26 juli 2014 / Paris-Brest met aardbeien en frambozen




Wat is het de afgelopen dagen/weken heerlijk weer, ik kan hier wel aan wennen! Met een wijntje of wit biertje op ons heerlijke terras, boekje erbij en in de schaduw heerlijk genieten. Op het werk is het iets minder praktisch, maar ach, het terras zit elke keer goed vol dus goed voor de baas en mijn fooi ;) Zomer betekent ook zomerse baksels. Van de week zat ik buiten en kreeg ik ontzettende bakkriebels. Wanneer het dertig graden is, maak je me alleen niet echt blij met een zware chocoladetaart. Liever eet ik dan iets luchtigs met lekker vers fruit er door heen. Well, guess what I made? Deze paris-brest staat in de nieuwste delicious. (100ste nummer!) en zag er op de foto al zo heerlijk uit. Hij is ietsie pietsie aangepast maar zo, zo lekker! Perfect als dessert na een heerlijk dinertje (of na een barbecue!) maar ook super als gebak.

Het recept was vrij simpel. Het maken van het soezendeeg had ik moeilijker verwacht, maar het was uiteindelijk hartstikke luchtig. Alleen bij het spuiten van de ring ging er nogal wat tijd in zitten, omdat ik geen spuitmond had van 2 cm, eerder van een halve cm. Hierdoor moest ik gewoon een hele hoop rondjes maken, maar het resultaat was hetzelfde. Als jij dus ook niet die maat spuitmond hebt, moet je even spelen, maar dit recept is nog steeds prima te maken!


voor 6 personen

300 ml slagroom
1 vanillestokje, het merg ervan
2 el amaretto
100 gram poedersuiker + extra voor erover
200 gram aardbeien, in vieren
200 gram frambozen
40 gram amandelschaafsel, geroosterd

soezendeeg
100 gram roomboter
125 ml melk
175 gram bloem
1 tl poedersuiker
5 eieren

spuitzak met ronde spuitmond van 2 cm

Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken daarop een cirkel van ongeveer 18 cm. 

Smelt voor het soezendeeg in een steelpan met dikke bodem de boter in de melk met 125 ml water. Voeg de bloem, een snuf zout en poedersuiker toe en roer met een pollepel tot het deeg als een bal loslaat van de wand van de pan. Doe het mengsel in een kom en laat wat afkoelen voor dat je de eieren toevoegt.

Klop 4 eieren los en voeg ze in delen toe aan het deeg, tussendoor steeds mixend tot het is opgenomen. Het deeg moet stevig en glanzend zijn. Schep het deeg in de spuitzak.

Spuit een cirkel op het bakpapier, op de cirkel die je getekend hebt. Spuit daar een tweede cirkel tegenaan, aan de binnenkant. Hierboven op spuit je nog een cirkel. Veeg de oneffenheden weg. Roer het laatste ei los en bestrijk het deeg ermee.

Bak de soezenring 15 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden en bak nog eens 25 minuten, tot hij goudbruin en gerezen is. Schakel de oven uit en laat in de oven afkoelen met de deur op een kier.

Klop voor de vulling de slagroom met het vanillemerg, de amaretto en 1 el poedersuiker tot zachte pieken.

Snijd de soezenring horizontaal door de midden. Bestrijk de onderste ring met het roommengsel en verdeel de aardbeien en frambozen erover. Leg de bovenste ring hier weer op. 

Maak een simpel glazuurtje met poedersuiker (ong. 70 gram) en water water. Sprenkel dit over de soezenring, op zo'n manier dat het omlaag druipt. Bestrooi met het amandelschaafsel en wat poedersuiker en serveer!



4 opmerkingen

  1. Bewaar alsjeblieft ook wat voor ons ....................'t ziet er zzzzzzzzzzooooooooooooo
    lekker uit...!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit! helaas ben ik allergisch voor noten, dus ik zou de amandel weglaten :) Leuke blog heb je! X

    BeantwoordenVerwijderen