2 juli 2014 / Book report #1 - The Book Thief, Beautiful Ruins en The Circle

Lezen en zomer zijn eigenlijk hetzelfde, ze gaan altijd samen. Zodra de eerste zonnestraaltjes beginnen te schijnen, vlieg ik weer door pagina's van boeken. Ik lees in de zomer ontzettend veel. Dit begon al toen ik jong was. We zijn rond mijn tiende twee jaar achter elkaar naar het Gardameer (Italië) gereden, om daar in een schattig huisje op een camping te zitten. Als ik denk aan wat ik toen gedaan heb, dan kan ik me eigenlijk niets anders herinneren dan lezen. Er ging een grote stapel boeken mee, maar toch was dit niet zat en begon ik halverwege die vakantie aan mijn moeders boeken. Ik kan me nog goed herinneren wat ik toen las. Vier vriendinnen, één spijkerbroek en elk deel daarvan, maar ook Schaduwzusters van Simone van de Vlugt. Ja, ook toen al was ik leesverslaafd in de zomer. Elke zomer gebeurt weer hetzelfde en daarom heb ik een e-reader besteld, om mee te nemen op vakantie. Je kunt in je back pack maar zoveel boeken meenemen, dus besloot ik voor mijn examencentjes een e-reader te bestellen. Of ik het fijn ga vinden - geen flauw idee. En boeken kopen blijft mijn ding. Maar in een trein zitten en niet veel kunnen lezen klonk als een nachtmerrie. Mocht ik hem niet fijn vinden, kan ik hem altijd nog verkopen op Marktplaats naderhand.

Waar ik heen wil na dit lange verhaal? Tja, ik hoop dus veel te gaan lezen en dit met jullie te delen. Een artikel per boek vind ik eigenlijk te veel - vooral omdat ik vaak best wel moeite moet doen om zat tekst te krijgen bij een boek recensie. En dus post ik vanaf nu korte recensies in één artikel. Een boek of drie per blogje, dat moet lukken. Vandaag de eerste. Met in elke titel een linkje naar Goodreads voor de uitgebreide boekomschrijvingen.Beautiful Ruins door Jess Walter - 
Dit boek had ik al een paar keer voorbij zien komen op de blog van Annemerel. Haar aanraders vind ik vaak ook leuk - en dus bestelde ik het boek. Het mooie Cinque Terre op de voorkant hielp ook zeker mee. Het boek vertelt verschillende verhalen door elkaar, in verschillende tijden. Een actrice die naar een klein dorpje vertrekt om beter te worden in de de jaren '60, een vrouw die graag films wil produceren, een charmante oude Italiaanse man. Er lopen flink wat verhaallijnen door elkaar, waardoor het af en toe lastig is om in het boek te komen, maar het verhaal is zo charmant dat me dat niet zo veel uitmaakte. Niet alleen de setting is leuk, het boek speelt namelijk vijftig procent van de tijd in Cinque Terre af, maar ook de personages zijn charmant. Daarnaast komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar - wat ik altijd heel erg leuk vind. Ja, dit boek was leuk om te lezen, vooral lekker in het zonnetje, het liefste nog op het strand :)

The Book Thief door Markus Zusak - 
Dit boek had ik een tijdje geleden besteld - Tweede Wereldoorlog boeken vind ik meestal wel 'leuk' en deze stond al zo lang overal als bestseller aangegeven dat hij in mijn mandje moest belanden. Met mijn feestje afgelopen zondag zei een vriend van me dat ik dit boek echt moest lezen, en dus besloot ik er na Beautiful Ruins meteen in te beginnen. Het eerste wat je moet weten: Dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van de dood. Jep. Hij (ik zie de dood in ieder geval als een hij) vertelt het verhaal van Liesel, een jong meisje dat geadopteerd wordt omdat haar eigen ouders niet meer voor haar kunnen zorgen. Dit is 1939, net voor de Tweede Wereldoorlog begint. Haar nieuwe gezin is ook absoluut niet rijk, maar haar nieuwe papa leert haar wel lezen. Aan boeken is alleen een tekort binnen het huishouden en daar ontstaat de boekendief.

Het boek is verder een prachtige omschrijving van de levensomstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook de ontwikkeling van vriendschappen en hechte banden, mooie karakterontwikkelingen en vooral: mooie woorden. Liesel leest veel, en neemt je daarin mee. Mooie citaten. Maar ook de Dood gebruikt prachtige zinnen en woorden. Daardoor was dit boek voor mij echt een plezier om te lezen en ben ik er een beetje verliefd op geworden. Het einde is geen happy ending - en dat vond ik ook erg fijn. Het leven is niet perfect. Dit boek wel.

The Circle door Dave Eggers - 
The Circle (De Cirkel) zou wel eens hét boek van 2014 kunnen worden. Het boek omschrijft een utopia (of dystopia?) wereld, waarin alles via internet gebeurt en er totale controle is over alles wat er gebeurt. Mae Holland komt binnen het bedrijf The Circle te werken en ervaart dit als DE mogelijkheid van haar leven. Ik ben zelf al een groot fan van utopia/dystopia boeken, en deze werd ook vergeleken met Brave New World en 1984. Dit trok al zeker mijn interesse, en na het lezen van dit boek kan ik ook zeker erkennen dat dit boek daar mee te vergelijken is. Het is misschien niet net zo goed - ik bedoel, wat overtreft nu 1984 - maar het is wel een heel sterk boek. Vooral omdat het met een 'internetutopia' zo herkenbaar is. Sommige dingen in die wereld zijn zeker te zien in onze maatschappij, de controle die er via social media is. Dat maakt het boek erg goed. De karakterontwikkeling had wat sterker mogen zijn van mij, en sommige dingen waren niet geheel geloofwaardig, maar door de herkenbare, enge dystopia die gecreëerd wordt vond ik het een erg goed boek om te lezen. 

1 opmerking

  1. Fijne tips! The Circle staat al op mijn E-reader, de andere ken ik nog niet

    BeantwoordenVerwijderen