31 augustus 2014 / Book report #6 - Eleanor & Park

Eerder las ik al Fangirl, ook een boek van Rainbow Rowell. Dit boek vond ik al heel erg leuk, maar ik irriteerde me aan de fan fiction (zie hier het blogje erover).  Toen ik het met Claudia hierover had, een ontzettend lief meisje wat ik heb leren kennen bij een Chef'Special concert, zei ze dat zij dat precies zo had ervaren. Maar ook vertelde ze dat ze andere boeken had gelezen van Rainbow Rowell en dat die net zo goed waren - minus de niet zo leuke fan fiction. Deze boeken lagen meteen daarna dan ook in mijn winkelmandje op mijn favoriete boekenwebshop, The Book Depository. Vorige week had ik zin in een niet te ingewikkeld YA boek en koos ik dit boek uit.Eleanor & Park vertelt het verhaal van, surprise surprise, Eleanor en Park. Eleanor is het nieuwe meisje in de klas. Ze valt meteen op, omdat ze een grote bos rode krullen heeft, aparte, mannelijke kleding draagt en niet in maatje XXS past. Hierdoor wordt ze meteen gepest en als ze op de schoolbus stapt, kan ze naast niemand zitten. Maar dan besluit Park, met tegenzin, dat ze wel naast hem mag zitten. Park probeert eigenlijk altijd onzichtbaar te zijn, maar met de opvallende Eleanor naast hem is dit eigenlijk onmogelijk.

Het begint stug, ze zitten naast elkaar en zeggen geen woord. Maar al snel vormt er een unieke band en een eerste liefde ontstaat..

Eleanor en Park zijn allebei quirky, twee schattige en nerdy tieners. Ik hou van dat nerdy stijltje in boeken, de niet perfecte hoofdpersonen en de schattige maniertjes. Eleanor komt uit een vervelend gezin en is daarom niet perfect. Park is Koreaans, en het boek speelt zich af in 1986 dus ook hij is een buitenstaander. Dat is iets wat veel tieners aanspreekt in boeken. Niet de mooie, perfecte hoofdpersonen, maar grappige tieners. Heel leuk.

Het boek draait eigenlijk om de liefde, de prille liefde tussen Eleanor & Park. En wat is die liefde schattig. Beter kun je het niet omschrijven, het boek is gewoon ontzettend schattig. Toch is het boek ook heel verdrietig. Dat zie je niet aan de cover, dat verwacht je niet als je de achterkant leest. Maar het boek is echt verdrietig. Daardoor is het misschien een net andere YA, maar dat maakt het boek misschien ook wel beter dan de gemiddelde Young Adult. Iets diepgaander.

Het boek wisselt continu van perspectief tussen Eleanor en Park. Dit vond ik een hele fijne manier van perspectiefwisseling. Slechts twee perspectieven vind ik al prettig. Daarnaast wordt er ook telkens aangegeven wie er aan het vertellen is. Dat maakt het lezen makkelijker. Het boek leest dan ook ontzettend snel en gemakkelijk. De schrijfstijl was gewoon erg lekker. Eigenlijk had ik het binnen een dag uit. Fijn!

Ik heb echt van de hoofdpersonen en het boek genoten. Met name omdat het van die schattige hoofdpersonen zijn, maar ook omdat het fijn geschreven is en niet the regular YA is. Ik denk dat Rainbow Rowell een van de auteurs is die je zeker moet lezen in 2014. Het boek geef ik dan ook ★★★★★

1 opmerking