8 mei 2014 / Peer-frambozen gratin

Het lukt me gewoon niet om mooie "food" foto's te maken. Ik weet niet wat ik verkeerd doe - maar het lukt me gewoon niet. Onscherp, vooral dat. Het is zo ontzettend frustrerend, ik heb zoveel leuke kopjes, schoteltjes en bakjes die ik nu gewoon amper gebruik omdat mijn foto's er gewoon altijd lelijk uit zien. De foto's die ik maak met mijn iPhone zijn nog mooier. Een beetje heb ik het idee dat het aan mijn lens ligt, omdat deze heel veel moeite heeft met scherp stellen. Dit is al sinds de zomervakantie en ik denk dat hij een beetje beschadigd is in Portugal. Misschien is het wel de body. Maar dat is het niet alleen. Ik kan het gewoon niet. Food fotografie niet, gewone fotografie ook niet geweldig. Als iemand tips heeft hoe ik het stap voor stap kan leren, dan hoor ik dat heel graag! Van de zomer ga ik flink oefenen.


Gelukkig was dit gerechtje echt heerlijk en heeft het eigenlijk geen foto's nodig om te overtuigen. Deze foto's zijn zelfs gemaakt op dag 2 en nog was het heerlijk. Gepocheerde stukjes peer op de bodem, met een laagje framboosjes erover heen. Daaroverheen gaat zelfgemaakte custard met wat crème fraîche erdoor en hierover weer wat framboosjes met wat basterdsuiker. Eventjes in de oven en hmm.. Het is echt heerlijk! Perfect toetje - in een klein bakje is het heerlijk snoepen maar ik geloof dat dit ook heerlijk is met een bolletje vanille ijs erbij.



Peer-frambozen gratin
Bron: (ietwat aangepast) delicious. maart 2012
nagerecht voor 9 kleine bakjes

2 peren, geschild, in kwarten en klokhuis eruit
175 gram kristalsuiker
400 ml volle melk
4 eierdooiers
2 el maïzena
1 tl vanille aroma
250 gram crème fraîche
500 gram diepvries frambozen, ontdooid
wat lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
kleine, ovenbestendige bakjes

Doe de peer in een pan met 50 gram van de kristalsuiker en voeg zoveel water toe dat de peren net onder staan. Pocheer +/- 10 minuutjes, dus net onder het kookpunt. Laat afkoelen.

Verwarm de melk in een pan op middelhoog vuur, laat niet koken en zet apart. Klop intussen de eierdooiers, de rest van de suiker, de maïzena en het vanille aroma in een kom door elkaar. Voeg geleidelijk de warme melk toe, onder voortdurend kloppen.

Schenk het mengsel terug in de pan en laat op middelhoog vuur 5 minuten koken tot het glad en gebonden is. Draait het vuur uit en laat de custard helemaal afkoelen.

Verhit je oven op de hoogste stand.

Spatel de crème fraîche door de afgekoelde custard. Verdeel de stukjes peer over de bodem van de schaaltjes en leg daar een laagje frambozen op. Schep de custard erover en bestrooi met de rest van de frambozen. Strooi wat riet/basterdsuiker erover heen. Zet de schaaltjes in de oven tot de suiker gesmolten is en bubbelt. Serveer direct.

3 opmerkingen

  1. Beste Benthe,

    Het belangrijkste is licht bij deze foto's. Een bureaulamp er boven gaat het al wat beter. Is het licht te vel dan een gekleurd sjaaltje ervoor (sfeerverlichting). Niet te lang laten zitten ivm brandgevaar. En soms wil een opgerold servetje of pen wel eens helpen om het gerecht een beetje te kantelen.
    Succes. Ziet er lekker uit. En altijd de randjes goed schoonmaken, he!
    Groet,
    Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jammer ik kan je helaas hiermee niet helpen , heb meer verstand van verzekeren !!
    het ziet er overigens verrekte lekker uit ....nou allen nog een keertje proeven !!

    BeantwoordenVerwijderen