4 augustus 2014 / Berlijn: tips, tops en must do's!

De eerste stop op onze Interrail trip was Berlijn. Berlijn waar ik oh zo hoge verwachtingen van had - omdat iedereen van die stad houdt. Berlijn wat voor mij meteen tegenviel toen ik er aan kwam. Ik voelde geen sfeer. Bummer. Gelukkig hebben we zeker wat mooie dingen gezien en toch van dingetjes kunnen genieten.

Verblijf
We sliepen in het Sunflower Hostel. Dit hostel ligt in Friedrichshain, maar je bent ook zo in Kreuzberg, twee goedkope en 'hippe' buurten. Wel is de omgeving van het hostel een beetje meh, met een freaky bos erbij en een skatepark waar 's avonds veel mensen zichzelf bezatten. Ook is het wel een stukje reizen naar het centrum, maar dit is goed te doen. Naar de S-Bahn is het ongeveer 5 minuutjes lopen en ook de Lidl is binnen 10 minuten afstand bereikbaar.

Het hostel is verder netjes, met fijne douches en naast ruime kamers ook nog een grote keuken met tafel. Helaas is er alleen wifi bij de receptie, waardoor je dus per se daar moet zitten. Ook wel voordelen, want zo hebben we veel mensen ontmoet. Het was niet echt mijn type mens, veel gesprekken gingen over drugs en daar ben ik gewoon niet zo van, maar het was wel gezellig. Dit hostel is echt een hostel voor een beetje de alternative people, dan ga je het zeker naar je zin hebben.

Food
Eigenlijk het belangrijkste: eten! We hebben in Berlijn heerlijk budget kunnen eten, daar zijn ze zeker goed in. Dit waren mijn favoriete plekjes:

Burgermeister

Dit zouden de beste burgers van Berlijn zijn. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal maar damn they were good.  Zeker het half uur wachten waard. Ik at een chili-cheeseburger met jalapeños, heerlijk! Met een biertje erbij, tussen veel toeristen maar ook zeker wat Berliners, hebben we daar heerlijk gegeten.

Mustafa's Kebap 

Nog zo'n hotspot waar je heen zou moeten. En waar we dus ook een half uur minstens in de rij stonden. Maar ook bij deze; so worth it. Beste kebap ooit. Wij gingen voor de veggie kebap, zonder vlees dus, maar wow dit was zo lekker. Met heel veel groentes, verschillende sausjes, verse feta. En een broodje kost nog geen drie euro. Heerlijk!

Must visits
En dan nog de toeristische plekjes die je allemaal gezien moet hebben natuurlijk.


Brandenburger Tor


Reichstag: Wil je de koepel bezoeken, reserveer dit dan op tijd! Wij wilden dit 2/3 dagen van tevoren doen en dit kon al niet meer.
Denkmal für die ermordeten Juden Europas


Niederkirchnerstraße (die Mauer): Hier zit ook een museum bij wat mooi zou zijn. Zijn wij helaas niet geweest - maar naast de muur staat ook al een heleboel informatie. Mocht je meer muur willen zien? Ook op Postdammer Platz vind je een stuk, de East Side Gallery natuurlijk en ook bij de Bernauer Straße zou het heel mooi zijn.

Hackescher Markt: Het enige pleintje, terrasjes, marktje wat wij in Berlijn hebben ontdekt. Ik miste dat echt, die gezelligheid en was dan ook heel blij toen we hier terecht kwamen. Eten en drinken is wat duurder, maar heel gezellig!

Hackesche Höfe: Dit hofje is zo ontzettend schattig. Je stapt uit met de metro bij Hackescher Markt (zie hierboven), loopt over dat marktje heen en komt dan bij een ingang van een hof uit. Dit hofje is leuk, echt leuk. Erin zitten schattige ijszaakjes, leuke boetiekjes, een chocolade winkel. Wij hebben hier heerlijk rondgewaald en lekker zitten kletsen en een ijsje gegeten. Cute!


East Side Gallery: Prachtig stukje Berlijn...........


Lustgarten met de Berliner Dom: Omring door prachtige musea kun je in deze tuin heerlijk zitten. Let wel op zigeuners die om eten komen schooien.


Schloss Charlottenburg: Dit was denk ik mijn favoriete stukje Berlijn. Een prachtig paleis met daarachter een Versaille-achtige tuin. Heel erg mooi!

Tiergarten: Ontzettend groot park, echt huge, maar heerlijk! Even uitrusten naar een dag Berlijn? Doe dat hier.

Overige

Wij wilden heel graag The Fault in Our Stars zien en dus zochten we een bioscoop op waar ze de originele versie uitzonden. Dit werd in het Sony Center, en wat is dat een rustgevend plekje. Heel bizar. Midden in de stad - tussen allerlei hoge gebouwen en toch was het zo rustig. Fijn!

Fietsen huren is ook echt het beste idee in Berlijn. Het is een grote stad, maar met bijna overal fietspaden en zo kun je in korte tijd veel afstand afleggen - terwijl je dus ook nog wat van de stad ziet. Fietsen huren voor een dag kost meestal een tientje, en €50 borg per fiets. Zorg dus dat je wat cash hebt. Ideaal als je veel wilt zien in korte tijd!

Dit zijn mijn tips voor een paar dagen Berlijn, vanuit het perspectief van iemand die niet graag uitgaat... Want dat wordt er ook nog heel veel gedaan! Wij hebben vooral veel gezien, gelopen en bezocht. Het was niet mijn favoriete stad ooit, maar ik heb van sommige dingen toch zeker genoten.

Wat vind jij van Berlijn?

4 opmerkingen

 1. Ik ben er nog nooit geweest. Ik denk één van de weinige dichtbij liggende Europese steden waar ik nog niet geweest ben. Op de een of andere manier trekt het me minder. Het oogt altijd zo massaal en druk. Maar we gaan er vast nog wel een keer naar toe met een kerstvakantie. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben echt al tig keer in Berlijn geweest... Maar nooit als toerist haha. Echt heel stom, ik ben daar enorm vaak geweest voor concerten of gewoon op het vliegveld, en vond de stad niet heel erg mooi. Maar als ik zulke foto's zie, zou ik toch een keertje gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne tips! Ik ben vier jaar geleden met school geweest dus heb toen weinig zelf kunnen ontdekken. Nu gaat mijn nicht er een tijdje wonen dus ik hoop dat ik dat langs kan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goede tips! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar het lijkt me fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen