12 januari 2014 / Classics Luf #1

Hierbij overzichtje één van het projectje Classics waar ik mee bezig ben. One week, three books 

Brave New World


Van Brave New World had ik eigenlijk nog niet eerder gehoord, tot ik het boek ging lezen, en de titel opeens overal tegen kwam. Net zoals vrijwel alle Engelse boeken die je in het begin voorbij zult zien komen, is het onderwerp van dit boek dystopia. Het boek beschrijft een wereld, waarin alles geregeld wordt door middel van technologie en rationalisme. Hierdoor is iedereen altijd gelukkig en blij. Ze kennen geen liefde en cultuur, maar toch wordt het zo ingepraat dat ze altijd gelukkig zijn. Het boek heeft wel iets weg van 1984, alleen is alles wat positiever.

Het boek is heel, heel erg goed. Niet alleen leest het gewoon lekker, het thema is ook gewoon interessant. Mensen zijn veel onder invloed van drugs, hebben met iedereen seks, en zijn altijd gelukkig. Altijd gelukkig, dat is zo'n apart idee. Daarnaast kent de maatschappij verschillende lagen, wat vaak niet is een 'utopie',  maar hier worden mensen zo gecreeërd dat ze in een bepaalde laag passen en daar ook altijd tevreden over willen zijn. Ik weet niet, ik was echt impressed door de utopie die de schrijver had bedacht en die over het algemeen gewoon heel positief was, met uitzondering van een paar mensen. Zeker weten een aanrader.

8,5/10

The Hobbit

The Hobbit is misschien niet een 'officiële' klassieker, maar wordt door veel mensen gezien als iets wat je gelezen/gezien moet hebben samen met Lord of the Rings. Nou begon ik maar met deze, omdat deze een leesbare dikte heeft, maar achteraf ben ik helemaal blij dat ik dat gedaan heb. Ik vond er namelijk niks aan. Ja, het las wel fijn, maar het was gewoon echt niet mijn ding. Ik kwam er niet echt in, de verhalen spraken me niet aan. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar dit had ik niet verwacht, omdat de hele wereld ongeveer van deze boeken houdt. Helaas.

4,5/10

Turks Fruit


Ik denk dat Turks Fruit wel een van de meest shockerende boeken in de Nederlandse geschiedenis is. Toen het boek uitkwam in 1969 was Nederland natuurlijk nog redelijk verzuild en geloof was nog belangrijk. Dat dit boek dan zo ontzettend veel seks bevat, was een grote shock. Na het lezen van dit boek kan ik zeggen dat dit boek voor sommige mensen waarschijnlijk nog steeds zwaar choquerend is. Maar het boek is niet alleen seks. Het boek is ook een liefdesverhaal, van de hoofdpersoon met de roodharige Olga. Hij is zo ontzettend verliefd op haar, en dat wordt zo ontzettend rauw en gepassioneerd beschreven. Ik vond het een prachtig boek. De seks zal niet iedereen kunnen waarderen, maar ik vind het bij het boek horen. Ik denk dat het terecht is dat dit een Nederlandse klassieker is.

9/10

Voor de komende week staan Phileine zegt Sorry en Robinson Crusoe op de planning. Ben benieuwd :)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen