23 augustus 2013 / Glissade (chocolade!!)

Do it like the French do. Dat wordt vaak gezegd, en helemaal als het koken betreft. En ook al komt dit recept van een Amerikaanse blog, het recept is Frans. Chocolade, boter, eieren. Ja, Frans dus. Ik wilde iets maken met de eieren die we nog hadden liggen, en kwam ook nog pure chocolade tegen, dus dit recept was snel uitgekozen. Ik ben niet zo'n pudding-fan, maar ik zou dit ook geen pudding noemen. Meer mousse-achtig. En ontzettend zwaar, machtig. Maar heerlijk.

En mijn foto's waren mislukt, maar daar kom je natuurlijk pas achter als de bakjes leeg zijn. ISO vergeten laag te zetten. Ruis overal :( En ook de achtergrond is gewoon lelijk. Huilen.Glissade (Franse naam voor chocolade pudding)

Genoeg voor 6 personen. Het originele recept zegt voor 2-4 personen dus wij, met z'n drietjes, deden het in drie glaasjes. Dit was echter veel te machtig, de helft was zeker zat. Het bevat rauwe eieren, dus niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen etc.

Ingrediënten:
2 eieren, kort van tevoren op kamertemperatuur gebracht
170 gram pure chocolade, in blokjes gehakt
60 ml water
65 gram witte basterdsuiker
50 gram roomboter
zout
slagroom, een beetje opgeklopt en gezoet

Scheid de eieren. Klop het eiwit stijf. Zoals altijd met eiwit, zorg dat de kom waarin je het eiwit, net zoals de gardes van je mixer, super schoon zijn.

Meng de chocolade, water, suiker, boter en een mespuntje zout in een kom, waarna je het au bain-marie smelt en mengt. Zorg dus dat je kom tegen hitte kan. Wanneer dit goed gemengd is, haal je de kom van het vuur en voeg je het eigeel toe, klop dit tot alles goed gemengd is. Voeg het eiwit toe, niet met een mixer, en vouw dit er voorzichtig doorheen. Zodra dit goed gemengd is, giet het mengsel in je glaasjes en zet dit in die koelkast, voor minimaal 4 uur, maar het kan langer. 

21 augustus 2013 / Running Diary #1

Nu dat ik weer begonnen ben met hardlopen (!!) moet ik natuurlijk ook weer netjes een verslagje gaan bijhouden. Ik ben natuurlijk pas weer een weekje bezig, en aangezien mijn conditie helemaal weg was, is het nog niet zo veel, maar hé, ik ben weer begonnen!

Afgelopen week heb ik drie keer hardgelopen en dat zal ook mijn streven zijn voor de komende tijd. Ik heb geen schema, ik ben ondertussen vaak zat begonnen met hardlopen om dit een beetje uit mijn hoofd te weten en daarnaast wil ik gewoon rustig aan beginnen. De afgelopen week heb ik daarom ook elke keer 2 minuten gelopen en daarna een minuut gewandeld, en dat acht keer. Binnen die week zag ik al het verschil dat ik iets sneller liep, dus deze week gaan we er een minuutje bij plakken denk ik zo maar, ik kijk gewoon een beetje wat ik aan kan en wat ik fijn vind lopen.

KM's: 8,85
Gemiddelde snelheid: 8"08/km
Mood: YAY!

20 augustus 2013 / 10 Reasons why... BACK TO SCHOOL

Vandaag was mijn eerste dagje terug naar school en ik had er zin in. Ik ken niemand anders die er wel zin in had. Maar waarom zou je er geen zin in hebben? Here's 10 reasons why..

 1. De vakantie heeft lang zat geduurd. Ik had de laatste paar dagen niks meer te doen. Ja, lui op de bank hangen en tv kijken, maar ik wil dingen DOEN en nu kan dat weer!
 2. Het is ook wel fijn om weer een beetje ritme in je leven te hebben. In plaats van op te staan wanneer je zin hebt, gewoon weer netjes om 7 uur je bed uit en ook op tijd je bed in. Daarnaast op normale tijden eten, drinken, sporten.
 3. Elke dag je vrienden weer zien! Dit is natuurlijk mits je met je vrienden op school zit, maar bij mij is dit wel het geval en ik vind het heerlijk om gewoon iedereen elke dag weer te zien.
 4. Je kan je nieuwe schoolspullen in gebruik nemen. Ik hou van schoolspulletjes kopen, en koop ook vaak dingen die ik niet perse nodig heb, maar het is gewoon allemaal lief, leuk, schattig. Favoriet bij mij was dit jaar toch echt HEMA! Schattig washi-tape, leuk kaftpapier, ik wilde alles wel mee naar huis nemen.
 5. Voor mij is het geen probleem om ook weer iets te leren. Na een vakantie waarin je hersenen een beetje stil staan, is het ook wel fijn als ze moeten werken. Vooral bij de vakken die je interessant vindt, komt dit helemaal goed.
 6. Uitval! Niks is heerlijker dan op school komen en horen dat je i.p.v. drie uur al om twaalf uur thuis op de bank zult zitten.
 7. Als je je een keer leuk aankleed, zien meteen veel mensen dit, en het is natuurlijk helemaal leuk als je complimentjes krijgt!
 8. Hoe heerlijk is het, dat wanneer je je door je huiswerk geploeterd hebt, daarna een grote streep/krul/etc. er doorheen kunt zetten. Klaar!
 9. Ze zeggen dat je schooltijd de beste tijd van je leven is. Ook al heb je het misschien niet altijd door, je moet er toch maar van genieten. Veel vrije tijd, lange pauzes..
 10. Alles is nog nieuw, leuk, gezellig! Over een paar weken klaag je wel anders, wanneer je door de regen naar school toe fietst. Nu valt het allemaal nog wel mee :)

19 augustus 2013 / The Fault in Our StarsDit boek is misschien wel het populairste boek van deze zomer. Op Tumblr zag ik al honderden posts erover voorbij komen en daarnaast hebben zeker vijf blogs die ik volg er wat over geschreven. Ik bestelde het boek, en mijn verwachtingen lagen meteen hoog. Dat kan niet anders na de goede, vorige boeken van John Green en zoveel positieve recensies. Ik had er nog niks negatiefs over gelezen. Toen ik anderhalve week geleden een dagje Haarlem deed met papa en Marit en dus een flink stuk moest treinen, was het tijd om dan eindelijk in dit boek te beginnen.

Het boek vertelt het verhaal van Hazel, een 16-jarig meisje met kanker. Ze had kanker in haar longen en door middel van een wondermedicijn komt het voorlopig niet terug. Voor hoe lang, dat weten de dokters niet en in de tussen tijd blijven haar longen beschadigt en vol lopen met vocht waardoor ze altijd een zuurstoftank met zich draagt.

Ze heeft vrijwel geen sociaal leven meer en ligt alleen maar op haar kamer, continu hetzelfde boek te lezen. Deze keuze maakt ze bewust, want ze is ontzettend bang dat ze mensen pijn zal doen wanneer ze overlijdt. Op een dag vind haar moeder dit genoeg, ze zal naar buiten gaan en mensen ontmoeten. Ze gaat dan naar een bijeenkomst voor andere tieners met kanker en ontmoet daar Augustus. Zijn been is geamputeerd door de kanker, maar hij nu NEC (no evidence of cancer). Er is een ontzettend grote aantrekkingskracht en ze worden verliefd. Maar het boek is niet slechts hun liefdesverhaal, er is meer. Het gaat over de ziekte, maar ook over het tiener zijn, over de dood, over familie.

Wat ik een heel fijn punt vond in het boek, is de herkenbaarheid. Nee, ik heb geen kanker en dat zullen de meeste lezers ook niet hebben. Dat wil niet zeggen dat het boek op andere punten niet ontzettend dicht bij je staat. Ik had een aantal momenten waarbij ik me zo kon inleven in hun gevoelens. Zo komen de karakters heel dichtbij. Het lijken wel vrienden.

Het boek is verder gewoon heel sterk. Het verhaal loopt soepel en is naast verdrietig ook gewoon heel grappig. Gus en Hazel zijn allebei zo mondig, hun opmerkingen zijn heel gevat en leuk. Ook vind ik het knap dat een mannelijke, volwassen schrijver het verhaal van Hazel zo goed kan vertellen. Niks ongeloofwaardigs of te volwassen aan, ze is echt een tiener.

Daarnaast speelt een gedeelte van het boek zich af in Amsterdam, wat als Nederlander grappig is om te lezen. En wat dit boek beter deed dan andere in Amsterdam afspelende boeken, is de clichés een beetje vermijden. Ja, er wordt wat van gezegd, maar het draait er niet alleen om.

Lees dit boek verder niet in de trein/het vliegtuig/waar andere mensen zijn. Ik zat te wachten op de trein en heb hem weg moeten leggen, omdat ik wist dat ik anders zou gaan huilen. Toen ik thuis kwam heb ik meteen verder gelezen en ja, bij dit boek kun je niet anders dan huilen. Het is een prachtig boek.

15 augustus 2013 / Pink omhoog en thee drinken

Op 31 december 2012 kwam ik erachter dat ik een 'Royal Afternoon Tea' had gewonnen in het Amstel Hotel via Culy.nl. Ik was al een beetje tipsy en dus extra blij ermee. Half gillend zat ik achter de computer. Super fancy, en super leuk! Maar om er speciaal voor naar Amsterdam op en neer te gaan wilde ik niet, dus ik wachtte tot een mogelijkheid om het met andere dingen te combineren.

Uiteindelijk kwam ik met het idee om het te combineren met mijn zusje's verjaardag. Ze is 4 augustus 14 jaar geworden en ik besloot samen een dagje naar Amsterdam te gaan. Eerst bezochten we NEMO wat leuk maar druk was, hierna was het tijd voor de Royal Afternoon Tea.We kwamen daar het hotel binnen en wat een chique bedoeling. Een prachtige lobby (met zo'n Sissi-trap) waar we even konden wachten op onze reservering waarna we naar ons tafeltje werden we geleid. Hier stond al een etagère klaar vol met al de volgende heerlijke hapjes.


