3 augustus 2014 / Book report #3 - The Rosie Project, My Life next Door en Divergent

I'm on a roll baby! Echt, het tempo waarmee ik boeken verslind is bizar. Misschien ligt het aan de boeken, misschien ligt het aan het heerlijke weer dat het was toen ik deze boeken las, misschien omdat ik nog niet hoef te werken. Het maakt me niet uit, het is namelijk zo ontzettend fijn. En dus heb ik weer drie short book reviews voor jullie. Misschien dat ik hierna eens een Nederlands boek moet lezen om voor degene die Engelse boeken niet waarderen ook inspiratie kan bieden :)The Rosie Project door Graeme Simsion - en een half

Alweer een hele tijd geleden bestelde ik dit boek op The Book Depository voor een paar euro, eigenlijk zonder enig idee te hebben waar het boek over ging. Hij stond al zo lang overal in bestseller lijsten dat ik de gok gewoon waagde. En toen ik van de week zin had in een makkelijk boek om te lezen, koos ik dit boek uit. Vriendinnetje Janieke zei dat het snel en makkelijk was. And she was right. De hoofdpersoon van het boek is Don, een man die nogal van ritme houdt. In het boek wordt het niet genoemd, maar ik denk dat hij autistisch is. In ieder geval, hij gaat op zoek naar een vrouw. Met een ellenlange vragenlijst met honderden eisen waar de vrouw aan moet voldoen, bezoekt hij speed dates en schrijft hij zich in op dating sites. Maar dan ontmoet hij Rosie, die aan geen een eis voldoet, maar hem wel verschrikkelijk afleid.

Zoals ik dus al zei, leest het boek verschrikkelijk makkelijk. Je vliegt er door heen, heerlijk! Maar wat het boek vooral leuk maakte, was de hoofdpersoon. Don is een ontzettend grappige wetenschapper en zijn trekjes maken het heel fijn om over hem te lezen. Ook vond ik het erg fijn dat dit boek een keer andere personages had. Ze waren niet standaard, juist uniek. Dat maakte het lezen ervan nog fijner. Helaas was het boek wel vrij simpel. Het einde had van mij wat uitgebreider gemogen, veel passages wat uitgebreider en wat dieper. Daarnaast irriteerde ik me af en toe heel erg aan Rosie, waardoor het boek voor mij 3 en een halve sterren krijgt.

My Life Next Door door Huntley Fitzpatrick - 

Ik kan me niet eens meer herinneren hoe ik aan dit boek kom (ja, vast wel besteld bij TBD). Het stond in mijn kast. Vaak heb je voor je een boek uit je kast pakt wel een beetje een idee waarover het gaat. Hierbij had ik dat totaal niet en ik moest dan ook even in het boek komen. Het boek vertelt het verhaal van Samantha, dochter van een georganiseerde politica, die al jaren het leven van haar buren bekijkt uit haar raam. Terwijl haar eigen leventje perfect georganiseerd en volgepland is, is het leven bij haar buren juist chaotisch en vooral heel druk. Met een stuk of 8 kinderen en een eigen winkel is daar altijd iets te beleven. Helaas heeft Samantha's moeder heel veel afkeer van dit gezin en dus is er nooit contact tussen de gezinnen. Of was, want op een dag ontmoet Samantha Jase, een nogal aantrekkelijke buurjongen. En zo komt zo dus in het geheim in contact met de buren,, maar bovenal raakt ze tot haar oren verliefd op Jase.

Dit boek klinkt misschien als weer de volgende Young Adult waarin een meisje verliefd wordt en oh alles gaat goed en dan gaat alles fout en dan komt weer alles goed. Maar dit boek is anders. De hoofdpersonen zijn namelijk ontzettend herkenbaar. Niet perfect. Maar normaal. In andere boeken kan ik me nog wel eens irriteren aan die perfectheid, dat er zo weinig misgaat en dat ze klagen over alles. In dit boek had ik daar geen last van, en dat maakte dit een hele fijne YA. Romantisch, grappig en vooral dat gevoel dat je bij een YA hoort te krijgen: dat fuzzy, warme gevoel van binnen.

Divergent door Veronica Roth - 

Dit boek wordt vaak in een zin met The Hunger Games genoemd en ik snap nu heel goed waarom. Dit boek speelt zich af in een stad waarin je een 'faction' moet kiezen: Abnegation, Candor, Dauntless, Amity en Erudite. Elk van deze delen zijn een eigenschap. Zo is Abnegation, waarin hoofdpersoon Beatrice (Tris) is opgroeid, het tegenovergestelde van egoïsme. Toch bepaalt niet de plek waar je opgroeit waar je de rest van je leven zult woont, maar de test op je zestiende. Alleen blijkt Tris na de test Divergent te zijn, en dit is heel gevaarlijk. Ze is niet een eigenschap, ze is meerdere en daardoor zal ze in een faction moeten wonen terwijl ze daar niet compleet thuis hoort. Tris kiest voor Dauntless en vanaf dan begint het avontuur.

Het boek heeft een beetje dezelfde sfeer als the Hunger Games. Het avontuur, het verlaten van het thuisfront, de manier van vertellen. Toch is het niet zo perfect, het is gewoon niet zo goed geschreven als de Hongerspelen. Dat wil niet zeggen dat het boek niet ontzettend gaaf is, want dat is het wel. Het is spannend, leest hartstikke snel en het boek bevat boven alles veel actie! Ook kun je het boek een dystopian novel noemen, en daar hou ik altijd wel van. Helaas was het einde wat kort en snel, maar misschien wordt dit nog wel uitgebreid in de volgende delen die ik zeker ga lezen. Ja, dit is zeker wel een 'good read' wanneer je van YA trilogie├źn houdt.

1 opmerking

  1. Klinkt leuk allemaal! Er zijn nog zoveel boeken die ik wil lezen...

    BeantwoordenVerwijderen