2 mei 2014 / Sachertorte



Een keer in de zoveel tijd krijg ik gewoon kriebels om iets uitgebreids te bakken. Een grote taart, cupcakes die veel tijd kosten. Dat moet gewoon af en toe. Gisteren was weer zo'n dag. Ik had wat extra tijd omdat ik wat leerwerk kon uitschuiven naar vandaag, het Miley Cyrus concert is namelijk verplaatst. In ieder geval, het was tijd om iets te bakken. Terwijl ik een recept aan het uitkiezen was, besloot ik meteen dat ik mijn Jamie's wilde wegdoen. Ik heb alle lekkere recepten uitgescheurd en de rest ligt nu bij het oud papier. Terwijl ik daar mee bezig was, kwam ik dit recept tegen. Een sachertorte. Ik kon me niet herinneren dat ik die ooit eerder op had, en het zag er heerlijk uit, dus waarom niet.

Sachertorte's komen uit Wenen, ze zijn volgens dit recept bedacht in 1832 door Franz Sacher voor een diplomaat. Laat ik nu net aanstaande zomervakantie ook een paar daagjes naar Wenen gaan. Ik kijk er nu al naar uit om daar de beste Sachertorte te eten. Als iemand een adresje heeft, let me know! Tijdens het maken van dit recept wist ik eigenlijk al zeker dat ik het heerlijk zou gaan vinden, en dat klopt ook. De cake is heerlijk, daarom heen dat dunne laagje abrikozenjam en dan dat heerlijke glazuur. Hmm.

Sachertorte
Bron: Jamie magazine maart/april 2012 (klein beetje aangepast)
Voor 8 stukjes

  • 140 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, plus een beetje extra voor het invetten
  • 170 gram pure chocolade
  • 115 gram poedersuiker
  • 6 eieren, gesplitst
  • 115 gram kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • springvorm (20 cm)
Tussenlaagje
  • 175 gram abrikozenjam (ik gebruikte Bonne Maman)
  • 2 el citroensap
Glazuur
  • 285 gram kristalsuiker
  • 200 gram chocolade, in blokjes
  • suikerthermometer
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm (20 cm) in met boter. Smelt hierna de chocolade au-bain-marie. Zodra deze gesmolten is, neem de chocolade van het vuur en laat wat afkoelen. Klop ondertussen de roomboter en poedersuiker tot een romig mengsel. Voeg de eidooiers er aan toe en klop ze er goed door. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Klop de kristalsuiker er geleidelijk door tot het mengsel glanst. Voeg aan het boter-dooiermengsel de chocolade doe en meng dit goed. Klop hierna de bloem erdoorheen. Hierna schep je met een spatel het eiwitmengsel erdoor, doe dit niet met een machine. Zo blijft het lekker luchtig.Schep het beslag in je springvorm en bak de taart in ongeveer 40 minuutjes. Test even met een sat├ęprikker die je in het midden steekt. Als deze er schoon uitkomt, is je taart klaar. Laat je taart 10 minuten afkoelen in de springvorm. Hierna stort je hem omgekeerd op een rooster, zodat de bovenkant plat is.

Verhit ondertussen de jam met de citroensap. Bestrijk hiermee de bovenkant en zijkant van de taart. Hierna maak je het glazuur. Doe de kristalsuiker met 290 ml water in een steelpan met een dikke bodem. Verhit op laag vuur om de suiker op te laten lossen en breng dan aan de kook. Laat het een beetje inkoken, tot de suikerthermometer een temperatuur van rond de 105 graden aangeeft. Neem dan de pan van het vuur en zet in een pan met koud water zodat het kookproces meteen stopt. Laat dit een minuut staan en roer dan de chocolade erdoor, tot een mooi egaal glazuur. Schenk dit snel over de taart (het stolt snel), eventueel kun je het met een paletmes glad strijken. Laat stollen en dien je taart op. Smakelijk :)



2 opmerkingen