Als eerste kregen we een glaasje (alcoholvrije voor mijn zusje, Moët & Chandon voor mij) champagne bij de bovenstaande hapjes. Een krakeling en een schuimpje met een citroen-achtige vulling. De krakeling was lekker, maar niet heel bijzonder en het schuimpje was jammie. Maar het hoogtepunt van deze rond was toch echt de champagne, hmm..Daarna kregen we onze eerste thee, deze was lekker en licht. Daarbij was een gazpacho die echt heerlijk was, mijn favoriete hapje van alles! Daarnaast hadden we een makreel-augurkbroodje, die ik ook erg lekker was.Hierna was het tijd voor de eerste, zeer zoete gang. Hierbij kregen we een aparte thee, met een beetje houtachtige 'afdronk'. Ik vond hem wel lekker, mijn zusje niet zo. Daarnaast een cupcake met vers fruit, die heel machtig was, maar wel lekker, en een frambozenbavarois waarvan het onderste cakelaagje niet zo was, maar het bovenste echt heerlijk!

Hierna kregen we een warme gang, die ik niet gefotografeerd heb, want hij was zo weg, maar ook dit was heerlijk. We kregen een lamsgehakt-spiesje met een lekkere munt-yoghurtachtige saus erbij. Daarnaast kregen we een garnalenkroketje, die ook erg lekker was. Ook kregen we er thee bij, deze was lekker, met zwarte en groene thee gefermenteerd of zoiets ;)

Hierna was het tijd voor weer een zoete, laatste gang met een zeer bloemige Jasmijn thee. Het citroengebakje was heel erg citroenig, niet zo mijn ding. Het aardbeiengebakje was lekker, knapperig aan de buitenkant met een lekkere vulling. De lolly was met witte chocolade aan de buitenkant, maar de vulling vond ik echt niet lekker en dit is het enige (naast één scone) wat ik heb laten liggen.


Deze pain surprise bevatte 4 verschillende soorten sandwiches. Deze hebben wij tussendoor opgegeten, en smaakten allemaal oké, maar niet heel bijzonder. Het was er eentje met roomkaas en rucola, gerookte zalm, kerrie met ham en eentje die ik vergeten ben.


Als laatste hadden we vier scones met lemon curd, vier vruchten jam en clotted cream. De scones waren lekker, maar tegen die tijd hadden we allebei wel zat gehad en dus hebben we hier maar 1 p.p. van op. Lekker, maar het was gewoon teveel.

Al met al hebben we er allebei heel erg van genoten. Het eten was lekker, ik moet eerlijk zeggen dat het niet het lekkerste eten is wat ik ooit op heb, maar door de sfeer en mooie omgeving, opdekking, was het een hele ervaring, en ik vond het super dat ik dit gewonnen had!

14 augustus 2013 / TIPS: Oost-Algarve

Wat is het al weer lang geleden dat ik terug kwam uit Portugal. Meer dan een maand. Als er iets snel gaat, dan is het altijd wel vakantie. En toch verlang ik regelmatig nog steeds terug naar niks doen, zwemmen, lekker eten, rondrijden in ons huurautootje en het prachtige land. Om nog even terug te blikken, schrijf ik voor jullie dit tips-blogje over de Oost-Algarve.

Verblijf

Wij verbleven in Livramento, wat je geen plaats kunt noemen, er is namelijk niks te beleven. Geen gemis, want bij het appartementencomplex was een heerlijk zwembad en de appartementen waren super ruim en netjes. Het is bij deze appartementen wel een must om een huurauto te hebben, want de dichtstbijzijnde winkel is al meer dan 5 km rijden en fietsen/lopen is hier best gevaarlijk. Dichterbij (ong 5 minuten lopen) is wel een schattig caféetje met gratis WIFI. Deze appartementen zijn mij prima bevallen. Rustig, wel voornamelijk Nederlanders, maar vaak een privézwembad en parkeerruimte zat. Daarnaast waren veel dorpjes in de buurt. Ik noem zo nog mijn favorieten, maar alles was binnen een half uur tot een uur rijden via de N-weg (kom ik zo ook nog op terug).

Eten en drinken

Ook heel belangrijk op vakantie is natuurlijk het eten en drinken. Dit kon ontzettend goed! Er zijn veel schattige restaurantjes, waar je kan eten en drinken voor kleine prijsjes. Vooral vis wordt er veel gegeten, dezelfde dag nog vers gevangen vaak. Daarnaast staat overal wel kip piri piri op de kaart, ook erg lekker. Vooral in kleinere plaatsjes is het eten heel goedkoop. Kijk waar veel Portugezen zitten, hier is het vaak goed. Wij aten een avond meer dan 1,5 portie vis (gamba's, sardientjes etc.) per persoon, daarnaast frietjes, salade en drinken. Er kwam na het eten een man naar onze tafel: 'Okay, three persons, 30€'. Waar kun je nog zo heerlijk eten voor zo weinig geld? Ook op een terrasje wat drinken kost je vaak niet veel. Eén euro voor een blikje cola was bij ons geen uitzondering. Ook zelf koken gaat prima. Bij de meeste supermarkten heb je een grote voorraad van verse en niet-verse producten.

Probeer sowieso een aantal soorten vis, kip piri piri en koop heerlijke kersen op een marktje!

Winkelen

Heel veel gewinkeld heb ik niet, alleen de laatste dag zijn we naar Forum Algarve bij Faro geweest. Dit is wel dé plek waar je moet komen als je wilt winkelen. Het is een ontzettend groot winkelcentrum met alle bekende ketens en tot heel laat open. Ook kun je gratis parkeren. Ik zou vooral gaan winkelen bij de Zara, Bershka en Pull & Bear. Goedkopere prijzen dan in Nederland en nette winkels.

Leuke plaatsjes

En dan misschien nog wel het belangrijkste: welke plaatsjes wil je graag zien? Wij hebben de meeste plaatsjes gezocht en ik zal dus mijn favorieten opnoemen.


Tavira: Dit is misschien wel mijn aller-favoriet. Dit schattige stadje heeft een oud centrum. Het loopt langs een grote rivier met prachtige bruggen erover heen en een uitzicht op mooie huizen. Maar het allerleukste is misschien wel als je naar boven loopt, daar staat een prachtige kerk. Hier heb je een leuk pleintje waar je verse sinaasappelsap kunt drinken, maar nog leuker is de tuin in een soort ruïne die eraan grenst. Er speelde een jongen schattige gitaarmuziek, er stonden zoveel prachtige planten, een soort oase vond ik het.

Fuseta: Dit was het dichtstbijzijnde dorpje bij ons appartementencomplex en ook dit dorpje vond ik erg leuk. Je kon er heerlijk eten (die 30€ maaltijd was daar!) en lekker een terrasje pakken, maar het allerleukste zijn misschien nog wel de strandjes die voor de kust liggen. Je hebt er namelijk een normaal strand, maar dit is niet zo bijzonder. Het leukste is als je een watertaxi pakt, je eiland uit kiest en er heen gevaren wordt (privé-taxi!). Je hebt  dan een prachtig eiland, met het mooiste water, bijna voor jezelf. Niks te beleven (neem dus zat water etc. mee), maar zo heerlijk.Faro: Ook Faro is een mooie stad. Het is de hoofdstad van Algarve, maar niet zo toeristisch als de steden die er westelijk van liggen. Het heeft ook een historisch centrum waar je even leuk kunt rondlopen en daarna kun je even lekker iets eten op een terras aan de haven. Het is er wel een aantal graden warmer omdat het een stad is, dus bezoek de stad in de ochtend. Daarnaast vond ik de Capela des Ossos erg gaaf. Het is een kapel, compleet gemaakt uit botten. Heel indrukwekkend om een keer gezien te hebben. Combineer dit samen met je winkeltripje!

Sla over: Olhão (kon er gewoon niet zoveel mee, weinig sfeer), Monte Gordo (grote, Engelse badplaats)

Ik heb echt een heerlijke tijd gehad en wil zeker nog een keer terug. Het is er heerlijk :)

13 augustus 2013 / Hoe begin je het schooljaar perfect

Niks is fijner dan het schooljaar heel goed beginnen. Goede punten halen, alles bij houden, er met een fijn gevoel in zitten. Het is helemaal heerlijk als je dit kunt doen in een niet-eindexamenjaar*. Ik heb dit ook altijd gedaan en daardoor kon ik alles tegen het einde van het schooljaar een beetje laten afzakken. Tuurlijk, je moet eigenlijk gewoon tot het einde van het jaar top volhouden, maar ik vind het knap als je 40 weken lang je zo goed kan focussen, dus ik doe dit zoveel mogelijk al in het begin. Zo geef je jezelf de ruimte om aan het einde van het schooljaar voor een aantal toetsen niet/weinig te leren, in de zon te liggen en toch een dikke 6 of 7 te blijven staan.Schoolspullen

Een nieuw schooljaar is natuurlijk ideaal om met een schone lei alles te kunnen beginnen. Geen volgekrabbelde agenda, geen gescheurde schriften en geen boeken zonder kaft. Ondanks dat schoolspullen er natuurlijk niet voor zorgen dat je een 10 gaat halen op je eerste toets, ze helpen er wel voor geconcentreerd te werken en al je aantekeningen op orde te hebben waardoor het leren voor een toets makkelijker gaat.

Een goede manier om je schoolspullen netjes te hebben en altijd alles te kunnen vinden heb ik nog nooit gevonden. Dit moet iedereen voor zichzelf doen, door de jaren heen vind je zelf waarschijnlijk een manier die voor jou goed werkt. Zorg in ieder geval dat je al je boeken gekaft hebt. Daarnaast vind ik het fijn om altijd het boek en het werkboek (wanneer je hierin niet mag schrijven) in dezelfde kleur kaftpapier gekaft te hebben en daarnaast een duidelijk etiket en stickertje op de rug zodat je de boeken makkelijk herkent in je kluisje. Daarnaast vind ik een fijne agenda heel belangrijk. Een agenda waarin je zat plek hebt om te schrijven en waarin je georganiseerd kunt werken. Ook raad ik je een notitieboekje of collegeblok aan voor random krabbeltjes en opmerkingen.

Hoe ik het dit jaar opberg? Ik gebruik een harmonicamap met daarin voor elk vak een mapje. Hierin bewaar ik aantekeningen (ik kan niet met schriften overweg) en eventuele boekjes. Daarnaast heb ik nog mijn Moleskine agenda (tot eind 2013) waarvan ik HOU. Beste agenda ooit. Daarnaast gebruik ik een collegeblok en een Moleskine notitieboekje, plus natuurlijk een etui en mijn boeken. Of deze manier goed werkt, weet ik nog niet, maar we gaan het uitproberen.

