7 januari 2014 / Know your classics

De afgelopen jaren heb ik een soort van haat-liefde verhouding gekregen met lezen. 80% van de tijd is het liefde, ik word op school echt gezien op iemand die altijd leest, maar die overige 20% is het vloeken. Omdat het boek saai is, maar omdat ik het toch moet uitlezen. Omdat ik eigenlijk geen tijd heb, maar toch heel graag even dat boek wil uitlezen. Omdat ik zo ontzettend moe ben, maar toch nog even het hoofdstuk wil uitlezen voor ik ga slapen. Omdat.. Ja, verder kan ik eigenlijk ook niks bedenken.Op dit moment moet ik voor school (asociaal) veel lezen. Ik kom in totaal op 10 boeken in minder dan 7 weken tijd, naast alle leuke, normale stof. In het begin baalde ik hier een beetje van, hoe zou ik dit gaan doen, ik bedoel hallo social life? Totdat ik opeens dacht ja maar hallo, lezen is leuk! Sinds toen lees ik overal, en altijd. De afgelopen week luf ik lezen weer helemaal. Op elk moment heb ik een boek in mijn tas zitten, op elk moment dat het kan pak ik mijn boek erbij en ga ik lezen. Tijdens de (niet zo nuttige) les, in elk OLC-uur, op de wc, in bed, ik kan geen plek bedenken waar ik op dit moment niet mijn boek erbij pak.

Maar niet alleen het feit dat ik lezen leuk vind, heeft gezorgd dat ik nu weer zoveel aan het lezen ben. Ik besefte me dat er zoveel goede klassiekers zijn die nog perse wil lezen, dat ik wel moet opschieten. School geeft daarin een zetje en ik begin eindelijk de klassiekers te waarderen. Natuurlijk vind je ze nooit allemaal leuk, maar het hoort er toch een beetje bij, en het is serieus nuttig. Dat als je ergens iets hoort, en denkt, ja, dat boek heb ik gelezen en dit en dit vond ik er van. Dat je dingen kunt koppelen aan boeken. Ik begin te snappen waarom verplicht sommige boeken lezen op school op deze manier bestaat.

En stiekem is dit ook dus een van mijn goede voornemens geworden. Terwijl ik die eigenlijk niet eens echt had. Ik had wel wat dingen in mijn hoofd die ik wilde gaan doen, maar echt een lijstje had ik dit jaar niet gemaakt. Nu voeg ik in ieder geval vast één ding toe aan mijn to do list voor het komende jaar. Lezen, veel lezen. The classics. En om het ook nog eens relevant te maken aan mijn niet-bestaande blog habit ga ik er minstens één keer per maand over bloggen. Welk boek nu echt zo shit was als er door de klas gaat en welk boek ik een beetje verliefd op ben geworden. 

1 opmerking

  1. Boeken zijn heerlijk! Ik moest ook voor literatuur op school heel veel lezen, en heb echt mooie boeken ontdekt! Ik raad je the picture of dorian gray van oscar wilde en echt alle boeken van Ernest Hemingway echt heel erg aan voor engelse literatuur. Sleuteloog van Hella Haase is ook heel erg goed, Bernlef met hersenschimmen echt super mooi.. en joe sppeedboot van tommy wieringa, maar dat is nog geen klassieker haha

    Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt :)

    liefs,
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen