aan hebt ;)

  Zelf vind ik het wel belangrijk dat je een soort van klik met de stad moet hebben. Toen ik moest kiezen, kon ik naar Utrecht, Zwolle of Tilburg gaan. Zwolle en Tilburg zullen vast heel leuk zijn, maar mijn gevoel zei vanaf het begin Utrecht. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Als ik jouw stuk zo lees, klinkt het alsof jouw gevoel Leiden zegt. "Als ik er rondloop voel ik me gewoon thuis." Volgens mij zegt dat al een hoop :)

  Succes in ieder geval!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK WET HET OOK NIET ........MAAR IN IEDER GEVAL VEEL SUCCES MET JE KEUZE
  O+O

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kwam je blog tegen en moest even hierop antwoorden! Zelf studeer ik in Leiden en het is echt een aanrader! Politicologie staat er erg goed aangeschreven en na de introductieweek ken je de stad meteen helemaal. Het is een hele gezellige stad en een kamer vinden is niet heel lastig, er zijn genoeg goedkope kamers te vinden. Het klopt dat het studentenleven zich hier veel bij de verenigingen afspeelt, maar er zijn ook mensen die niet bij een vereniging zitten. Zelf zit ik wel bij een vereniging en ik raad het je zeker aan, want je leert er zo veel leuke mensen kennen :) Heel veel succes met een keuze maken!

  BeantwoordenVerwijderen