Plannen

Het volgende, allerbelangrijkste eigenlijk, is plannen. Hoe ga je dit jaar indelen? Hoe ouder je bent, en dus wanneer je in een hogere klas zit, des te beter je weet hoe je jaar er al gaat uit zien. In de onderbouw zal veel nog voor je geregeld worden, maar in de bovenbouw zul je toch echt veel zelf moeten doen. Vooral wanneer je met je profielwerkstuk bezig bent zul je dit heel goed moeten plannen (ik ben daar zelf ook een beetje bang voor). Daarnaast moet je een manier vinden hoe je voor jezelf je huis- en leerwerk gaat plannen. Ga je meteen uit school zitten, werk je 's avonds, ga je een tijd plannen, etc. etc. Ik raad aan zoveel mogelijk huiswerk meteen de dag te doen dat je het op krijgt, en daarnaast in het weekend een uur of 2 te besteden aan het bijwerken van de rest. Het leerwerk verspreid ik het liefste zo veel mogelijk, zodat de druk niet al te hoog is en je het vaak herhaalt. Zo kun je ook op tijd hulp zoeken!


Tip: Maak veel lijstjes. Een dagelijks to-do lijstje (niet alleen school). Een wekelijkse planning. Een maandelijkse/periodieke planning met alle belangrijke en grote toetsmomenten. Zo heb je overzicht.

Toetsen

Het leren voor toetsen vind ik het vervelendste van naar school gaan. Op school is het gezellig en interessant, huiswerk maken is af wanneer het af is. Voor toetsen ligt dat anders, je weet nooit wanneer het 100% af is. Ken je alle stof wel, ook al heb je er zoveel voor geleerd? Wat doe je nou als je de dag voor de toets erachter komt dat je die toets hebt en nog niet geleerd hebt? Wat ik altijd probeer te doe, is zo min mogelijk stressen. Hoe meer stress er in je hoofd kruipt, des te minder plek je hebt om kennis 'er bij te stoppen' zeg ik altijd maar. Leer de basics. Probeer logisch na te denken, pas de stof toe die je nog weet uit de lessen en neem je tijd op de toets.

Overige tips


 • Let op in de les. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het echt. Doe die telefoon weg. Maak aantekeningen. Verdeel je tijd verstandig tussen opletten, werken en kletsen. Stel vragen.
 • Als je 's middags werkt, is het vervelende klaar en kun je 's avonds genieten van je vrije tijd.
 • Probeer ook andere dingen te doen dan school. Als je je tijd niet goed verdeelt tussen school en jezelf, word je moe, lusteloos. Doe ook gewoon veel dingen die je heel leuk vindt, waar je gelukkig van wordt!

*In je eindexamenjaar moet je natuurlijk 100% knallen, geen toets slecht maken, er helemaal voor gaan. Dat is tenminste mijn plan, dus het jaar goed beginnen en het gewoon zo volhouden is mijn bedoeling.

12 augustus 2013 / OUI OUI: Lunch in Paris

Al voor ik ooit naar Parijs was geweest, had ik er al een heel romantisch beeld van. Parkjes, schattige cafétjes, de mooie taal.. Toen ik in april de stad dan ook eindelijk bezocht, bleek dit beeld goed te kloppen en alleen nog maar versterkt te worden door het mooie weer. Er was slechts één ding wat miste. De eerste avond aten we bij een verschrikkelijk restaurant en de tweede avond zouden we daar weer eten. Ik miste lekker, Frans eten. Dit was één vreetschuur. Gelukkig mochten we de tweede avond dit gedeelte skippen en kwamen we terecht bij een schattig restaurantje waar ik heerlijke Tarte de Boeuf Poelé at en genoot van normaal en lekker eten. Nog iets wat bijdraagt aan de heerlijke sfeer.

Dit boek omschrijft de Parijse sfeer perfect. Het boek vertelt het verhaal van Elizabeth Bard, het is dus haar biografie. Ze is Amerikaanse die woont in Londen en dan verliefd wordt op de Parijse Gwendal. Maar ze wordt niet alleen verliefd op hem, ook Parijs bezorgt haar kriebels. Kriebels die ik ook krijg zodra ik terug denk aan Parijs en laat ze dat combineren met haar liefde voor eten, je kunt je voorstellen dat ik dit boek echt geweldig vond.

Door het boek heen wordt er door Elizabeth verteld hoe het is om als buitenlandse terecht te komen in Frankrijk. Heel interessant, want elk land heeft natuurlijk zijn eigen normen en waarden. Hoe ga je naar de dokter, hoe maak je vrienden, en vooral; wat eet je? Dit vond ik erg leuk om te lezen. De verschillen zijn heel groot en niet altijd even gemakkelijk, maar soms wel heel komisch.

Daarnaast volgde na elk hoofdstuk een aantal recepten. Dit waren vaak gerechten die genoemd waren in dat hoofdstuk en vaak dacht ik al tijdens het lezen: 'Ja, dit zou ik graag een keer willen maken!' Dat de recepten er dus ook in stonden, is perfect. Ik heb nog geen recept uitgeprobeerd, maar aangezien er zoveel leuke en originele Franse recepten in staan, gok ik dat ik dit snel ga doen. 

