24 april 2014 / Hoe ik denk de examens te overleven

Nog 17 dagen tot het eerste examen. 17 dagen. De klok tikt snel en ondanks dat ik eigenlijk me nergens druk om maak, is het toch wel een beetje spannend. Spannend omdat ik mezelf hoge eisen stel, minstens met alleen maar afgeronde zevens wil slagen en van een paar zevens nog achten wil maken. Spannend omdat het wel echt moet gebeuren in die anderhalve week. Spannend, omdat ik eigenlijk nog helemaal niet weg wil uit het vertrouwde middelbare school-wereldje. Maar toch weet ik zeker dat het goed komt. Omdat ik eigenlijk niet kan zakken. En omdat ik 12 mei dadelijk heel goed voorbereid ben.

En zo ben ik van plan me voor te bereiden: • Plannen, plannen, plannen. Ik denk dat mijn planning echt het beste is wat ik heb kunnen doen. Elke dag heb ik twee momenten waarin ik een vak leer, twee vakken op een dag dus. Die momenten variëren van anderhalf uur (met een taal ben ik zo klaar) tot een uur of drie, vier voor M&O, aardrijkskunde etc. Elk momentje vrije tijd is ingepland, elke dag werken zit in het schema. De komende twee weken kan ik niet onverwachts afspreken. De planning is heilig.
 • Overdag leren & 's avonds chillen. Overdag ben ik het productiefst, dus heb ik besloten alleen overdag te leren en 's avonds altijd iets leuks te gaan doen, tot maximaal een uur of 11, zodat ik de dag erna ook weer productief kan leren. 
 • Gezond eten. Al een aantal weken ontbijt ik elke dag met een groene smoothie en ik merk dat ik me er beter door voel. De rest van de dag wil ik echter het gezonde eten nog wel eens in de steek laten, en ik merk dat ik me daardoor minder fit voel. Ik kom al weinig buiten op deze lange dagen en dan is fit voelen door middel van gezond eten wel heel fijn.
 • Genoeg slapen. Nog zoiets wat met fit zijn te maken heeft. Zonder goede nachtrust kan ik niet zo effectief leren als met. Het kan, maar ik doe het liever niet en dus probeer ik de komende weken minstens 8 à 9 uur per nacht te slapen. Met mijn raam open, onder mijn nieuwe dekbed (welke echt the best is maar oké ander verhaal).
 • Lyceo examentraining wiskunde. Jep, ook ik moet er aan geloven. Een examentraining voor wiskunde. Aanstaande maandag tot en met dinsdag ben ik van 's ochtends 7 tot 's avonds 7 weg van huis, naar Eindhoven, om een examentraining te doen. Aan de ene kant geloof ik dat het me heel erg gaat helpen, aan de andere kant zie ik er ook heel erg tegen op, maar dat is vooral omdat het zulke lange dagen zijn waarin ik zoveel moet leren.
 • Prioriteiten stellen. Even niet elke serie volgen, even niet heel sociaal zijn, even niet regelmatig koken. Allemaal even niet. Alles even gecentraliseerd rondom het examen.
Nog heel eventjes. Nog heel even knallen. Ik kan het. Iedereen die in zijn eindexamenjaar zit kan het. 

5 opmerkingen

 1. Ik moet ook examens doen en heb ongeveer dezelfde tips voor mezelf haha. Heel veel succes met leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes! Er is zo veel verleiding overal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. benthe harstige veel succes met alle voorbereidingen...,,
  we zijn nu al kei trots op jou
  gr. o+o

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes met leren! Het is voor mij al weer 6 jaar geleden, maar ik weet nog dat het ontzettend snel ging. Het leren, de examens zelf en (het wachten op) de uitslag.

  BeantwoordenVerwijderen