Het verhaal bevat ook veel chicklit-eigenschappen. Af en toe vond ik dit iets minder, dat iets té Amerikaanse giechelige en overdrevenheid. Het was niet door het hele boek heen, en zeker niet verpestend, maar dat hou je toch wanneer het een chicklit is. 

Toen ik het boek uit had, had (én heb) ik een ontzettende behoefte om terug te gaan naar Parijs. Dit boek kietelt de liefde die ik voor die stad heb ontwikkeld. Ook had ik gedurende het boek veel zin om de keuken in te duiken en x-gerecht na te maken. Dat tintje Parijs en het foodie-aspect zorgde ervoor dat ik het echt een heerlijk boek vond.

9 augustus 2013 / Monsters University

Woensdag ging ik met mijn zusje samen een dagje naar Amsterdam. Dit was mijn verjaardagscadeautje voor haar. We gingen eerst naar NEMO, wat me een leuk museum leek om samen te doen en wat op mijn DZP lijst stond. Het museum viel een beetje tegen. Het was gewoon veelste druk met voorkruipende kinderen en heel lang wachten om iets te kunnen doen. Leuk, maar niet wauw. 's Middags gingen we de 'Royal Afternoon Tea' doen die ik meer dan een half jaar geleden had gewonnen op Culy.nl. Daar komt nog wel een apart blogje over. En 's avonds gingen we dan naar Monsters University! Van ons beide is Monsters Inc. een van onze favoriete Pixar films. Grappig en gewoon heerlijke personages. Deze film willen we dus al zien sinds hij uit is, maar het was er nog niet van gekomen en nu kon het eindelijk.

We gingen naar Pathé Tuschinski, waar ik nog nooit geweest was, maar wat een mooie bioscoop! Sowieso vind ik Pathé bioscopen een stuk fijner dan de JT Bioscoop die we hier in Den Bosch hebben zitten. Geen pauzes, fijn personeel, en die Pathé Unlimited Card waar ik zoveel gebruik van zou maken! Toen de voorfilmpjes begonnen, en daarvan de eerste in 3D was, deed bij niemand de 3D-bril het. Iedereen zat te fluisteren van hé, wat is dit. Drie seconden later stond er gelukkig iemand in de zaal dat het opgelost zou worden en daarna begon er een filmpje en ging er een 'ahhh' door de zaal. Stukken beter.

De film vertelt het verhaal over de ontmoetingen tussen Sulley en Mike. Het bleek niet altijd zo'n liefdevolle relatie geweest te zijn. Ze hebben elkaar ontmoet op Monsters University, waar ze allebei de opleiding volgde om 'scarer' te worden. Maar als ze dan samen ruzie hebben over wie de beste scarer zou zijn, vernielen ze iets wat belangrijk is voor de rectrix en ze worden uit de opleiding geschopt. De enige optie om weer toegelaten te worden, is samen werken.

De film was gewoon heerlijk. De nieuwe karakters zijn gewoon geweldig, met als favoriet Squishy. Wat een leuk jongetje is dat :) Daarnaast is het verhaal niet heel ingewikkeld, maar gewoon leuk met veel ruimte voor humor. Want dat is waar deze film bij mij om draaide. Ik heb heel veel gelachen, hij is zo ontzettend grappig. Mijn favoriete scène, woordgrapjes, gewoon veel leuke momenten waarbij heel de zaal dubbel lag. 

Ook vond ik het erg leuk dat deze film zich afspeelde op de universiteit. Er zijn zover ik weet niet zoveel animatiefilms waarbij dit is. Door de locatie en de 'dorky'-groep heeft het wel wat weg van Sydney White, maar gelukkig is die film ook leuk en vond ik dit geen probleem. 

Daarnaast vond ik het leuk dat ze niet verder zijn gegaan op Monsters Inc., maar dat het een prequel is. Ik was tijdens het kijken van Monsters Inc. niet heel erg benieuwd naar hoe ze ontmoet hadden, maar ze hebben het zo uitgewerkt dat het wel een heel interessant verhaal is en daardoor gewoon een hele leuke film.

8 augustus 2013 / I like what you do to my hair

Al een tijdje pin ik alles wat ik ooit nog zou willen doen met mijn haar op Pinterest. Maar laat ik nou niet zo handig zijn met mijn haar. Het is te lang om het zelf te kunnen doen, want met krullen o.i.d. kan ik gewoon niet bij de achterste, langste plukken. Gelukkig heb ik een vriendinnetje, Ilse, die al die prachtige hair-do's kan maken en het ook nog eens leuk vind. En dus hadden we een 'hair'-date. We wilden eerst eigenlijk een tutorial maken, maar dat bleek te ingewikkeld. Dus deden we gewoon mijn haar en maakten we er foto's van.

We gebruikten deze tutorial van The Beauty Department. Ze noemen het hier 'party prep pony'. Bij ons is het pony gedeelte helemaal weggevallen en was het ook niet party prep haar, naar mijn mening. Het is namelijk schattig haar, leuk voor bij een jurkje op een bruiloft of misschien zelfs wel gala-proof. Ik vond het eindresultaat goed gelukt en het bleef ook heel goed zitten.

Het kapsel is rommelig, maar toch georganiseerd. Onderop zit een grote lus, daarboven leg je twee knopen en daardoor heen zit een vlechtje. Het leuke hiervan vind ik het speelse, romantische uiterlijk. Maar ook dat je de kleurverschillen in mijn haar goed zit. Ja, dit zou ik wel vaker willen doen. Het enige nadeel ervan is dat je gewoon eerst 1,5 uur bezig bent met het maken ervan. Eerst alles krullen duurt natuurlijk al een eeuwigheid, hoe langer je haar, hoe langer je daar mee bezig bent. Het is dus geen elke dag iets, maar met een speciale gelegenheid, waarom niet?


7 augustus 2013 / ZooPark Overloon

Een hele tijd geleden won ik op VakantieVeilingen twee kaartjes voor ZooPark Overloon. Af en toe kijk ik eens rond en heel soms bied ik ergens op, vaak zonder na te denken. Dat was bij dit ook het geval, want het was toevallig dat de dierentuin heel dichtbij was. Hij had namelijk best 150 km verder kunnen zijn (al wist ik stiekem wel dat Overloon niet heel ver weg was ;)). Maar ja, voor die paar euro, kon ik ze niet laten liggen en toen had ik dus twee kaartjes. Toen we terug kwamen van vakantie besloten we om meteen de kaartjes te gebruiken en een dagje naar de dierentuin te gaan.

Ik was nog nooit in deze dierentuin geweest en had er niks over opgezocht, dus welke dieren er waren wist ik niet. Uiteindelijk bleek dat ze veel aapjes hebben (die witte zijn mijn favoriet!), maar weinig tropische dieren. Het park is verder niet heel groot, maar je kan je er wel een ochtend vermaken. Verder is het park heel groen dus lekker om doorheen te lopen. Het is niet mijn favoriete dierentuin, gewoon omdat hij wat kleiner is en niet veel tropische dieren heeft. Maar ik heb me zeker vermaakt met de aapjes, cheetahs, etc. Er is een vlindertuin waar ik deze vogel spotte, maar ik hoorde een vrouw naast me zeggen dat ze al minimaal 10 jaar in de dierentuin komt en dit de eerste keer is dat ze een vlinder zag dus hoop er maar niet te veel op ;)


6 augustus 2013 / Birthday time!

Afgelopen weekend waren mijn zusje en ik jarig. Vrijdag werd ik 17 jaar oud en zondag werd Marit 14 jaar oud. Feestjes-tijd dus :) En met gescheiden ouders heb je twee feestjes, de positieve zijde ervan! Zaterdag vierden we het met de familie van papa's kant en maakte mijn zusje heerlijke Monchou taart, dat blijft een van onze favorieten. Zondag vierden we het met mama's familie en maakte mama een heerlijke taart die ik later nog een keer zal posten. Zoals je leest, heb ik zelf niks gebakken. Ik weet niet, maar het kwam gewoon even beter uit als ik het een keertje niet deed. Beviel me wel goed, al gok ik dat ik ergens deze week toch wel bak-kriebels krijg. Die had ik vorige week ook en toen maakte ik deze heerlijke taart!Deze taart is niet mijn mooiste taart ooit, als ik eerlijk moet zijn. De randjes zijn niet super netjes afgewerkt. Ook wilde ik graag nog foto's van de binnenkant van de taart maken maar helaas, de camera was leeg. Maar dat het niet de mooiste taart ooit is, wil niet zeggen dat de taart niet heerlijk was. Vond ik tenminste, net zoals mijn zusje. Papa vond hem niet zo. Het is dan ook een aparte taart. New York Cheesecake (is elke cheesecake niet NY-style?) met een pretzel (van die zoute stengels) en digestieve bodem. Daarnaast ook nog een heerlijk laagje gezouten karamel. Ik vond het een heerlijke combinatie, maar het heeft wel een tikje zout erin waardoor ik snap dat niet iedereen hem zou lussen. Maar als je van Cheesecake houdt en graag iets nieuws uit wilt proberen, dan zou ik deze zeker eens maken!

NY style Cheesecake met pretzel/digestieve bodem en karamelsaus


Ingrediënten:

Bodem
90 gram digestieve koekjes, verkruimeld
90 gram gezouten sticks, verkruimeld
100 gram suiker
170 gram ongezouten roomboter

Vulling
700 gram roomkaas
150 gram suiker
5 eieren
375 ml slagroom
1 tl vanille aroma

Topping
250 ml sour cream
gezouten karamelsaus (voor recept zie onder)

Verwarm oven voor op 160 graden.

Meng de verkruimelde koekjes en gezouten sticks met de suiker en boter, dit gaat het makkelijkste met een mixer. Zodra dit een geheel is, druk je dit op de bodem van een grote springvorm.

Mix de roomkaas tot een luchtigere substantie heeft. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel nog luchtiger is. Voeg de eieren een voor een toe, tussendoor kloppen tot het ei gemengd is met het roomkaas-mengsel. Voeg daarna de slagroom en het vanille aroma toe. Giet dit mengsel in de springvorm. Bak de cheesecake voor 1 uur. Laat daarna 1 uur afkoelen in de oven. Haal de cake daarna uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. Zet daarna minimaal 4 uur in de koelkast, maar hoe langer de cake erin staat, hoe lekkerder hij wordt, dus minimaal 1 nacht is eigenlijk beter en een hele dag is zeker geen probleem. Strijk daarna karamelsaus op de cake en daarna de zure room. Garneer eventueel met pretzels, als je van die mooie, echte pretzels kunt vinden, of doe het zoals ik deed met van die ijscodip-nootjes.

gezouten karamelsaus

Dit recept maakt meer dan je nodig hebt, maar is ook heerlijk bij ijs. 

200 gram suiker
120 gram ongezouten boter
165 ml slagroom
1 theelepel vanille aroma
1/2 tl zout

Verwarm de suiker, op gematigd vuur, tot de suiker goud verkleurd. Roer tot alle suiker is opgelost en het begint dan amberkleurig te worden. Vanaf dan niet meer roeren! 

Zet het vuur lager, voeg de boter toe en roer tot het gemengd is. Voeg de slagroom, het vanille aroma en het zout toe. Roer tot het gemengd is. Kook het dan 5-10 minuten, zodat het samen komt. Goed roeren ondertussen! 

Giet het in een glazen potje en laat het afkoelen. Dan blijft het 1-2 weken houdbaar!

5 augustus 2013 / The Best of Me

Het laatste Nicholas Sparks boek had ik gepre-orderd zodra het kon in paper back versie en nadat hij toch een tijdje in mijn kast had gelegen, ging hij mee op vakantie. Nicholas Sparks' boeken zijn gewoon echt mijn favoriete vakantieboeken. Het verhaal is lekker simpel, maar toch romantisch en fijn om te lezen. Daarnaast lezen de boeken ALTIJD ontzettend snel (lees: in één dag uit).

Dit boek gaat over twee high-school geliefdes, Dawson en Amanda. Maar waar Amanda gewoon verder is gegaan met haar leven nadat hun relatie over was, is Dawson nooit over Amanda heen gekomen. Bedenk je ook nog eens daarbij dat ze uit twee hele verschillende klasse uit het dorp komen, dan begrijp je dus dat het zeer gecompliceerd is als ze elkaar weer ontmoeten voor de begrafenis van een oude vriend van beide. Er ontstaat dan veel spanning, niet alleen tussen Dawson en Amanda maar ook hun familie besluit zich er mee te gaan bemoeien. 

Dit boek is een mengsel tussen een roman, want er zit veel liefde in, maar heeft ook stukjes thriller. Daardoor leest het boek heel snel, want al is het verhaal niet heel complex, je wilt wel heel graag weten hoe het boek afloopt! Het boek is niet compleet chronologisch, het zijn vooral flash backs die af en toe plaats vinden, wat ik een leuke afwisseling in het boek vind. Geen simpele opsomming van hun jeugd, maar mooie terugblikken. 

Ook is het boek best verdrietig. Zowel Dawson als Amanda hebben heftige dingen meegemaakt die zeker even *slik* zijn. Daarnaast is het einde ook niet heel simpel en vrolijk, maar het boek sluit toch heel mooi af vind ik. Dat het toch ongeveer hetzelfde is als de andere Nicholas Sparks boeken maakt mij niet uit, want ook al bevat het alle typische dingen, het wordt elke keer weer in een mooi, nieuw jasje gestoken.

1 augustus 2013 / Now You See Me

Samen met een vriend ging ik naar de bios. Het was filmtijd. Maar welke? Er draait op dit moment best wat leuks. Zo wil ik ook nog graag World War Z, Pacific Rim en The Wolverine zien. (en ook nog Monster University, Despicable Me 2, The Internship, Grown Ups 2... Pff.) Maar voor deze avond bleek Now You See Me de beste optie. Goed qua tijd, niet 3D en actie. Zonder dat ik veel van het verhaal wist gingen we in de zaal zitten en klaar voor de film.

De film vertelt het verhaal van vier illusionisten die door een onbekend persoon samen zijn gebracht. Samen gebracht om te zorgen voor de grootste, spectaculairste tv-show ooit. Want in deze tv-show wordt er niet zomaar wat getoverd, nee, ze delen geld uit. Ze toveren een bank leeg en delen dit geld weer uit onder hun publiek. Maar hoe kan het dat ze via magie een bank beroven? Daar gaat de FBI naar onderzoeken en zo volgen zij de magiërs naar andere optredens, op zoek naar de oplossing.

Wat de film voor mij heel leuk maakte, waren de geweldige acts. De 'trucjes' zeg maar. Ze waren veel spectaculairder dan een gemiddelde tv-show met illusionisten hier op tv en ik heb af en toe echt met open mond zitten kijken. Daarnaast zat er gedurende heel de film een goede opgebouwde spanning, die aan het einde mooi tot een climax kwam naar mijn mening.

Wat ik wel jammer vond, was dat ik een actiefilm verwachtte en er toch een stuk minder actie in zat dan ik gedacht had. Er zat wel wat actie in, maar geen grote achtervolgingsscènes of schietpartijen. Het kibbelde een beetje verder en dat vond ik wel jammer, er miste wat meer BAM actie.

Daarnaast speelden er best een aantal grote namen in (Morgan Freeman, Jesse Eigenberg) en al met werd er goed geacteerd, gewoon geloofwaardig en met wat humor tussendoor, maar niks bijzonder. Dit is niet echt een film waarin je als acteur kunt uitblinken. Deze film draaide om de grote trucs, het verhaal en daar is het goed in geslaagd, ik heb me zeker vermaakt.